4 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

Ambulansen kom ikke fram til lille Oliver

|| Lille Oliver lå ni dager på St. Olavs Hospital etter den dramatiske hendelsen forrige helg. Da var det godt å ha mamma Rikke Stenseng Strandvik og pappa Kai Jøran Meland sammen med seg hele tiden. (Foto: Privat)||

 

Den lille familien på tre bor like ved Ausetvatnet i Skjelstadmark. Adkomsten er ikke bare enkel, og det er spesielt ikke enkelt på glatte veier, men likevel ble Kai Jøran Meland overrasket da han fikk telefon fra ambulansen.

– Jeg ringte ambulansen i 5-tiden på søndagsmorgenen, og må innrømme at jeg ble litt paff da de ringte meg etter cirka 20 minutter og sa de ikke kom fram til oss, sier Meland.

Trasig følelse

Sammen med samboer Rikke Stenseng Strandvik var han sammen med lille Oliver (blir 3 år den 4. februar), som strevde med å få puste.

– Jeg trodde at alle ambulanser hadde firehjulstrekk og kom seg greit fram overalt, sier Meland. I stedet måtte han sette seg i bilen og kjøre imot ambulansen.

– Det var trasig å sette seg i bilen og kjøre fra Oliver og Rikke der og da, forteller Meland, som fort møtte hjelpen.

– To av de tre i ambulansen hadde begynt å gå, og hadde nesten kommet helt fram til oss da jeg møtte dem. Den tredje personen satt igjen i bilen og forsøkte å komme seg opp bakkene med den, men det gikk ikke.

– Merkelig

Kai Jøran Meland understreker gang på gang at han er storfornøyd med ambulansemannskapet.

– De gjorde så godt de absolutt kunne, men jeg synes jo det er merkelig at de ikke har biler som kommer fram. Det er ikke bare her i Skjelstadmark at det kan være bratte gårdsveier.

Lille Oliver hadde det vanskelig da hjelpen kom fram til huset.

– Han fikk pustestopp mens ambulansemannskapet var her, og han kastet opp. Han har vært veldig plaget med sykdom det meste av livet sitt, så vi er vant med at det kan være tøft.

Kjørte alle til ambulansen

Etter en stund med god behandling satte Kai Jøran seg i bilen og fraktet Oliver og ambulansemannskapet til ambulansen som sto 700-800 meter nede i gårsdsveien. Heldigvis gikk det bra med Oliver. Fortsatt, ni dager etter den dramatiske hendelsen, ligger han på St. Olavs Hospital i Trondheim, men pappa er optimist.

– Han har vært innlagt på sykehus seks ganger og vært gjennom 50 antibiotikakurer. Nå kan det se ut som de har funnet ut hva det er som feiler han og han responderer heldigvis godt på ny medisin, sier Kai Jøran Meland.

– Har det utstyret vi trenger

– Helse Midt-Norge har i dag flere typer ambulanser, men de fleste er av typen Mercedes Sprinter. Selvfølgelig kunne vi ønsket oss firehjulstrekk, men pr. i dag leveres ikke den som ambulanse. Det sier Roger Ivar Knotten som er seksjonsleder for ambulansene i Stjørdal og Meråker. Han understreker at han ikke kjenner til den konkrete episoden i Skjelstadmark forrige søndag morgen.

– Heldigvis er det unntaksvis sånne ting skjer, og uten at jeg kjenner situasjonen regner jeg med det var ekstremt føre og kjøreforhold denne dagen, sier Roger Ivar Knotten.

Han forteller at det hender været fører til utfordringer med å komme fram til pasienten, men at de med hjelp enten fra pårørende eller brannvesen har kommet seg fram til pasienten som trenger hjelp. 

Knotten er tydelig på at ambulansene i regionen har det utstyret som trengs i deres oppdrag.

– Med unntak av Tydal er det ingen andre ambulanser i Værnesregionen som har firehjulstrekk, sier Knotten.

De to ambulansene i Stjørdal er av typen Mercedes Sprinter. Som utstyr for å komme seg fram på trasig føre har de selvsagt med seg kjettinger og såkalt onspot.

– Onspot er et automatkjettingsystem. På isete og glatte veier aktiveres dette systemet av sjåføren fra førerhuset. Dette er standard utstyr på våre biler, sier Knotten.

Seksjonslederen for ambulanser i Stjørdal og Meråker forteller at det gjennom et nasjonalt anbud er mulig å velge mellom fire ulike modeller når helseforetakene kjøper inn ambulanser.

– Det er Volvo XC90 i noe ombygd versjon, Volkswagen Amarok og de to størrelsene av Mercedes Sprinter. De fleste ambulansene i Midt-Norge er av typen Sprinter, sier Roger Ivar Knotten. 

 

 

Les forrige sak:
||
Nytt toppløp av Emil

  Med en steinhard sprint i beina fra lørdag gikk Varden-løperen […]

Close