1 °C Stjørdal, NO
08/04/2020

Åpner ny gapahuk til pilegrimer og turgåere

Monaplassen har fått overnattingsplass til fire

Gapahuken på Monaplassen åpnes offisielt søndag 25. august. Det er Stjørdal Rotaryklubb som har gjennomført prosjektet med Jørung Geving fra Haraldreina som ansvarlig i byggeprosessen.

På Monaplassen langs Pilegrimsleden har Stjørdal Rotaryklubb bygget og satt opp en ny gapahuk. Søndag 25. august, på samme dag som turmarsjen går fra Bjørklund, er det offisiell åpning. Monaplassen ligger mellom Berrihytta og Bjørkbakken.

Det finnes tufter etter en gammel husmannsplass med et delvis åpent landskap på Monaplassen. Forbi denne går Pilegrimsleden der vandrere opplever den trønderske naturen. Stjørdal Rotaryklubb har ansvar for opparbeidelse av leden mellom Levanger og Hommelvik. Her dukket det opp et behov for en enkel overnattingsplass på Monaplassen. Jørund Geving fra Stjørdal Rotaryklubb har hatt ansvaret for oppføring av gapahuken.

– Det har blitt mange dugnadstimer, – vi nærmer oss 400 timer totalt sier Geving.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Bygningen er oppført i en kombinasjon av stavlaft og vanlig laft med villmarkspanel som er overflatebehandlet. Stolpene ved inngangen har fått skåret inn logoene til St. Olavsleden og Rotary.

– Jeg har blant annet benyttet en såkalt «pjål», eller «skjøve» for å skape middelalderens preg på portalene, sier mannen bak middelalderens hvilested langs en meget gammel ferdselsåre. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Jørund Geving legger nå det siste arbeidet på ny gapahuk langs Pilegrimsleden.

Bygningen i treverk har allerede fått rosende ord fra turgåere og pilegrimer. På både Borås og Ersgard finner pilegrimene overnatting. Midt i mellom manglet denne muligheten som nå realiseres i form av en flott gapahuk.

– Hvilken bruk av gapahuken forventes i årene fremover?

– Denne kan fint benyttes til overnatting og hvile. Benkene inne i gapahuken er ekstra brede med nok plass til å ligge på. Slik blir det fire plasser til å ligge natten over. Vi monterer også kraftige kroker slik at hengekøyer kan benyttes inne.

– Er prosjektet ferdigstilt før åpning skjer kommende søndag?

– Denne uka flyr et helikopter fra Heliscan inn torv til taket. Vi er ferdige med prosjektet før åpning skjer søndag 25. august klokken 12.00. Da vil våre sponsorer være til stede. Det serveres noe mat og drikke. Noen taler blir holdt og publikum oppfordres til å møte opp. Det er da praktisk å gå inn til Monaplassen enten fra Haraldreina, Bergskleiva eller fra Bjørkbakken, sier Jørund Geving som legger til at han har møtt bare positivitet fra grunneiere og næringsliv.

Hegra Sparebank, Rotary International, St. Olavsleden, Stjørdal kommune, Fossli AS og Heliscan er hovedsponsorer i prosjektet. På sikt skal den delvis gjenvokste gamle husmannsplassen Mona åpnes ytterligere for passerende turgåere og pilegrimer.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Utrykningspolitiet)
Tok tre førerkort – verstingen kjørte 143 i 80-sonen

Nedslående resultat i fartskontroll

Close