9 °C Stjørdal, NO
06/07/2020

Ane går glipp av alle støtteordninger

Tøffe tider for hundepensjonat og camping

FORTVILET SITUASJON: Ane Østmo har tatt over det meste av driften på Midtkiløra etter pappa og gründer Arild Ove Østmo (t.v.) Nå er situasjonen både krevende og fortvilet for den unge driveren og hennes samboer Espen Solvang (i midten).

Ane Østmo har i løpet av de siste årene tatt over driftsansvaret for både hundepensjonatet og campingen på Midtkiløra. Nå er hun fortvilet over at hun ramler mellom alle stoler for å få økonomisk korona-kompensasjon.

Det er faren, Arild Ove Østmo, som har bygd opp virksomheten ved Midtkiløra i Sona. Hundepensjonat, kattepensjonat, hundeutstyrsbutikk, gård og camping. Innholdet er mangfoldig ved Midtkiløra.

– Lå an til et kjempeår

Gjennom 36 år har Østmo bygd livsverket på elvekanten i Sona. De siste tre årene har datteren Ane (30) tatt over driftsansvaret for det meste. Akkurat nå, midt i koronapandemien, angrer hun litt på det.
– Jeg er lønnsmottaker som kaffebarista ved et serveringssted på flyplassen. Det gjør at jeg ikke får støtte til mitt enkeltpersonforetak som jeg driver virksomheten i Sona gjennom. Ettersom jeg også er student får jeg heller ikke arbeidsledighetspenger, sier Ane Østmo.
Akkurat nå skulle høysesongen stått rett foran driverne på Midtkiløra. Dyrepensjonatene skulle vært smekkfulle og campinghyttene skulle vært fullt utleid fra laksestarten. Slik er det ikke.
– Det lå an til et kjempeår. Vi har pusset opp alle hyttene og alt var booket. Nå er nesten alt avbestilt, selv om vi har jobbet mye med å få inn andre gjester, sier Espen Solvang, som er Ane sin samboer.

Vil at «filosofien» skal gå i arv

Senior på Midtkiløra, Arild Ove Østmo er fortvilet og synes synd på «ungdommene».
– Det er vondt å se hvor mye de jobber for dette, og så blir de så hardt rammet, sier Østmo, som imidlertid er glad for det «gammeldagse» tankesettet han har utviklet virksomheten ut fra.
– Jeg har hele tiden jobbet for å ha flere bein å stå på. Det er viktig, særlig nå. Ellers har jeg bygd opp alt dette uten en eneste krone i tilskudd. Det er en soleklar oppfordring jeg lar gå i arv: Bygg opp forretningene deres uten hovedsakelig å bygge dem på tilskudd. Du må ha fokus på å tjene nok penger på de varene og tjenestene du produserer fra dag en, og samtidig bygge en buffer for å kunne komme gjennom slike tider vi nå står midt oppi, sier nestor Arild Ove Østmo.

Driver butikk fra bil

De tre sitter utenfor dørene til butikken Hundelabb Sona´s Hundeutstyr. Her selger de fôr og annet nødvendig utstyr til hunder. Etter at koronaviruset traff Norge har driver Ane Østmo og butikksjef Espen Solvang flyttet mye av butikken til bilen.
– Vi er nødt til å tenke annerledes og alternativt. Det er mange som av ulike grunner ikke kan eller vil komme til oss. Da må vi oppsøke dem og levere varene og tjenestene våre, sier Solvang.
– Det gjelder blant annet hundefôr, men også klipping og stell av hunder, forteller Ane Østmo.
Arild Ove Østmo er mektig imponert over den innsatsen datteren og hennes samboer legger ned for å finne nye inntektsmuligheter og løsninger for virksomheten.
– De har funnet nye måter å markedsføre seg på og jobber beinhardt for å opprettholde driften. Det er ofte sånn at de med spissest albuer klarer seg best. Disse to har ikke det, men det aller viktigste er alltid å jobbe knallhardt, sier pappa Østmo.

Nye tilbud

Hundepensjonatet skulle vært stappfullt i sommerferien, men ettersom folk ikke kommer seg på utenlandsferie i år blir det ikke fulle bur. Noen hunder kommer til Sona for dressur, men de lange ferieoppholdene blir det nok betydelig færre av. Og utenfor Norges grenser, særlig i Sverige, sitter mange laksefiskere som gjerne skulle vært på Sona Camping i juni og juli. Slik blir det ikke.
– Vi jobber hardt for å finne nye kunder og kundegrupper, sier Ane Østmo.
Derfor er ett av grepene de nå tar å tilby gratis laksefiske for campinggjester som leier hytte.
– Vi må komme opp med enda mer for å holde hjulene best mulig i gang, sier Østmo, og pappa Arild Ove nikker.
– Nå ser vi hvor viktig det er å ha et solid fundament bygd opp gjennom mange år. Og ikke minst det at vi har mange bein å stå på, sier Arild Ove Østmo.
– Dere kommer dere gjennom korona-sommeren uten å måtte innstille driften?
– Ja, det skal vi, men det blir et veldig krevende år, sier Ane Østmo.

 

Les forrige sak:
SKJØNNHET: Nydelige, røde blomster fra bladkaktusen av sorten Epiphyllum i vinterhagen hos Grete Johanne og Sverre Moe i Stokkanvegen i Stjørdal.
Denne eksotiske skjønnheten stortrives i Stjørdal

Hos Grete Johanne Moe i Stokkanvegen blomstrer for tiden en imponerende bladkaktus

Close