-3 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

– Å ta opp ting som er trasig og vanskelig er viktig

Aglo videregående skole satte av en hel dag til å diskutere livsmestring

VIKTIG: Siri-Kirsti Almåsbak mener det er viktig å stoppe opp for å reflektere over dagligdagse utfordringer. VIKTIG: Siri-Kirsti Almåsbak mener det er viktig å stoppe opp for å reflektere over dagligdagse utfordringer.

Aglo-eleven Siri-Kirsti Almåsbak satte pris på å delta på livsmestringsdagen.

Aglo videregående skole satte av en hel dag på å diskutere livsmestring, og fikk blant annet besøk av politi og Nav for å bli utfordret på tema som er viktig for å mestre en hektisk hverdag.

– Vi har fått informasjon om både fysisk og psykisk helse, og om hvor viktig det er å ta vare på begge deler, sier Almåsbak.

– Relevant tema

24-åringen fra Stjørdal synes det er viktig at elevene ved den videregående skolen bruker tid på å tenke gjennom alt fra nettvett til relasjoner og samhandling i arbeidslivet.

– Vi har stor utbytte av en slik dag. Det er greit å bli påminnet ting man egentlig vet, men som man ikke alltid tenker over. Alt man får av informasjon er kanskje ikke verdt å ta med seg, sier hun.

SOLAN I FARTA: Leif Eggen pratet om menneskers forskjelligheter for elevene ved Aglo, og dro paralleller til Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.
SOLAN I FARTA: Leif Eggen pratet om menneskers forskjelligheter for elevene ved Aglo, og dro paralleller til Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

Politiet foredro om nettvett, om blant annet hvordan man skal oppføre seg overfor andre selv om man kommuniserer via nettet og ikke fysisk er samlet.

– Det var et relevant tema ettersom alt som skjer i dag foregår med telefonen. Å ta opp ting som er trasig og vanskelig er viktig, selv om det kan være flaut og ekkelt, sier Almåsbak.

Solan, Ludvig og Reodor

Leif Eggen er arbeidslivslos i Nav, og han foredro overfor elevene om ulike mennesketyper. Han dro paralleller til Flåklypa-figurene om at vi mennesker er i bunn og grunn er like forskjellige som Ludvig, Solan og Reodor, men at vi likhet med dem fint kan samarbeide.

– Vi lærte noe om det at vi er forskjellige mennesketyper, og at det er viktig å finne ut hvem man er, hvordan man skal takle ulike utfordringer og hvem man passer best sammen med. I grunnen bruker vi hele livet på å finne ut hvem man er, sier hun, med en mil om munnen.

Almåsbak er påbyggingselev ved Aglo videregående skole ettersom hun tar sikte på å starte opp med en sykepleierutdannelse.

– Jeg er utdannet helsefagarbeider, og ønsker å utdanne meg til helsesykepleier og må først få generell studiekompetanse, forteller hun.

UTBYTTERIKT: Lars Tore Strand tror elevene ved Aglo har stort utbytte av å delta på livsmestringsdagen.
UTBYTTERIKT: Lars Tore Strand tror elevene ved Aglo har stort utbytte av å delta på livsmestringsdagen.
God timing

Innimellom ulike foredrag fikk elevene også en porsjon med fysisk fostring, og både en gymtime og en tur i nærområdet sto på timeplanen. I tillegg fikk de også en time med hverdagspsykologi.

– Vi har i år et overordnet satsingsområde som går på livsmestring, som også er inn som et tverrfaglig tema. I tillegg ble verdensdagen for psykisk helse avholdt kun et par dager for vår fagdag. Vi syntes timingen var bra, sier Lars Tore Strand, miljøterapeut ved Aglo videregående skole, om bakgrunnen for at skolen arrangerte en egen dag rundt temaet livsmestring.

Han tror utbyttet blant elevene vil være stort.

– Vi fikk tilbakemeldinger allerede halvveis ut i dagen om at elevene var fornøyde. Vi tror det er viktig å stoppe opp for å reflektere, og for oss var det også et mål om at vi skulle lage en lystbetont dag uten å kverne om alt for mange negative ting. Får vi elevene til å reflektere mer, har vi oppnådd mye, sier han.

Les forrige sak:
Komite plan får nå inn til behandling reguleringsplanen for tidligere Hell Arena initiert av Smart Mobility Norway. Arealene kan bli disponert til et variert utvalg av teknologi- og testsentre.
Stjørdal kan få teknologisk testsenter

Komite plan får nå inn til behandling reguleringsplanen for tidligere Hell Arena

Close