12 °C Stjørdal, NO
15/07/2020

Åpnet polar flyhistorie på Værnes

– Installasjonen er en replika av det opprinnelige luftskipet som Roald Amundsen fløy over Nordpolen

Lufthavnsjef i Avinor Marit Stigen og Vitensenterets Steinar L. Olsen i trappa opp til luftskipet Norge. Lufthavnsjef i Avinor Marit Stigen og Vitensenterets Steinar L. Olsen i trappa opp til luftskipet Norge.

En modell av luftskipet Norge er nå tilgjengelig for reisende i terminalen på Værnes. Tidlig luftfartshistorie skal gi både kunnskap og lek. Vitensenteret i Trondheim har laget modellen fra tidlig polarflyving. Den offisielle dåp skjedde i Amundsen og Nobile sine navn da konstruktør Steinar L. Olsen klippet snora.

Luftskipet Norge er en installasjon laget spesielt for barn. Den er lokalisert på lekeområdet mellom gate 36 og 37 i avgangshallen. Torsdag var det offisiell åpning av luftskipet med konstruktører fra Vitensenteret i Trondheim til stede. Ansatte hos Avinor ble med på omvisning og fikk prøve sklia man med et smil forlater luftskipet med. Steinar Løkken Olsen, konstruktør og modellbygger deltok sammen med teknisk leder Frode Willmann fra Vitensenteret.

– Installasjonen er en replika av det opprinnelige luftskipet som Roald Amundsen fløy over Nordpolen fra Ny Ålesund på Svalbard. Det er i sin helhet tegnet og produsert i et samarbeid mellom Vitensenteret i Trondheim og Avinor Værnes, sier mannen bak luftskipets styrespaker Steinar Løkken Olsen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Marte Furnes og Dordi Mortensen fra Avinor holder snora. Konstruktør Steinar L. Olsen fra Vitensenteret åpner luftskipet for publikum i terminalen på Værnes.
Marte Furnes og Dordi Mortensen fra Avinor holder snora. Konstruktør Steinar L. Olsen fra Vitensenteret åpner luftskipet for publikum i terminalen på Værnes.

Modellen er av langt mindre skala enn det store luftskipet Norge. Installasjonen skal spre kunnskap, beundring, nysgjerrighet og lek samtidig som publikum i terminalen får et innblikk i tidlige former for flyvning og luftfart. Lufthavnsjef Marit Stigen i Avinor på Værnes sier dette er et fint samhandlingsprosjekt som vil skape entusiasme og gi unge og voksne kunnskap om en tidlig fase av den norske luftfartshistorie. Stigen er imponert over arbeidet som er utført.

– Installasjonen er enestående i sitt slag. Vi er svært fornøyde med at luftskipet har landet på Værnes, sier lufthavnsjefen som avduket luftskipet sammen med Avinors forretningsutvikler Marte Furnes, sjef forretningsutvikling Ellen Weidemann og leder terminaltjenester Dordi Mortensen. Nå står installasjonen klar til fri bruk. På søyler i terminalen gis informasjon om luftskipets spennende og vellykkede ferd over Nordpolen fra Svalbard til arktisk Kanada og Alaska.

Luftskipet Norge var et mellomstort, halvforstivet luftskip bygget i Italia av ingeniør og offiser Umberto Nobile. Roald Amundsen og Nobile benyttet dette til å fly over Nordpolen i 1926. Dette var første gang noe luftfartøy gjennomførte en vellykket flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis. Mislykkede forsøk med mindre fly ble utført av Amundsen og Riiser Larsen året før ferden.

I dag har forøvrig også den store filmen Roald Amundsen Norgespremiere. I Kimen kino vises den hele tre ganger i løpet av dagen med første visning klokka 14.00.

Dordi Mortensen fra Avinor tester sklia ned fra luftskipet.
Dordi Mortensen fra Avinor tester sklia ned fra luftskipet.

 

Les forrige sak:
Her står den mutters alene, og her skal den få stå, renseanleggsveggen med den velkjente taggingen.
Denne veggen blir stående

Den mest kjente taggeveggen i Stjørdal får stå igjen

Close