9 °C Stjørdal, NO
23/09/2020

84-åringen skal trene fram ny supertraver

– Han blir veldig bra, hvis han ikke «uhæpper» seg

GODE VENNER: 5-åringen Måråk Gutten og 84-åringen Magne Øien har det topp sammen. Den legendariske travtreneren garanterer at dette kan bli en ny stjerne på Leangen. (Foto: Jørgen Kjelsberg/Leangen Travbane)

Magne Øien er født i 1936. I mange av de 84 årene siden har livet hans handlet om travhester. Nå er Magne tilbake på Leangen med et nytt talent, 5-åringen Måråk Gutten.

Mandag ettermiddag gikk Måråk Gutten sitt andre løp på Leangen. Kaldblodstraveren måtte bryte etter galopp, men trenerlegenden Magne Øien i Gudå har stor tro på sin eneste elev.
– Han blir veldig bra, hvis han ikke «uhæpper» seg, sier Magne Øien.
Uhæpper betyr å skade seg, noe som er en kjent sak for travere, men foreløpig ser alt bra ut med Måråk Gutten.
– Han er fryktelig snill og enkel å holde på med. Det er en fryd å trene ham, sier Magne Øien.
Kjører du E14 østover kan du treffe på duoen med 5-åringen foran og 84-åringen i vogna bak.
– Et par ganger i uka kjører vi litt på E14 og rundt om Klokkhaugen og Krogstadgrenda, sier Øien, som ellers trener Måråk Gutten langs gårdsveien i Gudå.

Alene i miljøet

Magne Øien er en travtrenerlegende. Gudåbyggen fikk sin første hest som 16-åring. Da er vi tilbake tidlig på 1950-tallet. Travhester ble det i 1960-årene.
– Jeg begynte med arbeidshester, men så ble det travere, sier Øien.
Hjemme i Krogstadgrenda hadde han travstjernene gående og han var ofte å se langs veiene i nærområdet. Øien var, og er, en ensom ulv i travmiljøet i Meråker.
– Jeg startet alene, men håpet å få til et miljø. Men det ser sannelig ut som jeg slutter alene også, sier Magne Øien og gliser godt. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

SISTE TIPS: Trener Magne Øien (t.v.) gir kusk Atle Solhus de siste oppdateringene om Måråk Gutten før han tripper til start. (Foto: Jørgen Kjelsberg/Leangen Travbane)
Store stjerner

84-åringen har et godt tak på travere. Magne Øien har hatt mange av dem i trening, og selv om ikke alle har blitt store stjerner, ramser han opp svært så velkjente navn for travinteresserte.
– Speedy Boy var en av de aller raskeste og beste på Leangen i flere år tidlig på 1970-tallet. Etter hvert kom mange flere, blant andre Morten Viking og Vanvikstjern, sier Øien.
Nå er det bare Måråk Gutten igjen, men det passer den spreke 84-åringen bra.
– Jeg får ikke kjøre løp lenger selv da. Det er Solhus´en (Atle Solhus, journ.anm.) som kusker Måråk Gutten, sier Øien.

«Gammeldags» trening

Grunnlaget for en ny travstjerne fra Meråker legges på grusveiene i Gudå. Hver eneste dag er det trening for de to «mårråk-guttene».
– Vi må ut hver dag ja. Til og med på 17. mai ble det ei økt.
– Hvordan legger du opp treningen?
– Vet du; nå har jeg begynt likens som i gammeltiden. Det er mye «arbeidskjøring» med litt lettkjøring innimellom Farten har Måråk Gutten inne uansett så den trener vi ikke spesielt på, sier Magne Øien.
Så langt har det blitt en fjerdeplass og et brutt løp på Leangen, men treneren har klokkertro på eleven. Selv om han vet at det er ytterst små marginer i travsporten.
– Han blir bra, om han ikke «uhæpper» seg. Garantert.

 

Les forrige sak:
Går over sine bredder

Leksa blir større og større

Close