1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

– Å være glad er like sunt som gulrøtter og grovbrød

Skolestartere, ungdommer og psykologer snakket om følelser

GLAD I FJESET: Eline Nordgård Harrysson ble en søt liten kattepus etter å ha hørt om røde og grønne tanker. Ane Dombuhaug Lien er stødig på ansiktsmalerhånden.

Alle har en psykisk helse, uansett alder. – Psykisk helse gjelder hele livet. De yngste må også vite og lære om tanker og følelser, sier kommunepsykolog Julie Valen.

Sammen med kollega May Sissel Berg Albertsen inntok Julie Valen podiet foran cirka 150 fem- og seksåringer i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Med rød og grønn tankebamse i hendene satte de ord og tanker på de ulike følelsene. Glede og sorg, redsel og trygghet var blant spektrene av følelser de to psykologene var innom.

– Det er helt greit å kjenne på de forskjellige følelsene, sier Valen henvendt til neste års skolestartere og minnet dem på hvor viktig det er å tenke «grønne», altså positive, tanker.

– Og det å være glad; – det er det beste som finnes. Også er det like sunt som gulrøtter og grovbrød, sier Julie Valen, mens hun veiver med den grønne «tankebamsen». (Artikkelen fortsetter under bildet!)

SAMMEN OM EN BEDRE PSYKISK HELSE: Ungdommer og voksne som sto bak arrangementet for skolestartere i biblioteket. Fra venstre: Lilli Kristin Gylland, helsesøster Kari Aasland, psykolog Julie Valen, Silje Strand Berg, psykolog May Sissel Berg Albertsen, Ellinor Harnes, Ane Dombuhaug Lien og Madelen Gulaker Mjøsund.
Pyntet seg i ansiktet

Etter å ha hørt på Valen og Berg Albertsen et lite kvarter ispedd et par artige filmer med samme tema, fikk de små noe å glede seg over. Fem 9. klassinger fra Halsen ungdomsskole stilte med sin ekspertise på ansiktsmaling og sørget for at de små fikk pyntet ansiktet med enten en fotball, en regnbue eller en kattepus.

– Det er artig å være med på sånne ting som dette. De er jo så søte da, sier de fem jentene som har valgfaget «Innsats for andre» ved skolen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

PYNTER SEG: Lilli Kristin Gylland sørger for at Adrian Gjestad Skogen får med seg en fotball på kinnet.
Viktig tidlig innsats

Psykologene er svært opptatt av dette som de omtaler som tidlig innsats.

– Vi har masse å holde på med, men dette synes vi er god tidsbruk. Det å få snakke til så mange skolestartere om dette temaet er virkelig god og viktig og tidlig innsats, sier Julie Valen og May Sissel Berg Albertsen.

De har et ønske om å jobbe mer med unge mennesker, og hjelpe med psykisk helse så tidlig som mulig

– Det har alltid vært like viktig, men det er veldig mange krav til unger og ungdommer i dag, sier Julie Valen.

– Hvordan er det å formidle temaer som dette til små barn?

– Det er bare herlig. Det handler om å være passe barnslig og tilpasse seg barna. Det er fullt mulig å snakke om de fleste tema om du kommer deg på barnas nivå, sier Julie Valen.

Arrangementet med skolestartere er veldig tverrfaglig der både psykologer, barnehager og biblioteket er involver.

– Vi må bare få skryte av biblioteket og deres mannskap. Maken til serviceinnstilling og godvilje de har, sier Berg Albertsen.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Utrykningspolitiet)
Kjørte i 121 km/t – mente det var nødvendig

Retten anså det ikke som nødrett

Close