21 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Å leve med kronisk sykdom

Grete Aspaas har til tross for sine mange plager valgt å være mest mulig aktiv

 

”Jeg fokuserer på det jeg klarer å gjøre og akseptere det jeg ikke kan”, sier Grete Aspaas (62) fra Stjørdal som har tre ulike revmatiske diagnoser hun må leve med.  Som leder av Stjørdal Revmatikerforening vet hun mye om kronikernes hverdag.

Under gruppen av revmatiske sykdommer er det ca. 200 diagnoser, det er derfor veldig individuelt hvordan revmatikere opplever sykdomsforløpet. Fasitsvar finnes ikke på hva som er den beste hjelpa for de som rammes.

Flere diagnoser
Grete Aspaas er en av de som vet mye om hvordan kronisk sykdom påvirker livsutfoldelsen. Livet hennes ble snudd på hodet for 20 år siden da hun fikk   psoriassleddgikt. Fra å være en veldig aktiv person, en ”hare”, som hun selv betegner seg, stoppet det meste opp, hun klarte knapt å røre seg, ble skilpadde. – Det ble en voldsom omstilling, forteller Grete, det første året ble veldig tøft og utfordrende. Det hadde nok vært lettere dersom jeg hadde fått hjelp fra starten med å takle omveltningene sykdommen medførte, følte meg veldig alene om det. Var også mye bekymret over hvordan det skulle gå med datteren min som da var bare 16 mndr, om jeg ville klare å gjøre livet bra for henne, kunne ikke løfte henne i den tida.

Grete forteller om nødvendig medisinering som gir effekt, men som har en del uønskete bivirkninger. Blant annet vektøkning hun slettes ikke var forberedt på. Hun etterlyser bedre informasjon fra legene om bivirkninger medisinene kan gi. Grete har også utviklet to revmatiske sykdommer til, PMR (Polymyalgia rheumatica) og Sjøgrens syndrom, og flere følgesykdommer, som diabetes, høyt blodtrykk og colestrol (epilepsi og allergi fra før) og mange andre bivirkninger som til tider gjør det vanskelig å være sosial. Hun understreker at ikke alle som får en revmatisk diagnose får samme plager som henne, det er individuelt. Til tross for rekken av plager, har hun ikke mistet motet.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Hver torsdag er Grete Aspaas (nr 2 fra venstre foran) instruktør for gruppa som trener på  senteret ”Zone 24”.

Ser mulighetene
– Jeg er optimist av natur og har lett humør, det har nok hjulpet meg. Gremmes ikke over det jeg ikke klarer lenger, jeg velger å ta tak i de mulighetene som finnes og ikke fokusere så mye på begrensningene.  Det blir som regel ikke verre om man presser seg litt, mener Grete. Hun ble tidlig medlem av revmatikerforeninga og opplevde det positive med støtten og viktig informasjon denne tilhørigheten ga. Her har hun fått bruke sin overskuddsenergi, er leder i Stjørdal Revmatikerforening på sjette året og for fylkeslaget på fjerde året.

-Det er viktig å være opptatt av noe annet enn sykdommen, oppsøke det som gir glede. Bli kjent med andre, ikke bare prate sykdom. Blir litt oppgitt over folk som klager over småplager som en vanlig forkjølelse, men jeg forstår jo at de ikke kan sette seg inn i vår hverdag, sier hun.

Stjørdal Revmatikerforening
Foreninga har 235 medlemmer fra Stjørdal , Meråker og Malvik. De har jevnlige medlemsmøter med aktuelle tema, sosiale aktiviteter, kurs, treningsgrupper og likemannsarbeide. Grete Aspaas sier at medlemmene strømmer til, men skulle gjerne sett at flere blir aktive. Hun mener å merke at TV-serier stjeler tida til folk på kvelden, noe som gir utslag i mindre oppmøte på medlemsmøtene. 

-Vi ser at de unge uteblir, de har andre behov og er mer fanget i tidsklemma.  Nå har vi fått en egen barne- og ungdomskontakt,  Ann Iren Jamtøy.  Hun vil tilrettelegge og endre opplegget for å tilpasse denne aldersgruppa.  Jeg håper det resulterer i økende oppslutning, for de unge har mye å bidra med. Mener vi er flinke til å ta i mot nykommere og integrere de i foreninga, og det kan være mye å hente for de som deltar aktivt, både faglig og sosialt.

Hver torsdag har de treningsgruppe i sal, som Grete er instruktør for. Øvelsene er spesielt tilrettelagt for revmatikere, men gruppa er åpen for alle, ikke bare medlemmer i SRF. – Alle kan ha nytte av treninga, – oppvarming, mye bevegelse, uttøyning og litt styrke. Foreninga er også engasjert i et landsomspennende tiltak kalt DYTT, som motiverer folk til å bevege seg mer.  Vi deltar i aktivitetskonkurranser der vi ”går” bestemte strekninger i en gitt periode, min. 10.000 skritt pr. dag.  All bevegelse medregnes, å gå, sykle, svømme, bowle, vaske hus eller klippe plen osv. Vi kom høyt opp på lista i konkurransen sist år, det er inspirerende og motiverende. Viktig å unngå at sykdommen begrenser en for mye, ikke være redd for å røre seg, understreker Grete.

Meningsfylt hverdag
Grete har til tross for sine mange plager valgt å være mest mulig aktiv. Hun har allerede planer klare for hva hun ønsker å ta tak i framover. – Har noe i bakhånd for tider da jeg ikke lenger kan holde på med det jeg nå gjør. Når en gir slipp på noe så må en ta tak i noe nytt. Selv om en hele tiden blir påmint sine plager, for de er der, og alle dagene er ikke like gode, er det viktig å gjøre noe som gir glede. Håndarbeide og lesing er gode hobbyer for meg. Jeg er glad i å danse, selv om det gjør vondt er det verdt det, veid opp mot gleden det gir. Organisasjonsarbeide og familien er det som inspirerer meg. Gjennom flere verv i ulike helseforetak har jeg mulighet til å påvirke, jeg er brukernes talerør(alle typer handicap) i brukerutvalget i sykehusapotekene Midt-Norge,  i Helse Nord-Trøndelag og Meråker kurbad.

Grete Aspaas har et ønske til politikerne for valgåret 2011: Nytt stort varmebasseng!

 

Grete Aspaas i aksjon som instruktør for gruppa som trener på senteret ”Zone 24” hver torsdag.

Les forrige sak:
Teatersuksess i Elvran

Skuespillere i toppslag i Elvran Elvran ungdomslag, teatergruppen, har satt opp […]

Close