4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Benytt det lave rentenivået?

Kredittsjef PM i Selbu Sparebank Halbjørn Eidem

 

For oss som har levd ei tid, oppleves dagens lave rentenivå som veldig behagelig for våre låntakere.

Vi får håpe at vi aldri får tilbake en boliglånsrente på 12-15%, men alle låntakere må være forberedt på at rentenivået vil stige i forhold til i dag, selv om Norges Bank i siste møte som ventet valgte å holde styringsrenta uendret.

 

En framtidig renteøkning kan bety en vesentlig reduksjon av hva hver enkelt har å rutte med hver måned, en reduksjon mange av oss kan ha problemer med å løse. Da kan det være lurt å betale ned litt ekstra på lånet når rentenivået er lavt. For det første venner vi oss til litt lavere forbruk; men like viktig, vi sparer ganske mye penger.

Benytt muligheten til ekstra nedbetaling av lån
La oss ta ett regnestykke:
Boliglån kr. 1.500.000,-, 20 års nedbetaling.
Dersom renta på lånet øker med 3%-poeng, vil månedlig terminbeløp øke med ca. kr. 1.500,-, etter at skattereduksjon er beregnet. Kr.1.500,- virker kanskje ikke så mye, men dersom disse pengene benyttes til ekstra nedbetaling på lånet, vil nedbetalingstiden reduseres med ca. 4 år, dvs. 16 års nedbetaling i stedet for 20 år. Totalt vil dette gi en besparelse på i overkant av kr.100.000,-, etter skatt.

Spar til uforutsette ­utgifter
For mange kan det være like lurt å sette av dette beløpet på egen sparekonto hver måned. Alle bør ha en konto med reservekapital som kan benyttes når det blir behov for uventede investeringer. At det skjer uventede ting har alle opplevd; vaskemaskina ryker, bilen ”består” ikke EU-kontrollen, det blir behov for nye briller eller andre ting. Og dette skjer like ubeleilig hver gang.

Har du litt reservekapital på konto, vil en slik opplevelse føles mye enklere å takle. Det finnes ikke et fasitsvar på hvor mye hver enkelt bør ha i reserve, men minimum en, helst to, netto månedslønner bør de fleste ha.

Uansett, ikke la det lave rentenivået forlede deg til å tro at det blir slik i all framtid, men vær forberedt på endringer. Ta kontakt med din kunderådgiver i banken for en gjennomgang av din økonomiske situasjon, det vil som regel lønne seg.

Les forrige sak:
Finsk vennskapsbesøk

I helga fikk malvik kommune besøk fra sin finske vennskapskomune Oravais. […]

Close