9 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Avlyser 17. mai

Grunnlovsdagen blir preget av koronasituasjonen

Slik feiret de 17. mai i Øfsti-grenda i 2020. Det var god stemning og eget 17.mai tog, selv om det også da var preget av pandemien. Fotograf: Iver Tanem Slik feiret de 17. mai i Øfsti-grenda i 2020. Det var god stemning og eget 17.mai tog, selv om det også da var preget av pandemien. Fotograf: Iver Tanem

Også i år vil årets 17. mai-feiring være preget av koronasitasjonen, men de fleste kommunene har kommet opp med en god plan for å sikre en best mulig feiring.

Leder for 17. mai-komiteen i Stjørdal, Erlend Engan, forteller at programmet er allerede spikret og i likhet med i fjor har de sett seg nødt til å legge opp til en alternativ feiring.

– Det vi har satset på er at vi skal få på plass de faste postene, slik at det blir korpsmusikk i sentrum og de ulike stedene i kommunene. Det er særlig viktig at det skjer noe for de yngre og de eldre, sier Engan.

Bekransning og taler ved Ole Vig- og Ertzgaard-bautaene vil gå som normalt, men blir sendt digitalt til publikum. I tillegg står bilkortesje med Stjørdal veteranbilklubb og Værnesregionen brann- og redningstjeneste på agendaen.

– På ettermiddagen vil det bli båtkortesje ved småbåthavna og Værnes flyklubb kommer til å holde flyshow. Så oppfordrer vi alle til å være med og synge salutten «Ja, vi elsker» klokken 12.00. Vi må prøve å gjøre det beste ut av det, avslutter Engan.

Koronatilpasset feiring

Også i Meråker vil feiringen bli koronatilpasset. Både bekransningen og gudstjenesten vil være åpen for publikum, i henhold til gjeldende smittevern, opplyser sektorsjef Gunhild Warø.

– Men vi streamer også både bekransning ved bautaen på kirken og på stasjonen, så blir det ordinær korpsmusikk av Meråker skolemusikk rundt omkring i bygden gjennom dagen. Men barnetog blir det ikke, opplyser Warø.

Arrangementet ved Meråker jernbanestasjon, der utdelingen av kommunens kulturpris og ordfører Kjersti Kjenes, elever ved 8. trinn samt russepresidenten holder taler, er derimot ikke åpent for publikum. Men sendes digitalt via kommunens Facebookside.

Avlyst i kommunal regi

Ordfører i Selbu kommune, Ole Morten Balstad kan fortelle at det ikke blir noen offentlig feiring i kommunal regi i år, men at det trolig blir noen lokale arrangement i privat regi.

– Alle arrangement i kommunal regi er avlyst, men den årlige festkonserten i kirken vil gå som normalt. Den er både åpen for publikum og sendes digitalt. Så vet vi at korpset kommer til å gå rundt og spille som de gjorde i fjor, sier Balstad.

Pop-up-konserter

Rådgiver i Frosta kommune, Torgunn Østbø, forteller at dagen settes i gang ved Tinghaugen klokken 09.00, med flaggheising og taler fra både ordfører og elevrådsleder.

– Der vil det også være kor og korps som deltar. Arrangementet er åpent for publikum i og med at det foregår ute og folk kan stå med god avstand fra hverandre.

Klokken 12.00 er det klart for gudstjeneste ved Kirkebakken, mens senere på dagen vil det også bli sendt taler fra ordføreren og elevrådslederen digitalt.

– Så kommer både korpset og koret til å reise rundt og ha litt pop-up-konserter rundt omkring utover dagen, men jeg kan ikke si så mye om hvor de vil dukke opp. Men det skjer litt, så feiring blir det, forteller Østbø.

I tillegg blir det veteranbiltog i regi Frosta Motorveteranklubb, opplyser Østbø.

Ikke ferdig program

I Malvik er feiringen delt opp i to; en for Vikhammer og en for Hommelvik. Ettersom programmet enda ikke er klart for sistnevnte, kunne ikke kommunen si noe om hva som står på agendaen den store dagen.

Stjørdals-Nytt har også vært i kontakt med Tydal kommune, men har ikke lyktes i å få tak i den ansvarlige for årets 17.mai-program.

Les forrige sak:
”Puppan til pappa” er en av hitene Rasmus & verdens beste band vil spille på familiedagen i Kimen.
Inviterer til familiedag med indianere og trylling

I tillegg kan det komme en en kamel på besøk

Close