12 °C Stjørdal, NO
12/07/2020

Åpen gård hos minkene

Odd Einar og Monica Friheim inviterte til Åpen gård med 5000 mink på farmen. Her med et voksent eksemplar lys type.

 

Det var på forhånd annonsert Åpen gård i Hegra og flere møtte for å se pelsdyrene på farmen hos Friheim og Korstad. Unge Eirin Råen syntes det var spennende å se minkene, som også i følge Eirin var veldig søte å se på. I trøndersk målestokk er denne farmen en stor farm med 5 000 mink på gården Hølbukta Pelsdyrgård. Det er Odd Einar Friheim og Monica Friheim sammen med Jan Korstad som eier og drifter denne næringa der minkene fores opp til voksne dyr før avliving og senere pelsing.

 

Fikk se friske fine dyr

De som møtte på Åpen gård fikk se friske dyr på farmen. Før turen gikk inn til burene, måtte alle gjennom desinfisering-stasjonen. Her måtte alle kle på seg en tynn kjeledress, ta på skobeskyttelse, desinfisere sko og hender. Det var Alexandra F. Schjerve, Ronja F. Schjerve og Marthe L. Ingdal som myndig styrte denne prosessen. Inne i burene var det mink av typen lys og mørk som også utgjorde noen unge dyr. Avl skjer på gården, og det utføres avliving av dyr rundt november måned.  

 

– At dyra skal trives, være friske og fri for skader er målet for alt arbeid som daglig utføres på pelsdyrgården. Det er minimum tre årlige veterinærtilsyn i året, sier Odd Einar og Monica Friheim som sender skinn til Helsinki og København. Norsk pelsdyrhold er regulert gjennom dyrevelferdsloven, og forskrift om hold av pelsdyr. Det er Mattilsynet som har tilsynsansvar.

 

Skrev bok om pelsdyrnæringa

Sigurd Magnar Røvik fra Stjørdal her skrevet en bok om pelsdyrnæringa i kommunen. Allerede på 1920-tallet kom de første forsøkene med oppdrett. En «pelsfeber» som spredde seg raskt til nye farmer. Satsingen var den gang stor, men dårlige tider i 30-årene ga næringa en nedgang for så og komme tilbake igjen. Pels og næring har gammelt opphav, det hersker det ingen tvil om, men oppdrett slik vi har sett blomstre opp i Stjørdal var noe nytt. Johan Korstad er blant flere nevnt som nestorer innen næringa. Også Sigvart Bjerve er omtalt som en pioner innen norsk pelsdyravl. Bokas tittel er «Pelsdyr for alle penga» utgitt oktober 2005. 

 

 

Les forrige sak:
Lovende kjøring av Aleksander Bjørk Nordgård.
Lovende kjøring av Aleksander

  For Aleksander så det lenge mørkt ut for hans deltakelse […]

Close