-3 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Asle fikk ikke hjelp selv om han er lam og sitter i rullestol. Nå har kommunen snudd i saken

– Man blir virkelig glad, og føler man har nådd frem

Asle Nordheim (f.v) og samboeren Heidi Kristiansen sitter i stuen i hjemmet deres på Stjørdal.

Asle Nordheim ble etter gjentagende sykdom lam og sittende i rullestol. Stjørdal kommune ønsket ikke å gi 63-åringen BPA-assistanse, selv om pengene kom fra et prøveprosjekt betalt av staten. Nå har Stjørdal kommune snudd i saken.

Det var NRK og Bladet som omtalte saken først.

– Livsgleden er tilbake, sier Asle Nordheim til Stjørdals-Nytt.

Hjerneslag

Nordheim var tidligere bosatt i Malvik kommune i flere år, før han flyttet til Stjørdal med sin samboer Heidi Kristiansen. I 2009 fikk han hjerneslag, ble lam og resultatet ble livstid rullestol.

Les også: – Vi er lei oss 

Etter hendelsen kjente ikke Nordheim igjen sine egne barn, og det aktive livet han en gang kjente til forsvant gradvis med årene. På toppen av en vanskelig situasjon, ble han nok en gang rammet.

– I 2014 fikk jeg et nytt hjerneslag og i 2015 fikk jeg hjerteinfarkt. Heldigvis var begge tilfellene mildere enn det første hjerneslaget, forklarer han.

Avhengig av hjelp

Da Nordheim fikk det første hjerneslaget, var han 54 år. Nå etter 11 år i rullestol, blir årene sjeldent lettere. Samboeren Heidi har stått ved kjærestens side hele veien, men det har også medført at hun har blitt lenket fast til leiligheten deres i Stjørdal.

– Vi er avhengig av at noen er her

– Hvis jeg reiser bort må Asle plasseres på et hjem, og tidligere har han også blitt flyttet fra sted til sted. Han er frisk i hodet, men kroppen henger ikke med. Nå har jeg ikke fått besøkt min mor på to år, fordi vi er avhengig av at noen er her, sier hun.

Fikk avslag

For to år siden bestemte Nordheim seg for å søke om BPA-assistent i Stjørdal kommune. Det tok 10 måneder før han fikk svar på søknaden, som skulle bli et avslag.

Siden 2016 har Stjørdal kommune deltatt i en forsøksordning kalt SIO-prosjektet, som omfatter at staten gir kommunen midler til omsorgstjenester. Dette betyr at kommunen slipper å betale en krone ved å tildele blant annet en brukerstyrt assistanse.

Les også: – Det var veldig artig å bli satt pris på

Til Bladet opplyste leder ved Forvaltningskontoret Værnesregionen, Christian Marius Hasfjord at det var kommet inn åtte søknader om BPA, av disse hadde fem fått innvilget sin søknad. Når forsøksordningen utløper, vil kommunen gå tilbake til ordinær rammefinansiering. Eventuelle overskudd av midlene fra staten kan kun brukes til omsorgsformål innen 2024.

– Det er satt statlig begrensninger på hva overskuddet kan brukes til, og hvor lenge de kan brukes. Stjørdal har kommunestyrevedtak på at midlene brukes til Helsehus og investering til ny institusjon ved Fosslia, forklarte Hasfjord til Bladet.
Endelig hjelp å få

Nordheim bestemte seg for å sende klage til fylkesmannen, som resulterte i at saken ble sendt tilbake til Stjørdal kommune for ny behandling.

– Årsaken til at saken ble sendt tilbake, skyltes for dårlig begrunnelse og for lite utredning. Dermed ble kommunen nødt til å komme på et nytt besøk, hvor jeg da fikk innvilget søknaden, forklarer han.

Ifølge Nordheim var det medias hjelp, som bidro til at han nå har fått 17 timer med BPA-assistanse i uken fra oktober 2020 frem til september 2021.

Takknemlig for støtte

Livet til Nordheim og Kristiansen er i dag lettere, og de takker for støtte og at kommunen valgte å innvilge søknaden til slutt.

– Nå får jeg hjelpen jeg trenger, og det er en lettelse. Vi har en kvinne og en mann som kommer hit og hjelper til med det meste, som også har bidratt til at Heidi sin livskvalitet som samboer med meg har blitt betraktelig bedre, sier han.

Les også: Svein nektet å gi seg 

I tillegg til innvilget BPA-ordning, ble det besluttet at samboeren skulle få omsorgslønn tilsvarene fem timer i uken.

– Man blir virkelig glad, og føler man har nådd frem. Heidi begynte virkelig å bli sliten, men nå merker vi at livstilværelsen har bedret seg kraftig. Jeg håper nå at flere kommer frem, og ser at det er mulig å få hjelp, forklarer han videre.

Les forrige sak:
Sprek danser vant eldreprisen

Prisvinneren er blant annet kjent fra Gla'dansen på Remyra

Close