6 °C Stjørdal, NO
17/09/2019

66 min. med Stordalen

- 97 % av verdens forskere er enige om at klimaendringene er menneskeskapt. Jeg er ikke forsker, men jeg tror på vitenskapen. Tenk hvis de 97 % har rett? Det er det som skremmer meg! Foto: Eir J Bue

 

– Det er kundenes tilbakemelding om hvordan de liker hotelloppholdet. Vet du hvem som ligger på topp i Oslo?

 

Fotograf Eir har svaret: – The Thief!

 

Rosenborg Billettpakke

– Riktig! Topp fire er våre hoteller. The Thief er et av de 50 beste hotellene i verden. Dette er gjestenes vurdering, sier Stordalen som slår en tunnelpasning på Britannia og mener Olav Thon satser for lite:

 

Kontakt på bordet

– Choice startet med Müller-hotell på Heimdal. Hotellet i Kjøpmannsgata i Stjørdal tilhørte også Müller og ble med i konkursen. Det var det andre hotellet i kjeden som nå får en ny hverdag. Da kan du ikke bare flikke, men må satse for å gi kundene det de vil ha. Den nye konferansesalen betyr mye.

 

Se her på bordet som har åtte stikkontakter midt på bordet. Våre gjester skal slippe å lete i krokene etter stikkontakter som må være lett tilgjengelige. Her er det plass til 12 mennesker ved bordet. Gjestene skal ha strøm! sier Stordalen som gjerne snakker med utropstegn.   

 

– Før var alle kontaktene i veggen. Den nye konferansesalen har tipp moderne teknologi, sier Stordalen før en kjapp tur innom TripAdvisors dom igjen: – Vi har «Bed & breaksfast» i Oslo. Her betaler folk ganske lite for å overnatte selv om hotellet ligger midt i byen. Du går av flytoget og rett inn på hotellet.

 

Gå – bare med kjæresten

Vi trodde ikke på Lerkendal. Ingen går inn til byen fra Lerkendal. Det gjør du kun i selskap med kjæresten hvis været er godt. Jeg kjenner været i Trøndelag. Og når du ikke kan gå blir du irritert på å bruke penger på taxi, sier Stordalen som gjorde seg bemerket 24 år gammel som den første sjefen på City Syd ved åpningen torsdag 17. september 1987.

 

– Konferansene blir i stadig større grad lagt til de store byene – billigst og mest tidsbesparende. Du kan ikke bruke en dag ekstra bare for å reise opp til Geilo og Bolkesjø. Derfor er begge disse høyfjellshotellene nå stengt. Det er ikke alle som spiser i hotellrestauranten. Clarion på Brattøra har Norges beste konferansesal og ligger bare en liten spasertur fra sentrum med den nye brua over jernbanen. Lerkendal er for langt. Nå er vi stolte over å ha åtte hoteller i Trøndelag.

 

Store investeringer

– Du skal aldri begynne med å si følgende: Jeg skal investere fordi med en oppfatning av at det skal gi økt omsetning. Dersom hotellet ikke er tidsmessig, må du få tilbakemeldinger fra gjester som forteller om sin opplevelse. Jeg hadde en diskusjon om TV. Jeg ville bytte ut 400 gamle TV-er (hvor) og ble møtt med argumentet om at de er fine og funker.

 

Men med de gamle kassene lever vi i en umoderne verden. Vi må ha flatskjerm for å gi et moderne uttrykk. Hva skjer hvis jeg skal laste ned en film eller noe annet fra You Tube. Derfor må ethvert moderne hotell ha et lynraskt nett. Jeg snakker mye med Deknings-Bjørn i Telenor som måtte øke kapasiteten under besøket til Justin Beaber for å dekke all trafikken.

 

- - Stjørdal må begynne med en ting – sette et mål! Hva vil Stjørdal være? Det handler om kultur og mål. Stjørdal må bli enig om å få til ting som skal kommuniseres. Blekkulf har skjønt alt: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!». Foto: Eir J Bue

 

– Stjørdal må sette seg mål!

