12 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

4H inntok Hell og Tautra

|| Ragnhild Back fra Lierne og Kari Heggelund fra Flisa er sammen med 50 delegater i gang med landsmøtet i 4H Norge på Rica Hell Hotel. Torsdag denne uka er det Landsleir for 1100 4H-ere på Tautra i Frosta kommune.||

 

Annethvert år har 4H-organisasjonen i Norge landsmøter, og denne gang ble Stjørdal valgt for de små og store debattene med Rica Hell Hotel som arena over tre dager. Kari Heggelund (35) fra Flisa er styreleder i landsstyret og Ragnhild Back (20) fra Lierne er første vara til landsstyret fra Nord- Trøndelag. De to forteller om spennende dager for svært mange 4H-ere i Stjørdal og på Frosta i dagene som kommer. 

–          Vi startet landsmøtet med åpning klokka 14.00 tirsdag denne uka. Det skal diskuteres retning på arbeidsplattform og kurs fremover for hovedorganisasjonen, forklarer Kari og Ragnhild. 4H landsmøtet med delegater fra hele landet har hovedtema «Fra jord til bord» i inneværende periode.  Lokallagene har en medlemsmasse som domineres av aldersgruppene mellom 10-til 18 år. Det er stor spennvidde i tema- interesser hos medlemmene, forklarer damene.

–          Dere skal foreta valg og se på budsjett og regnskap. Hva kan dere røpe av årsmøtets innhold?

–          Det skal velges en ny hovedkurs i 4H Norge for årene 2016 til 2017, og det er fremmet forslag på kursendringer fra landbruk til mere naturbruk. Dette er det landsmøtet som selv bestemmer. Grunnleggende er dette med å ta eget ansvar, og vi tilbyr skoler møte, saks- og taletrening for landsmøtet sine delegater på flere områder forklarer Ragnhild Back og Kari Heggelund i varmt trøndervær på Rica Hell Hotel. De to gleder seg til å innta Tautra i teltleir. Landsleiren varer en uke fra torsdag denne uka. 

Arrangerer stor landsleir

Fra torsdag til 24. juli samles over 1100 ungdommer til 4H-landsleir på idylliske Tautra i Frosta kommune. Ungdommer fra hele landet møtes til ei uke spekka med aktiviteter og opplevelser. Gamle og nye 4H-venner treffes da i teltleiren ved klosterruinene etter cisterciensermunkene som startet bygging av Maria-klosteret her året 1207. Aktiviteter blir volleyball, sjonglering, action ute i det fri, tautrekking, konserter, dykking, Land Art, hesteridning, internasjonal og tradisjonell mat, mat på bål, bueskyting, tegnspråk, teater/ improvisasjon, fotografering og båtliv.

–          Vi gleder oss tort til å innta Tautra på Frosta, og vet det er lokale krefter som i lang tid har planlagt og lagt til rette for oss, en stor takk på forhånd til disse, sier Ragnhild og Kari som nå altså er godt i gang med landsmøtet på Sandfærhus.  I løpet av uka får leirdeltakerne stifte bekjentskap med flere lokale helter fra underholdnings- og musikkarenaen. Søndag 20. juli er det åpen dag i leiren. Da kan besøkende komme og se hvordan leirlivet er for 4H-erne. Da har de allerede inntatt festmiddag på Valberg gård som er 4H-gård. Foreninger og andre aktører stiller med stands og ulike aktiviteter.
– Tema for årets leir er Vømmøl (vadmel), som er en del av den trønderske kulturen. Vadmel var tidligere mye brukt til klær blant norske bønder og allmuen. Vømmøl står for ein tradisjon over generasjoner og for noe som er solid og slitesterkt. På leiren skal denne kulturen gjenskapes akkompagnert av livlig vømmølmusikk. Med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse skal 4H kaste seg ut i stadig nye og utfordrende aktiviteter, der mottoet er ”å lære ved å gjøre”. I tillegg til ulike aktiviteter blir det utflukter med turer til Stiklestad. Tidspunktene 18.14 blir håndhevet på ulikt vis etter som det er 200 år siden Grunnloven.

Det store potetløpet

Poteten Petra er ein del av 4H Norge sitt arrangement Det store potetløpet. Petra fraktes miljøvennlig rundt gjennom hele landet av engasjerte 4H-ere som ønsker å sette fokus på norsk landbruk og matproduksjon. Samtidig settes det fokus på sunt kosthold og fysisk aktivitet. Under landsleiren skal Petra være med 4H-klubbane frå Nord-Trøndelag, og delta på ulike aktiviteter. Sosialt, aktivt og morosamt er tre stikkord som passer for 4H, vi ønsker velkommen og lykke til! 

 

       

  

Les forrige sak:
||
Amerikanerne fornyer militære forhåndslagrene

Amerikansk militært materiellet som er lagret i tre fjellhaller i Trøndelag […]

Close