16 °C Stjørdal, NO
09/08/2020

Anna (13) har vært «uteligger» i hele år

– Jeg tror jeg skal sove inne resten av året

FRISK OG RASK: Her inne sammen med sin faste Manchester United-bamse har Anna Guldseth det som plommen i egget. Siden 1. januar har hun 300 netter i teltet på terrassen.

Da Anna Guldseth (13) våknet i dag hadde hun sovet ute nøyaktig 300 netter – i år.

– Det er jo gøy. Svaret fra 13-åringen Anna Guldseth er selvsagt når hun stilles det aller mest åpenbare spørsmålet; hvorfor?

Rekordjakt

På terrassen står teltet oppslått. Slik det har gjort fra 1. januar i år. Siden da har Anna Guldseth tatt med seg soveposen og krøpet inn i teltets soverom 300 ganger. Like mange morgener har hun krøpet ut av det samme teltet på morgenkvisten.
Det hele startet i fjor sommer, da det var så veldig varmt i en lang periode.
– Da la mamma og jeg oss på madrasser på terrassen. Det var så godt at jeg bestemte meg for å fortsette å ligge ute når det ble kaldere også, sier Anna Guldseth.
– Omtrent samtidig fant Anna ut at det var en utesoverekord i Stjørdal Speidergruppe som hun kunne tenke seg. Men det var for få netter igjen av 2018 til at hun kunne klare å slå den, så da bestemte hun seg for å vente til 1. januar. Da måtte teltet opp igjen, sier mamma Anne-Elisabeth Guldseth.

Få netter innomhus

300 netter får holde mener den utesovende tenåringen.
– Jeg tror jeg skal sove inne resten av året. 300 er nok, sier unge frøken Guldseth, som verken har hatt det kaldt eller kjedelig i terrasseteltet.
– Jeg har sovet inne noen netter. Det var når jeg var litt syk, noen netter når vi var borte på sommerferie, og når jeg var på fotballcup. Da kunne jeg sovet i telt, men ville sove sammen med venninnene, forteller Anna Guldseth.

Venninner på overnatting

Venninner har hun også hatt besøk av i teltet. Der har også mamma sovet noen netter i løpet av året.
– Men ikke pappa, – han vil sove inne, forteller utesovedronningen.
De siste ukene har det vært litt kaldt på Tangmoen, men 13-åringen fryser ikke.
– Klokka 21.30 tar jeg på meg ullklær, tar med meg soveposen og går i teltet. Der er det ikke kaldt. Så ligger jeg og ser litt på telefonen en halvtimes tid før mamma eller pappa kommer og henter den, forteller Anna.
Telefonen har hun også brukt til å dokumentere det som har blitt en solid rekord.
– Vi tenkte at hun måtte bevise rekorden, så hun fikk tillatelse til å lage seg en Instagram-konto der hun har lagt ut ett nytt bilde hver kveld, sier mamma Anne-Elisabeth.

– Ekstra tøffe

Mammaen forstår at naboer synes det kan være rart at denne familien ikke har ryddet sammen teltet ennå, men venninnene til utesoveren har alt klart.
– Bestevenninnen min er speider sånn som meg, så hun synes dette er kult. Det tror jeg de andre synes også. Læreren min synes det er litt rart og litt tøft, tror jeg, sier 8. klassingen ved Stokkan ungdomsskole.
– Er dere speidere litt ekstra tøffe?
– Ja, jeg tror egentlig det. Jeg har vært med i speideren i fem år og sovet ganske mye i telt før også, sier den nye utesoverekord-holderen i Stjørdal Speidergruppe.

Les forrige sak:
Milde Mathilde & Drillpikene åpner i Hellsenteret

Vil skape et eget eventyrland i butikken

Close