11 °C Stjørdal, NO
11/07/2020

Afternoon Tea hos Kongen

Før start på det siste løpet i Nybrottkarusellen fikk Olaf Lydvo blomster av Guri Kvalheim, IL Nybrott. En liten takk fra alle de som nyter godt av Olaf sitt frivillige arbeid.

 

Olaf Lydvo fra Stjørdal og Håkon Dahl fra Selbu fikk være med på det første teselskapet for ildsjeler.

Olaf Lydvo forteller at han tidlig i sommer fikk brev fra det Kongelige slott med invitasjon om å være med på tiltaket ”Ildsjeler til Kongen”. Han trodde at det var noen som tullet med han for han hadde aldri hørt om dette tiltaket, men etter å ha diskutert med sin Astrid så begynte han å tro på brevet og returnerte et svar til slottet.

Håkon Dahl ble like overrasket over invitasjonen. Han fikk ha med seg sin datter Inger som ledsager.

Slottet
10.oktober var det således 65 ildsjeler fra hele landet som ble tatt imot av gardister på Slottet. Det ble avkryssing før de ble fulgt inn på slottet av ansatte i slottsuniformer. Hoffsjefen tok imot de inne, etter nok en avkryssing. Deretter fikk de en omvisning på slottet. De fikk høre slottets historie og fikk se ministerrommet og statsrådrommet. Fuglerommet hvor de kongelige tar alle sine offisielle bilder var et veldig vakkert rom iflg. Lydvo.

Håkon Dahl var imponert over speilsalen, Dronning Mauds rom og de andre rommene de fikk se. Likeså informasjonen de fikk over slottet og kongerekken

Etter omvisningen kom turen til 2.etg., og ventehallen. En og en gikk deretter inn i festsalen hvor de fikk håndhilse på Kongen, Dronningen og prinsesse Astrid.  Der ble de fotografert som et minne fra dagen.

Inne i festsalen var det dekket på 10 store runde bord. Til sammen var det 80 stk til bords. Både Olaf og Håkon fikk sitte ved samme bord som prinsesse Astrid. Hun fortalte om maten som skulle serveres og var en veldig trivelig dame iflg. de to.

Matservering
Slottet er selvforsynt med mat så det de fikk servert var kortreist mat. Det var kanapé, kaker, grønn tea og punch. Slik det er blitt gjort i blant engelske aristokrater siden 1840.

– Kakene ble servert på etasjefat i tre høyder. Fatene var av sølv og de var skikkelig tunge fortalte Olaf Lydvo som synes det var veldig god mat de fikk.

– Ikke så mye mat å bli mett av, men det var alle tiders å være der, sa Håkon Dahl.

Taler
3 av ildsjelene var trukket ut til å fortelle om hva de har arbeidet med. Det ene var fra Østlandet men født i Meråker. I salen var det ildsjeler både innen kultur, friluftsliv, omsorg, idrett, ja innen alt hvor en kan gjøre en frivillig innsats.

Kong Harald holdt tale for de frivillige og han sa bla.a:
-Av og til tenker jeg på den gamle manageren til Liverpool fotballklubb, Bill Shankly. Da han var midt i 60-årene, ble han engang spurt om hvorfor han trente like hardt som laget sitt.
”jo, det er fordi jeg har tenkt å dø med hels i behold, svarte han da.
Jeg vet- og det ser ut som- at mange av dere som har funnet veien hit i dag har en lignende livsholdning.
Kongen roste videre ildsjelene og fortalte at både han og Dronningen møter mange frivillige på sine turer rundt i Norge. På denne måten ønsker de to å vise hvor stor pris de setter på det arbeidet de frivillige gjør.

Dronningen holdt også en tale og hun fortalte at dette var et prøveprosjekt og hun lurte på om de likte å bli bedt på Slottet. De 65 innbudte svarte med å reise seg å gi en applaus for tiltaket.

Under teselskapet var det også underholdning av Ole Paus.

Ildsjelene
73 åringen Olaf Lydvo fikk i fjor Stjørdalens kulturpris for sin innsats rettet mot barn og ungdom. Innen idrett har han vært leder av IL Nybrott i 16 år.
Han har vært friidrettsleder i samme klubb, leder for Nybrottkarusellen, styreleder i Stjørdal FIK og hatt flere verv i Nord-Trøndelag friidretts-krets. Lydvo har også engasjert seg i nærmiljøanlegg ved Haraldreina og i flere friidrettsarrangement i Stjørdal både som leder og dommer.
Han er kjent som et ”Ja” menneske som bruker både tid og resurser ved sitt engasjement.

– Jeg følte det som om jeg hadde vunnet i lotto sa Olaf Lydvo om besøket på slottet.

Håkon Dahl fikk Selbu kommunes Frivillighetsprisen i 2012. Han har vært aktiv i Røde Kors besøkstjeneste siden oppstarten for 30 år siden. Han har vært både leder og besøksvenn der.
Håkon gjør også en stor innsats opp mot de som bor på sykehjemmet. Han går turer eller triller de som ikke kan komme seg ut selv. Han gjør innkjøp og hjelper de som har behov.

I mange år var han også til god hjelp i nabolaget for eldre der som ikke kunne komme seg ut. Han stilte opp enten det var tur på Bingo, butikk eller andre aktiviteter. Han ville aldri ha betalt for sine gjøremål. Dette gjorde han fordi han likte å glede andre.

Frivillighetsprisen på kr 5000 gav han bort til foreldreutvalget i Øvelbygda barnehage. Han syntes de behøvde pengene bedre enn han.

Selv om han er blitt 83 år så nyter de eldre godt av Håkon sin hjelp. Med sin lune og rolige vesen er han en resurs for Selbu, beboere ved sykehjemmet og pårørende. Han bistår også hver uke både Selbu Sanitetsforening og Selbu pensjonistforening med kaffekoking og servering.
– En opplevelse for livet, var Håkon sin kommentar til teselskapet på slottet.

Det er fylkesmannen som har sendt inn forslag på ildsjeler som kunne være med på tiltaket ”Ildsjeler hos Kongen”.  Kriteriene var at de måtte være over 67 år og at det frivillige arbeidet var ulønnet.

 

 

Les forrige sak:
Direktør Jan Ketil Smørdal i Cirkus Agora kommer til Torgkvartalet lørdag.
Cirkus Agora til Torgkvartalet

  Det blir opplevelser for både stor og liten når Cirkus […]

Close