-2 °C Stjørdal, NO
07/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 10

Anmeldte ungdom som samlet 50 personer til fest. Nå kan vedkommende slippe billig unna

– På privaten er det faktisk ikke forbud, men anbefaling, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen

(Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen) (Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen)

Natt til søndag kunne politiet opplyse på Twitter at de hadde stoppet en fest med 50 deltakere i Selbu. Festarrangøren, en tenåring, ble anmeldt etter hendelsen.

Nå vanker det usikkerhet om dette var lovlig, eller ikke.

Da politiet ankom Selbu nærmere klokken 02.45 natt til søndag ble de møtt av en privatfest med omkring 50 deltakere til stede.

Politiet besluttet å avslutte festen etter flere klager fra naboer. Det ble opplyst at festarrangøren i tenårene ble anmeldt for å ha oppgitt falsk id til politiet, samt brudd på covid-19-forskriften.

Følger nasjonale regler

På spørsmål om hvilket brudd på covid-19-forskriften det ble siktet til svarte operasjonsleder Trond Volden følgende til VG søndag morgen:

– Han hadde samlet et femtitalls ungdommer hjemme på sin bopel til fest, så det er antallet det går på.

Les også: Festarrangør i tenårene anmeldes 

Imidlertid har ikke Selbu kommune, eller de andre kommune i Værnesregionen, lengre forbud mot å samle et slikt antall mennesker på et sted. Det er anbefales kun å være tilbakeholden med private besøk.

Dette betyr at det trolig ikke vil være grunnlag for noen straffereaksjon på covid-19-forskiften av anmeldelsen.

Mener forskriften tilsier ti personer

Operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Wenche Johnsen, forklarer imidlertid til Stjørdals-Nytt at arrangøren anmeldes for å ha 40 personer mer enn tillatt til stede på privatfest.

– Det skal være lov med ti i Selbu, noe som betyr at dette var 40 mer enn tillat, forklarer hun og sier at dette skal være sjekket opp.

Videre opplyser Johnsen at det kun er arrangøren de går på i slike hendelser. Vedkommende blir da anmeldt for brudd på covid-19-forskriften. Ettersom innhaver her var tenåring, forsøkte politiet å komme i kontakt med foreldre, uten å oppnå kontakt.

– Dårlig gjort

Stjørdals-Nytt tok videre kontakt med kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen. Han forklarer at det per dags dato ikke eksisterer forbud mot å ha så mange samlet, men at det er anbefalt med maks fem til ti personer på privaten.

– På privaten er det faktisk ikke forbud, men anbefaling. Om det er blitt laget et arrangement, er dette ulovlig, opplyser  Vonen.

Han forklarer at han synes situasjonen er trist for alle de som sitter hjemme og forsøker så godt de kan å bidra for å holde smittetrykket nede.

– Jeg mener det er uforsvarlig og dårlig gjort. Det er allerede et nytt smittetilfelle i Selbu, og vi vet ikke hvordan det kan bli etter dette. Det er synd hvis vi nå plutselig har vill smitte etter 50 samlet seg til fest, sier Vonen.

Om vedkommende blir straffet ut ifra privat eller offentlig arrangement, er usikkert. Trolig vil vedkommende kunne slippe billig unna, selv om det kan vanke straffesaker for andre forhold.

Les forrige sak:
Frode Estil og hans kolleger ved Meråker videregående skole har gjort det beste ut av situasjonen.
Denne skolen må være kreativ for å holde elevene motiverte under koronaen

Arrangerer blant annet digitale stevner

Close