15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Åpner stort sykehus for dyr

Tre ganger så stort som tidligere

Operasjon i gang med fjerning av tumor i øyet. Klinikkassistent Maiken Tetlie og Sykepleier Sara Furuseth Laugtug assisterer operasjonsansvarlig veterinær Hege Jøntvedt. Operasjon i gang med fjerning av tumor i øyet. Klinikkassistent Maiken Tetlie og Sykepleier Sara Furuseth Laugtug assisterer operasjonsansvarlig veterinær Hege Jøntvedt.

Dyresykehuset i Stjørdal sentrum har blitt tre ganger så stort. Sykehuset for hund, katt, kanin, hamster og andre kjæledyr har nå fått vesentlig større kapasitet. Nye topp utstyrte pasientrom og operasjonsavdeling gir dyresykehuset et klart fortrinn.

Operasjonsavdelingen er helt ny og ble tatt i bruk i slutten av mars måned. Her finner vi tre store fine operasjonsrom. I ett av disse rommene utfører Per Engum hovedsakelig beinkirurgi sammen med sitt team. Hege Jøntvedt opererer øyne med diagnosen grå stær (katarakt) og hjelper dyr med skader på for eksempel hornhinnen etter et ublidt møte med en katteklo eller en pinne i skogen. Et eget operasjonsrom er dedikert til doktorhjelp for øyne.

Topp moderne dyresykehus

Inne på operasjonsavdelingen utføres også det meste av bløtvevskirurgi. Teknisk er disse rommene adskilt fra preop (forberedelse til kirurgi, hvor dyr klippes, vaskes og legges på infusjon), med en skrubb/sluse hvor kirurgene vasker seg før operasjon. Hege Jøntvedt med stab er naturlig stolt over hva klinikken har greid å skape av tilbud.

– På siden av bygget er det en folie i et vindu med «kikkhull». Her kan alle som går forbi ute se rett inn i denne slusen hvor dyr passerer på båre på vei til og fra operasjon, eller der kirurgene står og vasker seg. Det er stort fokus på hygiene og mindre antibiotikabruk ved alle AniCura klinikker og de nye lokalene gjør det lettere å håndheve strenge hygienekrav, sier Jøntvedt.

Behandler tannhelse

Hilde Landfald styrer den nye tannavdelingen på dyresykehuset. Denne har vært i drift siden i desember måned. Nå har dyresykehuset tre flotte nye tannrom. Landfald har god hjelp av blant andre klinikkassistent Nathalie Alfsen og dyrepleier Aleksander Aksethø Røkke.
Aurora Valstad arbeider mye med hud og disponerer rom hvor hun kan ta inn hunder med kløe.
Vaktinngangen fører rett inn til isolatet, hvor det både er konsultasjonsrom og oppstalling. Ved mistanke om potensielt smittsomme sykdommer holdes dyrene adskilt, slik at disse ikke kommer i kontakt med andre pasienter.
– Logistikk endres denne med større arealer og økt kapasitet?
– Vi tar imot pasienter fra store deler av landet, mindre fra Vestlandet men også fra Østlandet og Nord-Norge. Helt nytt er prøveprosjektet med køsystem slik at eiere, hunder og katter skal slippe trengsel i den store nye resepsjonen. Vi håper at dette gjør opplevelsen bedre, sier klinikkassistentene Ingrid Moksnes og Tonje Gullikstad. Nå lages en ny salgsavdeling. Klinikkassistent Anita Fløan gleder seg veldig til at denne åpner. Den første innredning kommer i disse dager. Tidligere lokaler i øst rustes opp. Det gamle venteværelse renoveres og skal tilbys katter som skal få vente helt for seg selv. Om et par måneder vil kattene få egne rom for behandling og kaniner som kommer på besøk skal på samme avdeling. Dyresykehuset går for å få godkjenning som «Cat friendly clinic»

Under påvente av ferdig bygg i øst, er det nye CT rommet i vest i bruk som spiserom.
– Når vi er ferdige med byggingen blir det ny CT en gang utpå høsten. Det passer da bra med at veterinær Ane Hofstad er tilbake fra permisjon. Hun blir ansvarlig der sammen med vår sykepleier Sarah Furuseth Laugtug, sier Hege Jøntvedt.

Coop Storlien artikkelnivå
Med på operasjon

Da avisas utsendte ble med inn for å observere operasjon av en hund, var det klinikkassistent Maiken Tetlie som overvåket anestesien når den 12 år gamle Gordonsetteren måtte under kniven. En tumor i øyet ble operert bort. Sykepleier Sarah Furuseth Laugtug var også med og forklarer hva som skjedde. – Hege bruker operasjonsmikroskop for å se godt under prosedyren og pasienten overvåkes slik at man kan følge med på pustekurver på en skjerm, vi måle kontinuerlig alt fra temperatur til blodtrykk og oksygen metning i blodet. Vi hører hvert hjerteslag som et lite pip fra monitoren og registrerer da raskt om noe endrer seg. Det ser ut som pasienten har det bra der den ligger under operasjons duk og varmetepper. Etter flere timer med væskebehandling og overvåkning etter kirurgien, sendes en sjanglende pasient hjem. Allerede i påsken blir det turer i fjellet har matmor lovet.

Veterinærene Solveig Arnøy Slåttholm, synes også det er utrolig kjekt å få lov til å jobbe i så flotte nye lokaler. Hun synes det er deilig med mange nye konsultasjonsrom og snart blir det også et helt nytt område hvor vi kan få samlet laboratoriet i den delen som nå rustes opp. Vi har nettopp fått inn helt nye progesterontester som har vært etterspurt fra mange eiere som ønsker å finne riktig tidspunkt for parring, skyter veterinær Anja Sveen inn. Hun har startet en fordypning i reproduksjon og synes det er et veldig spennende felt for dyresykehuset og videreutvikle.

Mange interesserte dyreeiere

Det er mange dyreeiere som spør om dyresykehuset skal ha en åpen dag.
-Det skal vi selvfølgelig ha etterhvert! Vi må bare bli helt ferdige og få avviklet sommeren som er spesielt travel hos oss. Først i september en gang regner vi med at det blir tid til en åpen dag. Da kan alle som vil, få komme og se på de nye lokalene, sier Hege Jøntvedt, som er veterinær og autorisert øyelyser, samt daglig leder for AniCura Dyresykehus Stjørdal.

Les forrige sak:
Sivert Solli (nærmest) har akkurat scoret sesongens første mål på Blinkbanen og bak stormer en strålende fornøyd Mats Lillebo for å juble sammen med lagkameraten.
Blink knuste Levanger

- Jeg hadde egentlig forventet at vi skulle kjøre over dem

Close