12 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Årets laksesesong er i gang – Robin fikk fangst etter fire timer

– Gleder meg til et herremåltid i ettermiddag, smiler Robin Brende

Robin Brende landet en fisk på 72 cm og estimert til 3,6 kg klokken 04:40. Til da var han den første som hadde registrert seg med navn og fiskevekt på Elveguiden sin nettside. Robin Brende landet en fisk på 72 cm og estimert til 3,6 kg klokken 04:40. Til da var han den første som hadde registrert seg med navn og fiskevekt på Elveguiden sin nettside.

Fisken ble grillet allerede samme ettermiddag hjemme hos svigermor i Skjelstadmark.

Av Arne Brunes

Robin Brende landet en fisk på kommunevaldet, like nedenfor Best-stasjonen i Hegra klokken 04:40 natt til første juni. Fisken med estimert vekt på 3,6 kg skal på grillen samme ettermiddag etter noen timers søvn.

Det tok 28-åringen fra Smøla bare fem minutters tid å få fisken på land. Agnet var mark med søkke, og hannlaksen var ikke sen med å bite på. Robin Brende var i perlehumør etter basketaket med laksen.

– Jeg fisker her på andre året. På slaget klokken tolv tok jeg mitt første kast, og etter vel fire timer ble det full klaff. Nå skal det bli godt med litt søvn før det skal grilles i godværet, hos svigermor i Skjelstadmark. I fjor tok jeg også en fisk på samme vald. Den ligger fortsatt i frysen. Gleder meg til et herremåltid i ettermiddag. Nå må jeg vente til i morgen for nye kast, og trolig blir det på samme plass, forteller en smølværing med fiskelykke.

Ole Fredriksen, til venstre, trives på Midtkil camping og auraen der rundt laksefisking. Fredriksen ventet til morgentimene før første kast. Gunnar Lerfald har gjort en flott innsats for villaksens eksistens og viser fram sitt æresmedlemsdiplom fra Salmoncamera.
Ole Fredriksen, til venstre, trives på Midtkil camping og auraen der rundt laksefisking. Fredriksen ventet til morgentimene før første kast. Gunnar Lerfald har gjort en flott innsats for villaksens eksistens og viser fram sitt æresmedlemsdiplom fra Salmoncamera.
Utnytter ventetiden

Robin Brende skal være i bygda fram til lørdag. Håpet er selvsagt å plusse på med en ekstra laks til han kommer tilbake etter en to ukers arbeidsperiode. Anleggsmaskinkjøreren legger til at paret venter barn i januar, så her kommer flotte hendelser på løpende bånd.

– Jeg må nytte muligheten til fiske med litt bedre tid denne sesongen. Sesongkort er et veldig godt alternativ når en kommer tilbake flere perioder. Dette er mitt tredje år som laksefisker , og denne er den største, sier Brende.

Andre tider

På Midtkil camping var det ikke så yrende liv kvelden før som tidligere, da grillmat og hornmusikk sto på menyen og campingplassen var fylt opp med fiskere. Med en pandemi er situasjonen en annen.

– Her har belegget vært om lag halvparten svensk. Det synes godt nå, sier Gunnar Lerfald, som styrte laksebørsen i nitten sammenhengende år fra 2001.

De aller fleste var innom og veide laksen, og den ble sirlig innskrevet og rapportert videre.

– Vi tok også gjelleprøver, og for den innsatsen for villaksens eksistens har jeg blitt utnevnt som den ene av to æresmedlemmer i Salmoncamera, sier en ydmyk og pensjonert campingplassinnehaver.

Det sosiale er viktig under laksefiske, mener fra venstre, Nils Oscar Bryøen, Tore Aalberg, Kjell Vollan og Arve Hongslo.
Det sosiale er viktig under laksefiske, mener fra venstre, Nils Oscar Bryøen, Tore Aalberg, Kjell Vollan og Arve Hongslo.
Bosatt på campingen

Tidligere i år kjøpte nabo Arild Ove Østmo campingplassen med intensjon i å drive den videre i Lerfalds ånd. Den tidligere driveren er ofte på plass og stiller opp for veiing av fisk til de som måtte ønske. En god del fiskere har hatt campingplassen som sitt hjem de tre sommermånedene.

Svein Breimo fra Aurskog kan berette at han skal være der hele laksefiskesesongen. Tidligere Stjørdaling, Ole Fredriksen, har tatt seg tre uker fri fra jobben i Tromsø for elvefiske på SJFF sine vald.

– Jeg har vært her på Midtkil i fire-fem år nå. I fjor perset jeg med 10,9 kg på Moaneset. Starten på fjorårssesongen var veldig god, og før ti dager var gått hadde jeg passert kvoten med tre fisker over 65 cm lengde, sier den tidligere aktive Nybrott-løperen.

Gode forhold

Starten på fjorårssesongen var eksepsjonelt god med fem tonn registrert i juni. Varme hele måneden sammen med stor snøsmelting ga topp forhold.

– Nå er vannføringen på 80 kubikkmeter i sekundet ved Hegra bru, det er ganske perfekt, sier Svein Breimo.

Gunnar Lerfald skyter inn at temperaturen i vannet er noe over åtte grader og tegner til bra fiske.

Fiskeprat

Fiske er en sosial aktivitet og mye av trivselen ligger i en god prat over et kopp kaffe ved de mange flotte benkene ved elvekanten. På Avelsgård var det full samling fra midnatt.  Etter ei natt med lite liv i elva satt fire karer og hadde fortsatt humøret på topp. Stjørdalingene Arve Hongslo og Kjell Vollan er fiskeoppsyn og bruker noe tid på å sikre at alt går riktig for seg, at regler blir fulgt.

– Det vaker en fisk der oppe i hølen, sier Hongslo.

Tore Aalberg tar fluestanga og prøver å få fast fisk uten resultat i første omgang. Junior ved bordet, Nils Oscar Bryøen, går skilinja i Meråker, men samtalen viser at han i tillegg er det en svært dedikert laksefisker.

Etter hjemkomst er Hongslo på telefonen og kan berette om at Jomar Bårsaune har tatt en laks på 10,6 kg på Bjørsethvaldet i Øfsti.

Arve Hongslo, er med i en eksklusiv klubb i og med at han som en av få har tatt fisk på over 20 kg i Stjørdalselva. Det skjedde i 1987.

Les forrige sak:
Det var nesten så det ene tilhengerhjulet hadde falt av på dette vogntoget da det ble stoppet i kontroll onsdag. (Foto: Statens vegvesen)
Vogntog sperret veien på E6

Skal ha hindret trafikken

Close