Hva er det gjestene sier? Hva må til for at gjestene skal være fornøyde? Jo, det må være konferanserom med alt av moderne fasiliteter. Quality Airport Hotel Værnes har en flott ny konferansesal på 600 kvm. Romvolum og teknologi må være førsteklasses. Dette var det andre hotellet i Choice. Nå er det rustet opp og klart for de neste ti årene. Hoteller handler om kontinuerlig fornyelse. Uten fornyelse går spiralen nedover.

 

– Hva må Stjørdal gjøre for å markere seg?

– Stjørdal må begynne med en ting – sette et mål! Hva vil Stjørdal være? Det handler om kultur og mål. Stjørdal må bli enig om å få til ting som skal kommuniseres. Blekkulf har skjønt alt: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!».

 

Selskap og byer som har suksess skapes av kultur og ikke av penger. Hvor skal Stjørdal være om ti år? Hvor er vi i dag? Hvordan skal vi komme dit? Da må vi etablere. Hvem kan gjøre hva? Hvordan kommer vi dit? Det er som å spise en elefant. Du må begynne med en bit, sier Stordalen fra Porsgrunn med vel 35.000 innbyggere. Sammen med Skien og Bamble blir det landets 7. største tettsted med om lag 90.000 innbyggere.

 

Skandinavias største

– Vi hadde en klar målsetting om å bli Skandinavias største og mest populære hotellkjede. De største konkurrentene lo. Både Skandic og Rica sa at dere holder på med for mange brand. Vi holder på med 14. Skandic Spa har null troverdighet. Vi har åtte av de ti beste spa i Skandinavia.

 

Vi hadde allerede sju hoteller i Trøndelag før vi åpnet det største på Brattøra. Med Comfort i Oslo Sentrum tilbyr vi overnatting til 299, 399 og 499 kroner for natta. Comfort Hotell Express i Møllergata i Oslo er verdens første hotell der du betaler med mobil og låser opp døra med mobil. Hotellene har vidt forskjellige målgrupper.

 

Copperhill Mountain Lodge

Tidligere hadde vi forestillingen om at alle hoteller skulle være alt for alle. Det går ikke. Til Copperhill ved Åre kan jeg hente masse mennesker fra Trøndelag. Jeg fikk høre at Oppdal er bedre. Som by har Åre utviklet mange tilbud etter å ha lagt en ambisjon om masse restauranter.

 

Her kom drivere som tok med konsepter fra Stockholm. Hverken Hafjell, Kvitfjell eller Oppdal kan måle seg med Åre! Jeg eier sju hus etter hverandre innenfor murene i Visby på Gotland. Gotland er en fremtidsøy! Her kan det aldri bli for mange etablissement en liten båttur ut fra Stockholm.  

 

Du får stor variasjon i Åre med et kjempetilbud og en fantastisk After-Ski. Men det handler om å basere seg på en plan. Kommunen skal legge forholdene til rette. Alle delmålene nås på vegen til målet. Det er for mye folk på Gotland fra Stockholm. Du har lært å reise til Gotland. Ungdommen liker høy musikk, men jeg krever at alle skal være oppe til frokost kl. 09.00. Jeg gidder ikke at de skal sove bort hele dagen og ødelegge ferien.

 

Fremtidens gjester

Hotellenes utfordring er å legge forholdene til rette for fremtidens gjester. De unge er en gruppe som bruker mange penger. De bruker fort 5000 kroner med besøk i butikker og resturanter. Du må begynne med å legge en plan. Hvordan skal Stjørdal være og hvordan skal byen komme dit? Vi trenger ikke 250 mål, men kun tre – fire mål.

 

Det er utviklet mange veldig hyggelig bymiljø. Folk vil være i byene. Da får du et miljø med kultur. Du kan bli bedre enn du er i dag. Det er bare å bestemme seg for å gjøre ting. Svenskene har klart å samle alle politikere til en bestemt uke (navn?) Aust-Agders fylkesmann Øystein Djupedal overfører idéen til Arendal.

 

Det å bygge et bra miljø består av mange tusen små brikker. I Choice har

vi en fantastisk kultur med lavt sykefravær. Bransjen har 11 – 12 % mens vi 4 %. I enden står målet om et nytt hotell.

 

Gode medarbeidere

Vi ville være Norges største i hotellbransjen. Folk begynte å le. Og latteren tiltok da vi ville være Skandinavias største. Det var vårt mål. Men det skjer noe med menneskene. Vi skal fortsatt ha mange nye hotell. Etter hvert fikk vi mange flere hotell og vokste.

