10 °C Stjørdal, NO
25/05/2020

9. klassingene utfordret Equinor-toppene

100 skoleelever fikk se Equinor fra innsiden

Områdedirektør Siri Kindem (helt til høyre) og ordfører Ivar Vigdenes var mektig imponert over 9. klassingene som besøkte Equinor. Områdedirektør Siri Kindem (helt til høyre) og ordfører Ivar Vigdenes var mektig imponert over 9. klassingene som besøkte Equinor.

– Disse ungdommene var det virkelig kjekt å få besøk av.

Områdedirektør Siri Kindem i Equinor var mektig imponert over 9. klassingene fra Halsen ungdomsskole som var på besøk det meste av onsdagen. Meget godt forberedt, og ikke minst engasjert, kom ungdommene med en rekke reflekterte og viktige spørsmål om Equinors virksomhet.

– Dette var en fin mulighet til å lære mer om det de driver med. Jeg synes det er veldig bra at de har så mye fokus på fornybar energi, sier 9. klassing Kira Albrektsen.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Hun, i likhet med mange av sine jevnaldrende, er svært opptatt av klima og miljø, og fikk gode svar på noen av sine spørsmål.

Fornybart fokus

Det var nettopp dialogen med ungdommene som var det viktige for Siri Kindem og hennes vel forberedte mannskap som møtte Halsen-elevene. Kindem er forøvrig sjef for alle feltene og anleggene som driftes fra Tangen i Stjørdal. Men mens det for «gamle» Equinor, med navnet Statoil, i mange år dreide seg om olje og gass, er Equinor nå minst like opptatt av fornybar energi. Det er noe som framtidens generasjoner liker godt å høre.

– Det vi har sett og hørt var veldig lærerikt. Det er jo helt sikkert at vi ikke kan fortsette sånn som i dag framover, sier 15-åringen Albrektsen.

Litt påtrykk fra ordføreren

Onsdagens åpne dag for de 100 skoleungdommene var trolig aller første gang Equinor gjennomførte noe sånt i Stjørdal.

– Det var etter litt mas fra ordføreren at vi tok initiativ til dette, avslører Kindem, men ordfører Ivar Vigdenes tilbakeviser at det var noe voldsomt til mas. – Jeg trengte vel bare å si det en gang, sier han og flirer. – Og det blir garantert ikke siste gang vi inviterer hit ungdommer, sier Kindem.

I likhet med områdedirektøren var ordføreren mektig imponert over ungdommene «sine».

– Jeg regner med at når hun i framtiden får en jobbsøknad fra ei eller en i Stjørdal så rykker vedkommende fram i køen. Det bør være et klart pluss å være fra Stjørdal etter å ha hørt de mange gode spørsmålene, sier Vigdenes og flirer.

Drar inn kommunebudsjettet på ei uke

Ordføreren er levende engasjert i olje- og gassnæringen, ikke minst etter sine år i olje- og energidepartementet. Like engasjert er Vigdenes når han snakker om Equinors betydning for Stjørdal.

– Dette er den største private arbeidsplassen i kommunen, og det er ingen annen som er i nærheten av å skape tilsvarende verdier som Equinor. I løpet av en liten uke skaper Equinor i Stjørdal like store verdier som summen på kommunens samlede årsbudsjett. Det er tall som nesten ikke er mulig å forholde seg til, sier Vigdenes.

Derfor er han også veldig glad for at Equinor åpner dørene og tar ungdommene på alvor.

– Det er så viktig at det private næringslivet åpner seg opp og viser fram den delen av samfunnet som ungdommene skal inn i, sier Vigdenes, som påpeker at energi-giganten i framtiden kommer til å ha minst like viktige oppgaver som det å produsere olje og gass.

– Verden vil trenge fossil energi også i framtiden, men samtidig vil Equinor også ha en nøkkelrolle når det kommer til andre sentrale utfordringer, ikke minst innenfor klima og CO2-utslipp, sier Vigdenes. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Ludvig Danielsen Saksvik (t.v.) får hjelp av Henning Kjønsvik med å varsle en uventet hendelse over lydanlegget i simulatorrommet.
Ludvik Danielsen Saksvik (t.v.) får hjelp av Henning Kjønsvik med å varsle en uventet hendelse over lydanlegget i simulatorrommet.
Trenger nye hoder

Ungdommene fikk spørre og grave. De fikk svar på spørsmål om utdanning, hvilke faggrupper som jobber i et energiselskap, hvorfor Norge tjener så mye penger til tross for at vi ikke er blant de største oljenasjonene, om svingningene i oljefondet og ikke minst hva selskapet gjør for klima og miljø.

Men det ble ikke bare prat. Etter den meget opplysende runden i auditoret fikk 9. klassingene se store deler av Equinor-bygget fra innsiden og se hvilke arbeidsoppgaver som utføres der. De fikk blant annet oppleve direkte kontakt med Heidrun-feltet, besøke kjernelaboratoriet og prøve simulatorer. For i tillegg til å vise seg fram, legger ikke Equinor-ledelsen skjul på at de trenger ny, dyktig arbeidskraft.

– 1000 Equinor-ansatte blir pensjonister hvert år, og halvparten av dagens ansatte vil være pensjonister i 2030, forteller Kindem, og kanskje er guttene Petter Vifstad og Ludvig Danielsen Saksvik to framtidige ansatte.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt over det før nå, men det kan kanskje være noe. Dette var veldig artig og lærerikt, sier Danielsen Saksvik etter å ha fått prøvd seg i rommet hvor man simulerer både prosesser og uventede hendelser. – Vi kan jo ingenting om det, men det virket spennende, sier 9. klassingen.

Les forrige sak:
Damene på Blomsterpryd er klare for å gi gode råd for å gjøre hagen vakker i sommer. Fra venstre: Margaret Haag, Nina Einan, Tone Julseth, Hege Fossmo og Berit Beitland Tollefsen.
Varmen skal gi blomster-opptur

Fulle drivhus venter på sommeren og kundene

Close