17 °C Stjørdal, NO
05/08/2020

Aktiv sommer på Steinvikholmen

Fire aktivitetsdager og mye annet på gang

INNHOLDSRIK SOMMER: Steinvikholm Slott er en severdighet som mange besøker i løpet av sommeren. I år legger Fortidsminneforeningen opp til aktivitetssøndager, i tillegg til at slottet er åpent hver dag fra 1. juli. INNHOLDSRIK SOMMER: Steinvikholm Slott er en severdighet som mange besøker i løpet av sommeren. I år legger Fortidsminneforeningen opp til aktivitetssøndager, i tillegg til at slottet er åpent hver dag fra 1. juli.

I løpet av sommeren blir det fire aktivitetsdager på Steinvikholmen. I tillegg er slottet åpent daglig til og med 15. august.

– I sommersesongen arrangerer vi Steinvikholmsommer; fire aktivitetsdager for hele familien. Disse dagene skal ha ulike tema, alle relatert til slottet og 1500-tallet. Her vil det være aktiviteter for små og store. Hver familiesøndag har vi et nytt tema og nye aktiviteter, forteller Mathilde Østgård Sjåvik som er prosjektmedarbeider i den trønderske avdelingen av Fortidsminneforeningen.

Jubileumsår

Fortidsminneforeningen feirer 175-årsjubileum i år og er verdens eldste frivillige kulturminneorganisasjon og har nesten 7000 medlemmer rundt om i landet. Den trønderske avdelingen var den første «filialen» og er 170 i år. Disse forvalter nå åtte eiendommer i Trøndelag, og da blant annet Steinvikholmen, Logtun kirke på Frosta og klosterruinene på Tautra.

Historisk innhold

Steinvikholm Slott er åpent daglig fra 1. juli til 15. august i sommer, og 7. juli kommer den første aktivitetsdagen.
– 7. juli starter vi sesongen med tema «historie og arkeologi». Denne dagen har vi arkeologikasse der publikum kan få prøve seg som arkeologer og grave frem gjenstander fra fortiden. Vi får besøk av forfatter Birger Aarmo som skal fortelle om og vise av hvordan en søker med metalldetektor. Barna kan også få bli med på tidsreise tilbake til 1500-tallet. Her får en prøve på kostymer, lære om latinskolen og skrive med fjærpenn og blekk, sier Østgård Sjåvik.

Riddere på besøk

21. juli blir det «håndverksdag» med mulighet til å se og lære historiske og tradisjonelle håndverksteknikker. Håndverk som blir demonstrert kan knyttes til perioden slottet ble bygd. Denne dagen blir det også eventyrstund.
Deretter kommer ridderne.
– 4. august er det duket for «ridderdag». Da kommer blankvåpengruppen Bispeliden. Her kan gjestene se showkamp og lære hvordan ekte riddere kjemper med sverd. I tillegg kommer Nidaros Håndbuelag og har bueskyting for liten og stor, sier Mathilde Østgård Sjåvik.
Søndag 18. august har tema «middelalderlek og musikk». Da kommer Trondheim Vikinglag, som har med leker og aktiviteter.

Avslutter med slottsnatt

Den store sesongavslutningen er 31. august med kveldsarrangementet «Natt på slottet».
– Her blir slottet en ramme for en ny måte å formidle eiendommen på og vi håper med dette å vekke en enda større interesse for Steinvikholm slott. Vi lover en fantastisk kveld med et spennende og variert program, sier Mathilde Østgård Sjåvik i Fortidsminneforeningen.

 

Les forrige sak:
Frams 13-åringer med bronsemedaljene rundt halsen etter en strålende Storsjöcup. Foran fra venstre: Torben Nyeng, Randolf Eriksen, Thomas Reitan, Jørgen Ulseth, Lukas Hesselberg og Levi M.Slettedal. Bak fra venstre: Trener Asle Sekelsten, Håkon Granbom, Daniel Sekelsten, Daniel Skar, Julian Bithammer, Syver Lorås, Fredric Rekdal, Emil Setseng og trener Torgeir Granbom. (Foto: Privat)
Bronsegutter etter to straffedrama

Fram-gutter ble nummer tre blant 69 lag

Close