 

I dag har Choice 170 hoteller; 12.500 ansatte og setter av milliarder til nye investeringer. Vi bygger videre og er engasjert i 13 byer med 19 prosjekt som gir 3863 rom. Det handler om gjennomføringskraft satt i system: Energi, mot og begeistring. Vi er ikke børsnotert. Det er en fordel. Da hadde vi blitt rammet av korsiktig tenkning. Vi eier selv og tenker langsiktig.

 

- Jeg er ikke god på hotell, men jeg har mange hundre medarbeidere som er gode. Jeg vet hvor viktig det er å sette mål. Når du når målene, er det lov til å feire. Hvis du setter deg ti mål og når fire er det en gigantsuksess i forhold til ingen mål. Foto: Eir J Bue

 

Stavhopperen Serhij Bubka fra Ukraina hoppet over 6 meter første gang i 1985 og satte sin siste verdensrekord med 6.14 i 1994. Rekorden ble flyttet én cm av gangen samtidig som Bubka cashet inn store gevinster. En stor rekord på 5 – 10 cm i en sleng ville gi langt mindre. 

 

Vil bygge byen

Det handler om å utvikle en kultur for å dra sammen. I de siste fire årene har Clarion vært beste hotellkjede i Sverige og har åpnet et giganthotell i Gøteborg. Jeg var i Gøteborg sammen med Gøteborgs sterke politiker Gøran Johansson som har sin likesinnede i Irma Repalo i Malmø.

 

Begge hadde en politisk ambisjon om å bygge byen. Jeg så det store bygget midt i byen og spurte: – Hva er dette? Jo, det er det gamle hovedpostkontoret som har stått tomt i 15 år. – Kjøp det! sa jeg. Nå er det Gøteborgs nye storstue. Vi har også fått et giganthotell midt i byen i Malmø. Beskjeden fra Johansson var klar: – Vi skal løse

utfordringene, sa han og fikk med seg Moderaterna på vedtaket for å sikre framtida.

 

97 % av forskerne

– Vi har 14 brand. De er aktive i miljøsaken som Skandinavias største kjøper av økologisk mat. Med våre spareprogram sparer vi 70.000 fotballbaner med regnskog. Miljøsaken er viktig. Den største utfordringen er klimakrisen. Tenk på et utsatt land som Bangladesh. Hvis datteren min en gang i framtida spør:

 

– Pappa, hvorfor gjorde du ingen ting?

 

97 % av verdens forskere er enige om at klimaendringene er menneskeskapt. Jeg er ikke forsker, men jeg tror på vitenskapen. Tenk hvis de 97 % har rett? Det er det som skremmer meg!

 

Alt av miljøansvar gjør vi for framtida. Det handler om framtidsansvar og samfunnsansvar. Siviliasjonens pris er samfunnsansvar. Alle er med og bidrar. Vi får heller ta den politiske kampen om hvordan vi alle skal bidra, men vi kan ikke flytte til et skatteparadis.

 

Ta samfunnsansvar

Det er et ansvar vi har. Kapitalismen er i krise. Vi må få en bærekraftig kapitalisme. Jeg er kapitalist, men kapitalismen må forandres. Skatt er sivilisasjonens kostnad. Vi må drive bra og ta samfunnsansvar. Starbucks ble tatt med buksa nede i England da det kom fram at selskapet aldri har bidratt med en skattekrone.

 

Budskapet ble spredt på sosiale medier. Skatt er et system, men dere kan velge hotell, presiserer Stordalen og understreker at du må forandre deg hele tida i hotellbransjen. Kodak var en gang verdens ledende i fotobransjen, men klarte ikke møte med framtida. Derfor er Kodak historie.

 

Vi brukte 25 mill. kr. ekstra på miljøklasse A på Clarion Hotell & Congress Trondheim på Brattøra, sier Petter Anker Stordalen som spent følger den videre utviklingen i Stjørdal.

Vi takker for en hyggelig seanse preget av stor energi og lyst på å få til noe.

 

Les forrige sak:
Camp Fossland

  Det er Stjørdals-Blink Alpint som står bak.   Søndag 30. […]

Close