-0 °C Stjordal, NO
24/02/2020

Arne Hjeltnes ønsker forandring

Bedriftseier Olav Aune tok med forsamlingen på en rundtur i fabrikklokalene på 5600 kvm

 

Besøket i Stjørdal startet med et besøk hos Aunes Karosseriverksted AS der eier Olav Aune orienterte om historie og framtidsutsikter for bedriften som ble startet da hans var Sivert var 19 år i 1936. – Min far Sivert Aune bygde sitt første karosseriverksted på Hognesaunet i Stjørdal sommeren 1936 og den første bussen i 1937. Den gang hadde myndighetene bestemt at slike kjøretøy måtte importeres utferdige fordi det skulle skaffes arbeidsplasser i Norge, sier Aune og viser fram bilder av mange tidlige modeller.

 

Allerede den gangen måtte bedriften være meget omstillingsdyktig og villig til å ta på seg nye oppgaver som måtte løses. Under krigen satt Sivert på Grini og brukte tida til å lage ny firmalogo. Med freden startet produksjonen opp igjen for fullt og firmaet produserte busser fram til 1960.

 

– Firmaet har tilpasset seg nye krav og behov. Verkstedet er bygd ut 12 ganger. En periode produserte vi mange isbiler, men vi kan ikke konkurrere om slike produkter i dag. Nå går det mest på spesialtilpasninger og vi snakker mye om hydraulikk. Vi får en bil med hjul og bygger resten. Det kan være containerbil eller krokløftbil. Det er mange spesialoppdrag og mye hydraulikk.

 

Ellers har vi 300 biler innom i løpet av året. Her er det mange med behov om umiddelbare utbedringer. Vi bruker store midler på nattlig transport av deler fra Oslo. Men for oss er det likevel billigere enn å bygge opp eget lager. Men vi har også en del «førstehjelpsutstyr» på lager for rask levering. Vi lever av spesialtilpasninger og må holde på med allsidighet. 

 

Vi må tegne for hver gang og ha ideer til nye løsninger. Nå opplever vi samtidig at fabrikkene bygger mer ferdig. Det gir oss nye utfordringer til å finne vår plass i markedet. Salgsarbeidet går med bred kontakt i bransjen som også vet hvor de får hjelp.

 

For noen år siden hadde Norge ca. 45 firmaer som drev med bilpåbygging i Norge. Nå er det kanskje toppen 15 igjen, sa Aune og ga en kommentar til dagens situasjon i Norge.

 

– Dette er en bransje som har vanskelig for å tjene penger. Andre bransjer som finans snakker om avkastning. For oss handler det om å skape overskudd. Akkurat i år er det gode utsikter, men det er allerede større usikkerhet med tanke på 2014. Utlendinger har snart 50 % av transporten i Norge.

 

Vi må få tak i dem som har behov for noe ekstra. Det er vanskelig å spå hvordan vi står om ti år. Det høye kostnadsnivået i Norge er en utfordring. Jeg hører politikere prise innovasjon og nyskaping, men jeg vil minne om den store betydningen til eksisterende bedrifter som altfor lett blir glemt. Vi kan se hvilken manglende oppmerksomhet vi har hatt fra f. eks. Stjørdal kommune.

 

Bedrifter og bransjer forsvinner. Som samfunn blir vi lut fattig hvis kunnskapen forsvinner. Uten tilstrekkelig vedlikehold har vi ingen kunnskap igjen, advarte Olav Aune som satte pris på besøket.

 

Høyres 1. kandidat i Nord-Trøndelag, Elin Agdestein, takket for et usminket innlegg om hverdagen til en bedriftseier med 40 ansatte: – Det er ingen tvil om at Høyre har viktige oppgaver å ta fatt med regjeringsmakt etter valget. Da er det viktig å levere slik at bedriftseiere som Olav merker en forandring.

 

Smak av maltøl

Turen fortsatte opp til Morten Granås i Hegra. Han orienterte om bryggetradisjoner, den spesielle røyksmaken på Stjørdalsølet som han ga en smak av. Han serverte også Steinvikholmakevitt til store glede for Arne Hjeltnes fra Voss. For det er nettopp områdene rundt Stjørdal og Voss som har tatt vare på de gamle norske bryggetradisjonene. Arne Hjeltnes lovte å komme tilbake.

 

Arne Hjeltnes liker å smake på Stjørdalsøl.

 

– Gi oss muligheten

Arne Hjeltnes i fri dressur er en nytelse. På en klangfullt nynorsk beskriver han den norske hverdagen og utfordringene som en ny borgerlig regjering vil møte. Hjeltnes ble selv Høyre-mann under Willoch-bølgen og regjeringsdannelsen i 1981. Han nevnte hvilke tiltak som Willoch gjennomførte i godt selskap med Erling Norvik. Det gjaldt om å gjøre hverdagen enklere som lengre åpningstider og flere kanaler i radio og TV. Hjeltnes er opptatt av at vi må muligheten til å skape noe uten å bli stanset av et overivrig byråkrati.

 

– I dag er det ingen som er imot disse tiltakene, men Høyre gikk først. Vi har hatt to fantastiske dager i Nord-Trøndelag og bl. a. vært ute med teamet til Norske Måltid på TV 2. Vi har besøkt noen bedrifter og hørt hva de er opptatt av. Nå er det viktig for Høyre med ansvar å gjøre de rette tingene.

