5 °C Stjørdal, NO
03/12/2020

Advarer mot skogbranner

En hardt presset beredskap trenger ingen unødvendige ekstraoppgaver

Tor Buan leder forebyggende avdeling i Stjørdal brann- og redningstjeneste.

Stjørdal brann- og redningstjeneste ber folk om å være ekstra forsiktige nå som skogbrannfaren er på vei oppover. En hardt presset beredskap trenger ingen unødvendige ekstraoppgaver.

– Et viktig bidrag i samfunnsdugnaden er å unngå unødvendige farer som vil kreve kapasitet fra den allerede pressede beredskapen. Vi oppfordrer derfor alle som skal ut på tur om å sjekke skogbrannindeksen og la være å tenne bål eller på annen måte risikere brann, hvis man befinner seg i et område med økt skogbrannfare, sier Tor Buan leder for forebyggende avdeling i SBRT.

I overgangen mellom vinter og vår og før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist som ligger på bakken, og tørre kratt gjør også at brannfaren øker.

– Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, påpeker Buan.

For mens snøen fortsatt ligger meterdyp i fjellet, er det allerede stor fare for skog- og krattbranner i lavlandet. Med den pågående koronapandemien holder flere seg inne, men samtidig oppfordres det til å få seg litt frisk luft. Og da kan det være fristende med en tur i skogen. Skogbrannindeksen viser gult på Frosta og det gjelder nok alle plasser hvor snøen har forsvunnet i lavlandet.

Med stedvis tørr vegetasjon i lavlandet i Værnesregionen advarer Buan mot å gjøre opp ild i skog og mark før det kommer påfyll av nedbør.

Det nasjonale bålforbudet gjelder først fra 15. april, men det lokale kommunestyret kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det.

– Selv om det skulle være tillatt å gjøre opp bål, hviler det et stort ansvar på den enkelte for å unngå at det oppstår brann. Brannvernlovgivningen setter strenge krav til aktsomhet når man velger å gjøre opp ild. Og brudd på aktsomhetskravet kan føre til erstatningsansvar, sier forebyggendeleder Tor Buan.

Det nasjonale bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Hvis brannfaren er spesielt stor utover tidsrommet for bålforbud, kan kommunen innføre forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs i bestemte områder.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Fredag åpner de «grensene» igjen

- men oppfordrer til begrenset ferdsel

Close