15 °C Stjørdal, NO
13/07/2020

– Dette har gått veldig bra

Jan Kjørsvik er glad for den fine utviklingen til Frosta Hageby

FIN UTVIKLING: Jan Kjørsvik er glad for den fine utviklingen Frosta Hageby har hatt siden starten. FIN UTVIKLING: Jan Kjørsvik er glad for den fine utviklingen Frosta Hageby har hatt siden starten.

Seks år etter at de første hyttene ble oppført har Frosta Hageby i Sørgrenda på Frosta nå blitt fulltallig med 24 hytter.

En egen velforening for hytteeierne er etablert med et styre bestående av fem medlemmer. Terje Olav Hafell er leder i velforeningen, og det er grunneierne Jan Kjørsvik og Grete Gunnarson som har utviklet feltet sør på Frosta mot fjorden.

– Vi hadde tidligere gartneri og veksthus her på tomteområdet etablert i 1978 av mine foreldre Asmund og Anne Kjørsvik, forteller Jan som sammen med Grete har lagt forholdene til rette for nye fritidsboliger på en attraktiv lokalitet. Bussjåfør Jan hos Turbuss 1 i Stjørdal, sier erfaringene er veldig gode med hytteprosjektet i hagebyen. (Artikkelen fortsetter under annonsen)

SOLGT: Nå er den siste tomten solgt øverst i feltet. Jan Kjørsvik forteller at etterspørselen etter hytter har vært stor.
SOLGT: Nå er den siste tomten solgt øverst i feltet. Jan Kjørsvik forteller at etterspørselen etter hytter har vært stor.
Stor etterspørsel

– Vi planla ikke i starten med 24 hytter, men samarbeidet med Rana-hytta har vært såpass bra, i likhet med etterspørselen, at vi valgte å utvide feltet. Vi har delt inn i Nedre og Øvre Hagebyvei. Alle har sin egen parsell, egen adresse og postkasse i feltet, sier Jan Kjørsvik. Jørn Korsen og Håkon Korsen fra Trondheim er blant hytteeierne som nå nylig tok over sin egen hytte.

– Her kommer vi til å trives i årene som kommer. Vi er vante med sjøliv og båtliv, med kort vei til fjorden blir dette supert. Nå utføres siste finish på vår nye hytte så er det innflytting, sier Jørn Korsen.

TRIVES: De har kjøpt ny hytte og oljer gulvene. Jørn Korsen og Håkon Korsen fra Trondheim sier de vil trives i Frosta Hageby.
TRIVES: De har kjøpt ny hytte og oljer gulvene. Jørn Korsen og Håkon Korsen fra Trondheim sier de vil trives i Frosta Hageby.
Velforening

Frosta Hageby har valgt å opprette sin egen velforening. Her kan saker mottas for behandling som angår alle i hagebyen. Leder Terje Olav Hafell, sier han enda har til gode å behandle saker som går på konflikter av noen art. Det tyder på at den enkelte i hagebyen trives og har det bra. De som har kjøpt hytte med parsell har sin eiendom hvor de planter, sår og høster egen avling. Det mest brukte kjøretøyet i Hagebyen er trillebår og plenklipper, sier Hafell. Meget praktisk er at området for voksende frukttrær er etablert utenfor, slik at ingen trær skaper skygge for naboer.

– Hvordan opplever eierne avstanden mellom hyttene?

– Selv om de fleste er tett på hverandre arealmessig, har vi vårt privatliv intakt innenfor egen hytte og hage. Det kan ofte ta lang tid å gå fra hytta til drivhuset på sommerstid. Dette skyldes helst at man stopper opp og slår av en prat «over hekken». Vi har også noen faste sosiale treff i løpet av året, som igjen er med på å styrke samholdet blant beboerne; for eksempel årsmøte i velforeningen med påfølgende grillkveld for alle, strandryddedag i løpet av mai eller juni, St. Hans-feiring med bål og grilling og fisk- og skalldyraften i september, som alltid er populært da vi serverer fangst som båteierne har fanget selv på fjorden. Felles julegrøt har også blitt en tradisjon, forteller Terje Hafell.

VELFORENING: Leder i velforeningen er Terje Hafell. Han har ennå ikke opplevd konflikter blant hytte-beboerne.
VELFORENING: Leder i velforeningen er Terje Hafell. Han har ennå ikke opplevd konflikter blant hytte-beboerne.
Bygde naust på dugnad

Hagebyforeningen har også sitt fellesområde i Sørgrenda. Dette er i stor grad tilrettelagt av grunneierne, som med dugnad fikk oppført et tømret naust ved vannkanten.

– De fleste fellesaktiviteter foregår i det tømrede naustet, som er vår felles samlingsplass. Det hender også at noen tar initiativ til å invitere til en uhøytidelig bålkaffe i eller utenfor naustet. Med felles Facebook-side er det enkelt å kalle inn på kort varsel, sier Terje og Jan. De to fremhever idyllen med både hager ved hyttene og badestranda. For hytteeiere som mottar gjester finnes to ekstra rom for utleie i bygget «drivhuset» der også flere felles tilbud med blant annet ekstra fryseskap og kjøkken kan benyttes.

FELLESAREAL: Inne i det tømrede naustet samles hytteeierne til felles aktiviteter.
FELLESAREAL: Inne i det tømrede naustet samles hytteeierne til felles aktiviteter.

– Har dere noen badeentusiaster her i hagebyen?

– Sommerstid er det mange som benytter seg av strandsonen nedenfor naustet. Vi har en aldri så uhøytidelig «badeforening», hvor de ivrigste faktisk bader året rundt. Det er ellers åpent for utleie og bruk av områdene her, inkludert naustet for mindre tilstelninger, sier Jan.

IDYLL: Sommeridyll ved hyttene.
IDYLL: Sommeridyll ved hyttene.
Fritidsfrostingene trives

– Vi som er fritidsfrostinger her i hagebyen føler oss veldig godt ivaretatt av vårt vertskap, som legger til rette for at alle skal trives og få holde på med sitt sier velforeningsleder Terje Hafell. Tore Larsson blant hytteeierne organiserer utleie av båt basert på bestilling. For de med private båter er det vinterlagring på stedet. Jan Kjørsvik sier prosjektet med Frosta Hageby så langt ser ut til å være en stor suksess.

– Da vi startet opp dette prosjektet i 2014 var vi veldig spente på utviklingen. I likhet med mine foreldre Asmund og Anne, synes jeg og Grete at dette har gått veldig bra. Som utviklere av hagebyen tror vi også Frosta kommune møter flere positive sideeffekter av denne etableringen. Vi takker også alle som har bidratt i prosjektet, sier Jan Kjørsvik.

Les forrige sak:
NY STYRELEDER: Daglig leder Jon Uthus ønsker Nina Jensen velkommen som ny styreleder i NIV.
– Jeg ønsker å gjøre en jobb for regionen og næringslivet

Nina Jensen er ny styreleder for Næringsforeningen i Værnesregionen

Close