7 °C Stjørdal, NO
26/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Arbeiderfestival i Hommelvik

Plankbærarn er symbolet på arbeiderne og arbeiderbevegelsen i Hommelvik. Arbeiderfestivalen som starter onsdag, har et bredt program med mange interessante kulturopplevelser fem dager til ende.

Arbeiderfestivalen starter onsdag

Den årlige Arbeiderfestivalen i Hommelvik går i år over fem dager og innholdet er variert med noe for enhver smak, med avslutning på arbeidernes festdag 1. mai.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Parolen for arbeiderfestivalen er ”Inn i din tid”. Bak dette ligger ønsket om å synliggjøre arbeiderbevegelsens kultur og historie og betydning for tettstedet Hommelvik.

 

Fem dager til ende

Åpningen av festivalen er ved Johan Nygaardsvolds museum hvor hovedtaler er Haakon Lie biografen, Hans Olav Lahlum. Etter åpningen er det kulturkveld i museet med bildekåseri og minner fra tidligere festivaler og arbeiderdikt ved Harald Kildal. Kor M, Framlaget og Hommelvik musikkorps deltar. Her vil også tidligere statsminister opptre i Torstein Fosmos skikkelse.

 

Humor på film og scene

Torsdag 28.april er det klart for gjensyn med Roald Bye med flere som i 1979 hadde premiere på filmen ”Livet i Nordbakkan”.

Filmens regissør og manusforfatter Roger Aasback skal ”bade” i bilder og minner fra innspillingstida sammen med Bjørn Jensen, Helge Øwre og Kristian Nevermo med flere. Lundbergs danseorkester underholder og selvsagt vil filmen bli vist i sin helhet på Cafe Rampa.

Fredag samles skuespillerkrefter fra Hommelvik Revyen, Nonstadlaget, Saksvik Teaterlag og Skatvalsrevyen på scenen i Folkets Hus for å framføre humoristiske perler fra sine siste revyer. Etter revyen er det fest med det Mostadmarkbaserte orkesteret Påsans.

 

Dagen og kvelden før dagen

Lørdagen starter med åpent bygdemuseum på Jakobsli. Trioen Tor Haldberg, Øivind Kristiansen og Trond Sivertsen er på Rampa med et nytt program ”Det var en gang”. Denne gangen er det tema 1.mai. Som vanlig rigger de seg til på Cafe Rampa med lerret, piano, bilder og historier.

MK-Vika var et begrep i Hommelvik for 30-35 år siden. Meierispannhiverklubben arrangerte flere EM i meierispann på den gamle idrettsplassen på Mogjalet.

Nå har de tørket støvet av meierispannene, funnet fram kasterdraktene fra 1978, lappa hullet i stevneteltet og er klar for Arbeidermesterskapet i meierispannkasting.

 

Snåsakail’n og Gatas parlament

”Kvelden før dagen” er et av hovedarrangementene under Arbeiderfestivalen. Årets gjest er Joralf Gjerstad, kjent som Snåsakail’n. Han skal intervjues av Viggo Valle. Historiefortelleren Hans Olav Løkken skal kåsere og gi et glimt av historien til de som aldri fikk takk eller en bauta.

I tillegg blir det allsang og underholdning av Hommelvik Framlag, Hommelvik Musikkorps og smakebiter fra Karlslyst Musikkteater og musikalen om Karl Halck.

Men kvelden er også viet et rusfritt arrangement for ungdommen.

For ungdommen arrangeres det konsert med Gatas Parlament ved Hommelvik ungdomsskole.

 

Lang festdag

1.mai markeres på tradisjonelt vis med musikk i gatene fra kl 07.00. Barnetog, underholdning i Folkets Hus og demonstrasjonstog som seg hør og bør.

Gudstjenesten i Hommelvik kirke skal direkteoverføres i NRK radio. Hommelvik korforening og Cappella sammen med Hommelvik musikkorps sørger for sang og musikk. Joralf Gjerstad skal etter gudstjenesten bekranse Johan Nygaardsvolds bauta.

Dagens hovedtaler er Kristin Halvorsen, undervisningsminister og SV-leder, mens Christopher Perreau, som er medlem av AUF’s sentralstyre skal holde en kort appell.

Om kvelden 1.mai samles kulturaktørene i Hommelvik til kulturkveld med fokus på Tor Haldbergs virke i kulturlivet i bygda.

 

Les forrige sak:
Foto: Fredrik Midtsjø & G16 spilte mot England på Øverlands Minde i 2009. I august kommer Norges J16 og J19-lag til samme stadion.
Landskamper til Ø.M.

Nye landskamper til Ø.M. Norges Fotballforbund og Stjørdals-Blink Fotball vil være […]

Close