8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

20 år med Kina-mat

 

I februar måned er det 20 år siden Stjørdal fikk sin kinesiske restaurant China Palace i Bjervegården.


– Vi har gjort om litt på restauranten i forbindelse med dette jubileet, forteller daglig leder Hai Heng He. – Vi har lagt nytt golv og det er nye møbler som gjør lokalene enda triveligere for publikum, forteller Hai Heng He som har arbeidet i Stjørdal i over 17 år.

– Det var Tedi Lai som startet restauranten i februar 1991. I 1994 fikk jeg tilbud om å ta over. Da arbeidet jeg på China House i Trondheim. Jeg slo til og trives godt i Stjørdal, sier han der han raskt fikk selskap av kona Yun Yin Mai. De har to barn; en sønn på 15 og ei datter på 10 år.

– Hvor kommer du fra?
– Jeg kommer fra Guang­zhou som er en storby omlag 10 mil fra Hong Kong. Jeg var 25 år gammel da jeg reiste fra Kina i 1988. På den tida var det vanskelig å finne arbeid hjemme. Jeg hadde lyst til å se hvilke muligheter jeg kunne finne ute. Heldigvis fikk jeg jobb hos Bobby i Trondheim på China House, forteller han.

– Så kom tilbudet om Stjørdal. Jeg så positivt på mulighetene til å få en plass jeg kunne drive selv. Den muligheten fikk jeg altså her i Stjørdal. Da var jeg 31 år gammel, sier han som setter pris på alle de hyggelige kundene han har møtt. Mange av dem er blitt faste gjester.
I løpet av denne perioden har Hai Heng He vært opptatt av å presentere kinesisk mat med den største respekt. I de siste sju årene har han hatt hjelp av kokken Qiang Zhou. Hai Heng He har i årenes løp observert nordmenns matvaner og gjort seg noen tanker:

– Det har blitt mye vanligere å spise ute i løpet av disse årene, men jeg har et inntrykk av at Kina-mat ikke helt klarer å nå den samme popularitet som for eksempel italienske retter. Det kan folk kan spise dag etter dag. Folk synes det er greit med Kina-mat en gang i blant. Men det er det vår oppgave å gjøre det beste ut av, sier han og poengterer:

– Derfor er det veldig viktig at kundene trives i lokalet når de kommer på besøk!

Hai Heng He innrømmer at det kan bli mange lange dager. – Men det hører med i dette yrket. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe på restaurant. Når du er ansatt på restaurant i Kina, er du vant til å arbeide. Denne vanen har jeg tatt med også i Norge. Men alt med måte, sier han:
– Vi sørger vi for å få litt fri innimellom; ikke minst av hensyn til barna. Derfor prøver vi så godt vi kan å verne om høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie ved siden av fridager om sommeren for ungenes skyld, sier Hai Heng He som sammen med familien finner seg godt til rette på Stokmoen: – Det er så fredelig, sier han som liker godt å gå på jobb.

– Menyen?
– Vi holder oss til en ren kinesisk meny og noen norske retter for de som foretrekker det. Mange gjester kommer tilbake og vår søndags-buffet er populær. Men jeg skulle ønske at enda flere nordmenn prøver Kina-mat og kommer og besøker oss. Og vi skulle i tillegg gjerne ha hatt besøk av enda flere turister, sier Hai Heng He som understreker at han og familien trives her og vil fortsette driften i nåværende lokaler.

– En jubileumshilsen?
– Det må være til gamle og nye kunder: Hjertelig velkommen til en hyggestund i selskap med kinesisk mat, sier Hai Heng He.

Les forrige sak:
DPS markerte 5 år

  Innbudte gjester, brukere og ansatte markerte at Distriktspsykiatrisk senter (DPS) […]

Close