-3 °C Stjørdal, NO
20/11/2019

Åpner Hæsjgata for publikum

Søndag kan du vandre tilbake i tid

Aud Lyngstad viser interiør fra Ingebrigtsen-gården. Denne bygården vil være åpen for omvisning søndag på museet. Aud Lyngstad viser interiør fra Ingebrigtsen-gården. Denne bygården vil være åpen for omvisning søndag på museet.
Åpent julehus mobil

De gamle husene i Hæsjgata på museet fylles med liv og røre søndag. Gata består av hus som gjennom årene er reddet fra rivning i Kjøpmannsgata. Det blir nytt «gammelt liv» i husene, så ta gjerne turen for å se og oppleve.

Husene har sin historie også som mindre forretningsbygg, og selv om hus med uthus og stabbur slett ikke var ruvende store, ble de kalt «gårdene i gata». Det er kun et lite utvalg som er flyttet til museet fra Kjøpmannsgata i Stjørdal sentrum men museet og Museets Venner har greid å gjenskape noe av atmosfæren. Kanskje har du lyst til å prøve vasking av klær på gammelmåten med vaskebrett og balje, eller kaste på stikka. Du kan lage ditt eget smykke eller bare se i de fine husene. Da må du ta deg en tur på museet mellom klokka 13 og 16 søndag.

Den gamle Ingebrigtsen-gården med stabbur og systue er nå restaurert. Her opplever man hvordan folk levde i husene før og under krigsårene. Bernhards Minde er tilbakeført som gullsmedverkstedet der gullsmed Størseth i sin tid hadde verksted og utsalg. Unni Raaen Nysæther ved museet sier det søndag blir aktivitet i husene og i nærliggende lokaler.

– Nå blir det mulighet å lage ditt eget smykke ved gullsmed Jørgen Juul. Det blir flatbrødbakst og -salg ved Eldbjørg Grendal. Kast på stikka ved Bjørn Sakshaug og demonstrasjon av krympebokser ved Ivar Forbord.

– Blir det anledning til å vise noe håndverk på museet?

– Det blir åpen systue ved Berit Håland Forbord fra Skatval og man kan vaske klær på gammelmåten. Alle bør ta en titt i Ingebrigtsen-gården og Bernhards Minde, oppfordrer Unni som klokken 13 og 14 prater 10 minutter om Hæsjgata.

Hegra Spbank-Stilling

Klokken 15 blir det omvisning i sommerutstillingen Plasteventyr. Her presenteres deler av industrihistorien med et betydelig volum produkter fra Norplasta-Microplast og Reflix-segmentet. Kontor- og arrangementansvarlig Unni Raaen Nysæther tar folk med rundt i «plastfjøset». Inngang kroner 50 og barn under 18 år gratis for guiding i denne utstillingen. Det blir også åpen Prestegårdskafé med salg av rømmegrøt og kjøttkaker fra Meråker Kjøtt med tilbehør fra kl 13. Kafeen er åpen kl. 12 – 17. Arrangementet er en del av Byfest Stjørdal.

 

Les forrige sak:
FESTIVAL: Joakim Korstad (innfelt) og resten av Korstad-brødrene inviterer til festningsfestival på Hegra festning kommende helg.
Runder av sommeren med festningsfestival

- Det blir liv, røre, mye artig og mye lærerikt

Close