19 °C Stjørdal, NO
24/07/2021

Spar Hegra header uke 29
Header-Bingo-uten dato

Advarer mot å senke skuldrene

– Nå er det opp til hver enkelt å holde avstand

I BEREDSKAP: Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen er tydelig på at kommunene fortsatt er i full beredskap for å håndtere en eventuell smitteøkning. Han oppfordrer alle om å ta ansvar, holde avstand og følge råd og regler.

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen er strålende fornøyd med innbyggernes innsats mot koronapandemien, men advarer mot å senke skuldrene.

– Alle har gjort en kjempeinnsats siden i mars. Det har vært en snuoperasjon som vi aldri har sett maken til og resultatet har blitt en veldig, veldig lav sykdomsfrekvens.
Kommuneoverlegen i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen er raus i rosen til regionens innbyggere som har fulgt råd og regler i koronaperioden. Samtidig er han veldig tydelig på at faren slett ikke er over.
– Du bidrar til å hindre spredning ved å være forsiktig, sier Vonen, og liker ikke alt han ser rundt seg i samfunnet.
– Det er tett på badestrender, på kaféer og vi står tett i tett i kø. Nå er det opp til hver enkelt å holde avstand, er den klare oppfordringen fra kommuneoverlegen.

– Litt flaks

Siste påviste smittetilfelle i regionen til kommuneoverlegen var 13. mai. Totalt har 15 personer testet positivt på covid-19 i Stjørdal, Meråker, Selbu og Tydal.
– Vi antar at en god del flere har vært syk, som nærkontakter av de smittede. Men i den første perioden hadde vi ikke kapasitet til å teste mange, sier Vonen.
Kommuneoverlegen skryter av innsatsen og dugnadsviljen, men samtidig er det ikke bare dyktighet som ligger bak.
– Jeg er veldig stolt av innsatsen som er gjort i vår region. Samtidig har vi støttet oss på en god del flaks oppi dette. Jeg er veldig ydmyk over at ting kan gå fort opp i forhold til smittetall hvis vi ikke passer på, og hvis vi har uflaks, sier Leif Edvard Muruvik Vonen.

Anbefaler reiseplanlegging

Nå skal alle på ferie, og selvsagt er kommuneoverlegen helt i takt med de nasjonale reiserådene.
– Det er ikke bare konserter og teater som har potensial til å spre smitte. Det gjelder også hoteller, campingplasser og badestrender, rett og slett der du treffer mange personer. Der er det størst sjanse for at en eller noen er smittet. Kos deg gjerne i Norge, – det er tryggere enn i utlandet. Så er det sånn at det faktisk kan finnes smitte overalt. Frykten for sykdommen avtar når vi ikke hører om nye tilfeller, sier Vonen, som samtidig maner til litt planlegging.
– Det er smart å planlegge reisen for å unngå smittespredning mellom steder. For eksempel ved å begrense reiser hvor det legges opp til nær kontakt med et stort antall mennesker, på mange forskjellige steder. Får du symptomer på reise, er det viktig at du tester deg der du er, ikke vent til du er hjemme igjen, oppfordrer Leif Edvard Muruvik Vonen.

I beredskap

Mens kommuneoverlegen registrerer at en god del har senket skuldrene litt mye, garanterer han at de kommunale myndighetene ikke gjør det.
– Vi følger gjenåpningen av samfunnet og utviklingen av koronasituasjonen tett. Målet er at
smitteverntiltakene fortsetter for å forhindre en eventuell smittespredning. Vi ønsker å finne smitte raskt, slik at enkeltpersoner ikke sprer smitte rundt seg unødig. Derfor står vi klare gjennom hele sommeren til å spore opp nærkontakter og beordre disse i karantene straks. Har du mistanke om at du er i kontakt med smitte, så vær ekstra forsiktig med å møte andre på nært hold inntil det er avklart. Slik forsiktighet blant folk har vært svært effektiv for å hindre smitte rundt de tilfellene vi har sett, sier kommuneoverlegen i Værnesregionen.

 

Les forrige sak:
Stenger del av badestrand

Synkehull på Midtsandtangen

Close