7 °C Stjørdal, NO
21/04/2021

Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 16

Ba passasjerene bruke munnbind, ble møtt med rasistiske uttrykk

En av kommentarene sjokkerte han til å ta handling

Jan Terje Hunnes opplever at folk vanligvis er flinke til å bruke munnbind, men at på bussen er flere dårligere på det. Foto: Guro Storli Aune

Tirsdag ettermiddag tok Jan Terje Hunnes bussen til Hommelvik. Ved Malvik videregående skole ble bussen fylt opp av ungdommer som ikke brukte munnbind. Bussjåføren stoppet bussen for å be alle om å bruke det.

Som en respons til bussjåførens anbefaling ble han møtt med frekke replikker. Et av svarene var en krenkende kommentar på hudfargen til sjåføren:

«Nei, jeg vil ikke.. fordi du kjører så vinglete at jeg blir kvalm niggersjåfør.»

Hunnes skrev først om hendelsen på Facebook-gruppa «Hva skjer i Malvik».

Protesterte

Hunnes sier det kom en del protester etter bussjåførens anbefaling, men at det ikke var andre stygge kommentarer utover den ene.

– Det var ikke noen flere stygge kommentarer, bare kommentarer om at det ikke er påbudt og lignende. Det var kanskje tre-fire som dro frem en maske fra lomma når bussjåføren sa fra, men ellers var det lite respons, sier han til Stjørdals-Nytt.

Han er usikker på hvor mange som fikk med seg kommentaren, da det var mye snakking i bussen. Han spekulerer på om bussjåføren overhørte utsagnet og valgte å ignorere det, siden sjåføren ikke viste en reaksjon.

– Noen få som satt i nærheten la merke til det, men det var ikke noen store reaksjoner siden det var så mange som snakket. Jeg vet heller ikke om sjåføren hørte at det ble sagt, da jenta som sa det satt med ryggen vendt til bussjåføren, sier Hunnes.

Sjokkert

Han forteller videre at han ikke har hørt noe lignende reaksjon til anbefalingen om munnbind tidligere.

– Det var kanskje derfor jeg ble såpass sjokkert som jeg ble, til den grad at jeg måtte ta affære.

Han vurderte å snakke til jenta som kom med kommentaren, men hadde ikke mulighet til å gjøre det.

– Jeg tenkte å reise meg og gå bort til personen for å spørre om hva det var hun sa, men jeg satt der med to-åringen min. Det var tjue personer i mellom oss, så jeg kunne ikke reise meg og brøyte meg bort. Å ta en konflikt på bussen på den måten er kanskje ikke det beste heller, spekulerer Hunnes.

Færre bruker munnbind på buss

Hunnes tar ofte bussen, da han ikke har bil, og legger derfor merke til trendene i bruk av munnbind. Han opplever at folk vanligvis er flinke til å bruke munnbind, men at på bussen er flere dårligere på det, spesielt ungdommer.

– Det er mange, spesielt fra videregående skole, som ikke har på seg munnbind på bussen. Hvis det står 20-30 stykker og venter på bussen, vil jeg påstå at de fleste gangene kun er fem til syv som har det på seg, sier han.

På akkurat denne turen var bussen fylt opp, helt til den grad at nesten halvparten sto. Da ble det enda mer pressende å ha på munnbind, mener Hunnes.

– Det har irritert meg en stund at så få av ungdommen bruker munnbind, og så kom den kommentaren. Da fant jeg ut at jeg måtte prøve å gjøre noe.

Viktig å sette lys på

Etter han delte hendelsen på Facebook, har han fått stor respons på innlegget. Mange kommenterte på oppførselen til jenta, mens andre fokuserte på anbefalingen av munnbind.

Hunnes ønsket ikke å bruke innlegget til å henge ut ungdommen som sa kommentaren. Han ville derimot oppfordre folk til å prate med ungdommene sine, om hvordan man snakker med andre og viktigheten av munnbind.

– Det er viktig å sette en finger på det, og si ifra at slikt ikke er greit. Både på ordbruken som ble ytret og munnbind. Det synes jeg er viktig vi setter litt lys på og opplyser om, sier Hunnes.

Les forrige sak:
Kommuneoverlege Leif Vonen føler de har mer kontroll nå enn i november.
Tre nye smittetilfeller i Stjørdal

Kommunen har begynt smittesporing

Close