11 °C Stjørdal, NO
15/07/2020

38 fjellturer mellom to permer

Trondhjems Turistforening gir i disse dager ut turbok om Sylan

TRØNDELAG PÅ TVERS: - Det er en av turene som er omtalt i årets bok fra Trondhjems Turistforening «38 turer i Sylan & Jämtlandsfjällen», sier redaktør Asgeir Våg. TRØNDELAG PÅ TVERS: – Det er en av turene som er omtalt i årets bok fra Trondhjems Turistforening «38 turer i Sylan & Jämtlandsfjällen», sier redaktør Asgeir Våg.

Trondhjems Turistforening gir i disse dager ut boken «38 turer i Sylan & Jämtlandsfjällen».

– Dette er et stort dugnadsprosjekt med mange bidragsytere fra begge sider av kjølen. Vi har tatt med utvalgte turer. Det er turer fra hytte til hytte. Men det er også beskrevet en rekke dagsturer fra turisthyttene, sier den turglade redaktøren Asgeir Våg.

Selvbetjente hytter

Trondhjem Turistforening har lenge hatt et nært forhold til Sylan. I dag har foreningen seks hytter i Sylan hvorav tre er betjente i påska og sommersesongen fra slutten av juni til midten av september. Men hyttene er også tilgjengelige når det ikke er betjening der. Da fungerer de som selvbetjente hytter med proviant.

For det er tilbudet i de tre hyttene som er ubetjent hele året. Der vil besøkende finne proviant. Hyttene er låste, men medlemmene får utlevert nøkkel på forhånd når de varsler besøk. Det er en nøkkel som medlemmene kan beholde så lenge de er medlemmer. De selvbetjente hyttene er åpne hele året.

– Fjellområdet Sylan dekker store arealer både i Norge og Sverige. Det fine er at turistrutene på norsk og svensk side henger sammen. Dermed er det mulig å legge opp turer som medfører noen grensepasseringer, sier Asgeir Våg som poengterer:

– I de senere år er det blitt svært populært å gjennomføre turen «Norge på tvers» fra fjorden til svenskegrensa. Dette er blitt en signatur-tur for Sylan. Turen hører hjemme på den offisielle lista til Norges Turistforening over de mest attraktive langturene i Norge.

– I de senere år er det blitt svært populært å gjennomføre turen «Norge på tvers»

Hvert år det har vært spel i Tydal er det samtidig arrangert en felles skitur i Armfeldts fotspor. I boka er det også forslag til turer for soppinteresserte som setter Tydal høyt.

– Boka ser vidt utover landskapet og omtaler ikke bare hyttene i regi av Trondhjems Turistforening. Totalt er 23 forskjellige overnattingsalternativ omtalt i boka. Andre turoperatører disponerer også hytter. Her er det også et par private innslag, sier Våg, som vil presentere de rike turmulighetene som finnes i Sylan.

– Fantastisk naturområde

– Det er intensjonen med boka å få fram alle de gode turmulighetene som finnes i dette fantastiske naturområdet, sier redaktør Asgeir Våg og tilføyer:

– I tillegg har vi prøvd å få fram ulike opplevelser du kan få med deg underveis i Sylan. Her er det tema som geologi, historie og kulturminner. Vi vil understreke hvor fint det er å bruke Sylan som turområde. Og nå får alle turglade en god guide!

Turistløypene er merket sommers tid. Men det legges også ned en stor innsats for å merke løypene om vinteren. Det skjer ved permanent vinterstaking. Turgjengere vil finne solide staker merket med røde kryss. Dette er en tradisjon som svenskene opprinnelig innførte.

– Dette er også ganske unikt i et internasjonalt perspektiv. Vi kjenner ikke til andre områder i Norge som har et slikt samarbeid over grensen til beste for turfolket. For det skal være trygt å ferdes i fjellet. Samtidig er det alltid like viktig å vise respekt for fjellet, sier Asgeir Våg.

Turboka «38 turer i Sylan & Jämtlandsfjällen» er nå til salgs i bokhandlerne og hos Nord-Trøndelag Turistforening.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
74 sjåfører fikk fartsbot

Nedslående resultater i trafikkontroller onsdag

Close