17 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

900 ”lette” kilometer med hendene

”Rekruttering Norge på langs” ankom Stjørdal.

Fremst i en lang rekke med syklister møtte de heiagjeng, ordfører og presse i Stjørdal og Levanger 24 mai. På Lindesnes 30. april startet Per Christian Brunsvik og Steinar Andreassen Jensen på reisen mot Nordkapp. De er med i kampanjen ”Rekruttering Norge på langs” og vil på denne måten få 500 funksjonshemmede i aktivitet. Det har vært bare moro, ifølge dem selv.


De har syklet siden klokken 09.00 på morgenen, men humøret til deltakerne er på topp til tross for tilbakelagte ca 900 km og offentlig oppmerksomhet i ca en måned. Stjørdal vil også ha sin bit av kaka og stiller opp med musikk fra Stjørdal Kulturskole og gratis lunsj på rådhuset for Per Christian og Steinar. Disse to har trosset funksjonshemmingen og syklet fra Lindesnes med bare hendene.  Spørsmålet ligger i luften: Hvordan klarer de dette?

 

Coop Storlien artikkelnivå

Mye støtte

Både i Stjørdal og Levanger var inkludering i idretten i fokus og begge kommunene presenterte eksisterende tilbud.  Handikappede Barns Foreldreforening (HBF), Helsesportslaget, Idrett uten Grenser (IUG) og Norsk Idrettsforbund var noe som ble i fokus.  Kjente personer som Cato Zahl Pedersen deltok for å vise sin støtte.

-Dette har bare vært gøy, gliser to sykkellister nedynket i gjørme, pressefolk og en masse spørsmål før det bærer videre til Levanger.

 

 

Lekende lett

I Levanger er det enda flere oppmøtte og ikke minst mer presse. Trengselen der er så stor at jeg knapt slipper til. De stiller opp på noen fellesbilder til på tross av kjørlig vær og at de ikke har skiftet sittestilling på minst tre timer.

-Dette er da ingenting å klage over. Vi har rullestoler og førstehjelpsutstyr i en bobil. Dessuten er etappene planlagt og det blir pauser ved vært stoppested.  Dette er et mer avslappet arrangemang i forhold til andre aktiviteter jeg har vært med på, sier Per Christian.

Hva er utforingene? Så du noen begrensninger med turen i etterkant?

-Nei, jeg kan gjøre alt på egen hånd. Jeg mener alle praktiske ting. Jeg kjenner min fysiske grense og min egen kropp Det har aldri vært en begrensning i livet mitt. Jeg er jo bare lam.

 

 

Mange tihengere

Denne innstillingen som har inspirert både folk, idrettslag og presse til å henge seg på underveis eller møte opp på etappene. Noen har vært med et stykke på veien, mens andre har vært med fra starten. –Jeg føler meg mer funksjonshemmet enn de to selv om jeg bruker en såkalt vanlig sykkel, sier en imponert Rita, som har fulgt dem fra Lindesnes.

 

 

Elektrisk innebandy

Levanger hadde også utprøving av fritidshjelpemidler. Blant disse er stoler til Elektrisk Innebandy. Det ble mye moro og latter når både ordfører og varaordfører prøvde både dette og kappløp i rullestol.  Hjelpemiddel konsulent Christian Piene er stolt over at Stjørdal kommune skal følge opp førstnevnte.. –Til høsten håper vi å starte et lag med regelmessige treningsøkter og delta på turneringer etter hvert. Dette er et skritt nærmere målet med ”Rekruttering Norge på langs”, sier han.

 

 

Ingen genser

Målet er å få minst 500 funksjonshemmede i aktivitet og få dem ut av en passiv tilværelse. Begge deltakerne deler gjerne sine erfaringer, men er langt i fra i samme situasjon selv. Steinar er blant annet aktiv i slalåmbakken og fått bronse i mesterskap i Sverige, mens Per Christian har vært med i ”Ingen grenser” på NRK. Han ble lam etter en ulykke, men stusser når jeg spør hva som er hans begrensninger.

-Jeg kan ikke huske at det har vært noen. Den første tiden måtte jeg finne ut hvordan jeg gjorde ting og jeg fant det ut. Verken før eller etter ulykken har jeg slitt med å være aktiv.

 

 

-Målet er mulig

Sammen med et team og prosjektleder Per Einar Johannessen har kampanjen vært planlagt i et halvt år før start.

– Det enorme teamet som er i rundt oss kunne vi ikke vært foruten. Stig Andreassen som organiserer avtaler og journalist Mona Hoel er to blant mange som er vært å nevne.

Takk til alle som har støttet oss, sier Per Einar Johannessen. -Hitill er vi kjempefornøyde med støtten og tilbakemeldingen vi  har fått og vi er på god vei til å nå målet.

 

Følg turen på:

http://www.idrett.no

http://www.facebook.com/idrettforfunksjonshemmede

 

 

 

 

 

 

 

Les forrige sak:
De frivillige er en avgjørende ressurs for en klubb som Stjørdals-Blink, sier Odd Egil Wangberg som i dag starter i stillingen som daglig leder for klubben. Et etterlengtet mål er nådd og et nytt kapittel starter. Foto: Knut Erlend Jegersen
Ny hverdag for Blink

  I dag 1. juni starter Odd Egil Wangberg som daglig […]

Close