-2 °C Stjørdal, NO
04/04/2020

Årets trønder 2010

Siv Toverød fra Skjelstadmark og Stjørdal ble kåret til Årets trønder 2010 etter innsatsen på tur sammen med Lars Monsen og 10 andre deltakere på Nordkalotten. En tur på 500 kilometer.
SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

Siv Toverød og Tare Teksum fra serien “Ingen grenser” gikk av med seieren og tildeles tittelen Årets trønder 2010. De fikk 44 prosent av stemmene, og hadde en samstemt jury med seg. Nylig ble Årets trønder Siv Toverød fra Stjørdal invitert på lunsj hos ordføreren.   

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Hun har sprengt grenser og blitt et forbilde for mange andre. I kampen om tittelen Årets trønder var stemmegiverne ikke i tvil, det samme gjaldt juryen. Siv Toverød(21) sin innsats også for andre gjennom 30 dager på tur sammen med Lars Monsen står høyest i prestasjon. Adresseavisen og NRK Trøndelag slo seg sammen om kåringen av Årets trønder 2010. Mediehusene trengte hjelp fra publikum, og fikk inn mange forslag på sterke kandidater og etter hvert mange stemmer fra publikum. Pensjonert RBK-veteran Roar Strand (40) var en favoritt blant mange. “Lang og tro tjeneste for Rosenborg! En jordnær og stolt trønder!», skrev en innsender i sin begrunnelse. «Ingen over, ingen ved siden når «Supermann» går i striden», skrev en annen. Skistjernen Petter Northug (24) ble også foreslått, i tillegg til Hermann Sabado (28) i “Upperdog”. «Den eneste trønderen som har utmerket seg i kulturlivet utenfor Trøndelags grenser», heter det om sistnevnte. Serien hadde over 1 million seere. Alle andre kandidater ble feid av banen. Siv Toverød fra Stjørdal er Årets trønder 2010.  

Yngste deltaker på turen
Gjennom 30 dager på tur gjennom villmarka på Nordkalotten skulle 11 deltakere med ulike funksjonsnedsettelser tilbakelegge over 500 kilometer for egen maskin, med Lars Monsen som ekspedisjonsleder. Ekspedisjonen dannet grunnlaget for TV-serien på seks programmer. “Ingen grenser” er den norske versjonen av den engelske programserien Beyond Boundaries. Siv Toverød fra Stjørdal og Skjelstadmark var yngste deltaker, og gjennomførte turen med et amputert ben. Innsatsen ungjenta fra Stjørdal viste under de utfordrende dagene imponerte publikum landet over etter hvert som programserien gikk på lufta. Underveis ble vi kjent med menneskene bak de ulike funksjonshemmingene, deres styrker og svakheter. Alle de 11 deltakerne var velfungerende mentalt, men måtte mestre ulike fysiske begrensninger. Samtidig ble de nødt til å jobbe som del av et lag og forholde seg til andre personer med forskjellige funksjonsnedsettelser eller diagnoser. Målet var å gjennomføre ekspedisjonen ved å sprenge egne grenser, og bevise at man kan tøye grensene for menneskelig utholdenhet.

Verdig tittelen årets trønder
Siv Toverød var yngst av 11 deltakere under turen på 500 kilometer. Hun regner seg selv som en normal jente, som innimellom glemmer at den kunstige foten hennes faktisk ikke er en “normal” fot. Siv Toverød måtte amputere høyre fot over kneet etter at hun som 12-åring fikk benvevskreft. Etter deltakelsen på turen sammen med Lars Monsen og 10 andre deltakere, sa hun at hun følte seg mer selvsikker. Det gjelder også i dag når hun reiser rundt på skoler og institusjoner og holder foredrag om dette med å utfordre egne grenser. På tross av mediepresset passer hun på “å være seg selv”, som hun sier.  

På lunsj hos ordføreren i Stjørdal
Fredag i forrige uke var Siv Toverød invitert med på lunsj hos ordfører og rådmann i Stjørdal rådhus. Rundt bordet var også organisasjonssjef Kari Lindseth Øfsti, rådmann Kjell Fosse, varaordfører Ole Myrbekk og ordfører Johan Arnt Elverum. Det ble mange rosende ord for innsatsen Siv Toverød la ned i NRK-serien på tur med Lars Monsen.

– Vi vil gjerne ha med deg som støttespiller på Stjørdalskonferansen og i andre sammenhenger. Du er en flott representant for kommunen og har satt Stjørdal på kartet. Du er mange ungdommers forbilde, sa ordføreren under lunsjen i rådhuset. Siv Toverød fikk tildelt boken “Stjørdalen fra fjord til fjell” av Svein Wik, og en vakker blomsterbukett samtidig som lunsj og kake ble servert.

– Du har virkelig noe å lære oss om dette med lagarbeid etter denne turen, sa rådmann Kjell Fosse, og foreslo ungdomsrådet som en mulig arena for videre budskap. Siv har sin kjæreste bosatt i Stavanger. Hun har planene klare for en jobbkarriere, og har odel på en gård i Skjelstadmark.   

Vil arbeide for barns vilkår        
Årets trønder 2010 Siv Toverød studerer i dag 3.året barnevernspedagogikk på Universitetet i Bodø. Siv ønsker å spesialisere seg innen adopsjon og fokuset er rettet mot tilknytningsutfordringer blant barn. Siv har en kjæreste som selv er adoptert, og får også mye ny kunnskap gjennom denne relasjonen. Når Siv er invitert på lunsj hos ordføreren, snakkes det om tema økt behov for ansatte i offentlig sektor i årene fremover. Årets trønder er allerede i gang med å sjekke ut stillingsannonser i kommunene innenfor barnevern og relaterte yrker.

– Dere må bare ta kontakt i en mer uformell sammenheng også, men at det kommer en jobbsøknad etter hvert, det kan nok tenkes, smiler den alltid blide deltakeren fra TV-serien “Ingen grenser”. Nå altså som Årets trønder fra Stjørdal!

Siv fikk overrakt en vakker blomsterbukett og boken “ Stjørdalen fra fjord til fjell” fra kommunen og ordfører Johan Arnt Elverum som gratulerte med tittelen Årets trønder.

Les forrige sak:
Hevd

Den som har hatt en ting som sin egen i 20 […]

Close