14 °C Stjørdal, NO
28/09/2021

XC40
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
Spar Hegra uke 39

– Både ungdommer og voksne er glade for at vi går våre runder

Laget har i snart ti år tatt sin tørn som nattevandrere

Alf Kaspersen, Inger Johanne Overvik Uthus og Bjørnar Strøm Larsen på vei ut i natten for å hjelpe ungdommer og andre som har vært litt for optimistisk på egen alkoholtåleevne. Alf Kaspersen, Inger Johanne Overvik Uthus og Bjørnar Strøm Larsen på vei ut i natten for å hjelpe ungdommer og andre som har vært litt for optimistisk på egen alkoholtåleevne.

Lånke Arbeiderlag har i snart ti år tatt sin tørn som nattevandrere i Stjørdal sentrum. Nå ber de også flere engasjere seg i forebyggingsarbeidet.

– Vi har aldri opplevd noe negativt. Både ungdommer og voksne er glade for at vi går våre runder i sentrum, sier Inger Johanne Overvik Uthus, Alf Kaspersen og Bjørnar Strøm Larsen, som er leder i arbeiderlaget.

Hvert år stiller de opp mellom to og fire kvelder med sine gule nattevandrervester. Kjøpmannsgata har vært åsted for mange uheldige episoder gjennom årene, og nattevandrerne har selv sett litt av hvert.

– I utgangspunktet er vi her for å bistå ungdommene. Men vi hjelper alle, også voksne, sier Kaspersen, like før han og de to andre skal ut å gå i bygatene klokken 23 fredag kveld.

Kjørte til Frosta

Overdreven alkoholkonsum er som oftest årsaken til at noen trenger hjelp, og medlemmene i arbeiderlaget har trådt til på mange ulike måter. Uthus har lengst erfaring, og har gått som nattevandrer både for Lions, helsesportslaget og for arbeiderlaget i mange år.

– Noen ganger har jeg kjørt ungdommer hjem, og en gang endte det med en tur til Frosta. Andre ganger har vi ringt foreldre for å få barna hjem, og de har vært kjempeglade for at vi har tatt kontakt, sier ildsjelen, som har et brennende engasjement for ungdommene i Stjørdal.

Uthus dømmer ingen: – Det er lov å bomme, og vi hjelper gjerne til, sier hun.

– Alle partier burde gått

Trioen etterlyser imidlertid større engasjement blant politikerne.

– Jeg mener at alle politiske bør være med og gå. Vi driver med forbyggende arbeid, og da burde alle være interesserte i å delta som nattevandrere. Jeg hadde også sett at politiet i større grad kunne vært synlig i bybildet, sier Uthus.

Årets nattevandreroppgave blir litt annerledes enn vanligvis. Smittevernet må tas på alvor, og klemmelystne ungdommer blir denne gang møtt med munnbind og beskjed om å holde litt avstand. Kjøpmannsgata er ikke arenaen som samler flest festglade nå for tiden ettersom det meste er stengt eller strengt regulert på grunn av pandemien, derfor blir årets vandringer litt lengre.

– Vi skal rusle rundt i gata, i parkene i sentrum og ta en tur til Storvika og Hellstranda, sier Uthus, Larsen og Kaspersen.

Les forrige sak:
Kommunedirektør Tor Jakob Reitan. (Arkivfoto: Frank Skaufel)
Fraråder festing og restaurantbesøk i Trondheim

Pinsen feirer du best hjemme, mener kommunedirektøren

Close