16 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Arbeiderfestivalen i Hommelvik

JOHAN OG BESTEFAR: Som liten lærte den kommende statsministeren mye av sin bestefar som også het Johan. Torbjørn Hammer spilte den unge Johan Nygaardsvold som sitter i fanget på sin bestefar, spilt av Torstein Fosmo.

 

Det er Kristin Haugan som har skrevet og dramatisert forestillingen som har tatt utgangspunkt i ”Gubbens” egne skildringer av livet på husmannsplassen Nygaardsvolden.

 

Lærevillig og umusikalsk

Coop Storlien artikkelnivå

Rammen for forestillingen var en vanlig dag på husmannsplassen. Der voks Johan Nygaardsvold opp sammen med foreldre, søsken og besteforeldre.

Alt fra barnsben av var han en lære og vitebegjærlig unge, men noen sanger ble han ikke.

– ”Æ høgg ved når de andre har sangtime”, sa Torbjørn Hammer, som spilte den unge Johan Nygaardsvold.

Publikum fikk overvære en nøktern og stramt regissert tablå, som startet med at to jenter, Kari Skraastad Gjengaard og Kristine Holden, fant boka som Nygaardsvold skrev om sin oppvekst.

 

Rørt og imponert

Ut fra den leste de utdrag som igjen spilte opp til tidsbilder fra husmannsplassen.

– Jeg ble både rørt og imponert over forestillingen sa festivalsjefen Liv Aksnes etter forestilling.

Manusforfatter Kristin Haugan fortalte at hun hadde prøvd å være så tro mot boka som mulig og at det var artig å hente fram gamle ord og regler som hun husket hun lærte fra sine besteforeldre.

 

Tidsbildet skulle egentlig vært vist på Nygaardsvolden i forbindelse med Arbeiderfestivalen, men sen snøsmelting førte til at arrangementet ble flyttet til museet.

– Vi håper å få framføre dem på husmannsplassen kanskje allerede i høst, sa Kristin Haugan.

 

LAGDE TIDSBILDE: Dyktige skuespillere etter premieren på ”Han Johan som gutongen”. (F.v) Torbjørn Hammer, Torstein Fosmo, Maren Hammer Ness, Erlend Hammer Ness, Petter Schjetne Bakken, Elias Malaki Olufsen, Styrker Nørkov Thorstensen, Kristin Haugan, Kari Skraastad Gjengaard, Kristine Holden, Bjørn Hammer.

 

 

Les forrige sak:
Bladet.no villeder

  Det betyr at byggherren må holde seg strengt til vedtatte […]

Close