6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Advarer mot omreisende håndverkere: – Sier du ja kan det fort bli en dyr affære

– Vi har sett flere skrekkeksempler der forbrukeren har betalt opp mot en million kroner for arbeid

(Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen) (Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen)

A-krimsenteret i Trondheim advarer publikum mot å kjøpe håndverkertjenester på døra. Du risikerer å bidra til arbeidslivskriminalitet.

Hvert år blir boligeiere og sameier oppsøkt av useriøse håndverkere som tilbyr sine tjenester på døra. A-krimsenteret i Trondheim advarer forbrukere i Trøndelag mot benytte seg av denne typen tjenester.

– Sier du ja til slike tilbud kan det fort bli en dyr affære for deg som forbruker. Vi har dessverre sett flere tilfeller der en enkel vaske- og malejobb, endte opp med å bli en dyrkjøpt erfaring for kunden, forteller Stian B. Tingstad koordinerende leder for a-krimsenteret i Trondheim. 

Forlokkende priser

Felles for disse useriøse aktørene er at de tilbyr sine tjenester på døren eller gjennom flygeblader. De har en allsidig portefølje og kan tilby alt fra utvendig husvask, renovering eller fasadearbeid gjerne mot forskuddsbetaling.  

– Oppdragene starter gjerne i det små, og det som kanskje startet som et tilbud på en jobb til 10 000 til 20 000 kroner, ender kanskje med en jobb i hundre tusen kronersklassen. De omreisende betaler hverken skatt eller avgift og kjøper du tjenester fra disse bidrar du sannsynligvis til arbeidslivskriminalitet, påpeker Tingstad.

Også Uropatruljen i Trondheim slutter seg til oppfordringen fra a-krimsenteret. 

Ikke la deg lure. Vi har sett flere skrekkeksempler der forbrukeren har betalt opp mot en million kroner for arbeid som fagfolk i bransjen i ettertid takserer til en brøkdel. Her får man slett ikke det man betaler for, sier Vidar Sagmyr leder av byggebransjens Uropatrulje i Trondheim.  

Videre legger han til:

Disse omreisende håndverkerne peker seg ofte ut eldre huseiere som målgruppe, og mye tyder på at de aktivt kartlegger potensielle ofre. Så her er det viktig at naboer, barn og barnebarn sier fra dersom noe skurrer, oppfordrer Sagmyr. 

Bakgrunnssjekk håndverkeren 

Mange benytter gjerne vår og sommermånedene til å få unna alt fra småoppdrag til større byggeprosjekter hjemme eller på hytta – og det kan være forlokkende å si ja til tilbydere som kommer på døra. A-krimsenteret i Trondheim ber publikum være på vakt og oppfordrer til en ekstra sjekk av virksomheten du vurderer.

Vit hvem du handler med og unngå ubehagelige overraskelser. Tar du deg tid til å ta en bakgrunnssjekk kan du unngå å handle med en useriøs virksomhet, avslutter Tingstad. 

Les forrige sak:
Halvparten av de kontrollerte fikk kjøreforbud

Statens vegvesen kontrollerte tunge kjøretøy i Åsen

Close