 

Jeg er opptatt av hva vi skal leve av. Vi må leve av noe! Hvorfor skal vi ha et regjeringsskifte når vi har en regjering? 54 % av det norske folk bor i kommuner med en Høyre-ordfører. De har det bra. Erling Norvik og Kåre Willoch kom med andre planer for det norske samfunnet. Då så eg ljoset, sa Hjeltnes som er bekymret for at vi sender regninga for et uvettig forbruk til våre barns barn og deres barnebarn: – Fortsetter overbruket, blir det en stor regning, sa han og minnet om Willochs måtehold med at den statlige pengebruken må under kontroll.

 

Hjeltnes: – Mange mener H og Ap er like, men det er et skille. Ta skatt. Skattlegger du noe, blir det mindre igjen. Er det 22 instanser som skal vurdere et vedtak, tar det lenger tid enn om bare 8 instanser skal gjøre denne jobben. Veksten i statlig byråkrati er for stort. Noen må stå opp for enkeltmennesket når reglene står i vegen. Det er det de små bedriftene sliter med. De fleste bedrifter ber om mindre styr fra staten med rapporteringsplikt. Det handler om respekt for verdiskaping.

 

Handlingsregelen skulle sikre midler til utdanning, forskning og samferdsel. Jeg er ikke imot helse, men det er ingen grenser for hvor mange penger vi kan bruke på helse. Det burde være like mye på utdanning og forskning som på helse, sa Hjeltnes.

 

Noen tror vi kan leve av oljefondet, men det er bare et sabbatsår. Så er det borte. Vi må skape nye virksomheter og gi gründere gode arbeidsvilkår. Vi skal leve av kunnskap og forskning.

 

Høyre vil fjerne formueskatten og ramla ikke på meningsmålingene fordi partiet tydelig markerte det standpunktet. Folk kan ikke betale skatt uten å tjene penger, men det må næringslivet gjøre. Formueskatt er som å spise settepoteter. Det går bra ei stund, men så tar det slutt, sa Hjeltnes og kom inn på det nasjonale løftet som utviklingen av handelsflåten representerte.

 

Hjeltnes er også bekymret over alle de som har politisk innflytelse uten å være på valg. – Det er en fare for demokratiet. Vi har flere PR-ansatte enn journalister. Vi stemmer på folk for at de skal påvirke politiske beslutninger. Vi stemmer ikke på alle som sitter i direktorat med sterk innflytelse uten å være på valg. Ei regjering er på sitt best når den lar folk være mest mulig i fred, sa han som frykter hva den formidable motstanderen – Arbeiderpartiets valgkampmaskin – kan gjøre i valgkampinnspurten.

 

Hjeltnes: – Tidligere statsminister Jan P. Syse var en klok mann. Han sa: – Det hjelper ikke å stå opp, man må våkne opp!

 

Jeg har engasjert meg politisk fordi jeg ønsker:

 

1.      Mer lokaldemokrati

2.      Det må lønne seg å jobbe

3.      Mindre stat

4.      Velferdsstaten er ikke vedtatt på Stortinget, men den må skapes av arbeid.

5.      Middelklassen kan ikke betale alt

6.      Mer kunnskap

7.      Næringslivet sine kostnader med statlig byråkrati må reduseres.

Så tok Hjeltnes en munter sekvens om sine opplevelser med Arne Brimi som han hyllet for et godt initiativ. Det var den gangen Brimi satt på tomannshånd med Konge Harald etter å ha mottatt St. Olavs Orden: – Den gang var det sju år siden vi sluttet programmene der Brimi’n og jeg reiste sammen med våre personlige trenere Vegard Ulvang og Bjørn Dæhli. – Blir det noe nytt program? spurte Kong Harald. Da hadde Brimi et lyst øyeblikk og svarte: – Det blir det hvis Kongen blir med!

 

Brimi fikk sjansen og brukte den godt for å få en tur i selskap med Kong Harald. Ved stortingsvalget 9. september er det sjansen til å gjøre en forandring. Vi har en regjering, men vi kan få en annen etter valget. Folk må skjønne at nå har de sjansen.

 

God valgkamp og god sommer!

 

Ølbrygger Morten Granås forklarer ølbryggingens finesser for Høyres 1. kandidat i Nord-Trøndelag; Elin Agdestein

Morten Granås forteller gjestene om hva som kreves for å få et godt øl.

Arne Hjeltnes leverer et gnistrende godt politisk innlegg.

Hjeltnes smaker også på den lokale akevitten.

Arne Hjeltnes lytter tålmodig til Morten Granås og hans kunnskaper om ølproduksjon.

Bedriftseier Olav Aune snakker til gjestene fra Nord-Trøndelag Høyre og hedersgjesten Arne Hjeltnes.

 

 

Les forrige sak:
Samarbeid og kulturpraksis: F.v: Abdirashid Adan Guled (Somalia), Frivillighetssentralens Liv Inger Schnell, daglig leder i Stjørdals-Blink Fotball, Jan Morten Totland, Mohamed Salad Mohamud (Somalia), Aung Myo Mon (Burma), Hussen Osman Ahmed (Somalia) og Abdiwahad Mohamed Awale (Somalia).
Kulturpraksis rundt banen

  I løpet av sommeren har Frivillighetssentralen tatt imot 26 elever […]

Close