11 °C Stjørdal, NO
20/05/2019

Bestemødre og jordmødre til Leon

|| Farmor Jill Ringstad (t.v.) og mormor Berit Hembre (t.h.) var jordmødre da lille Leon kom til verden. Her er de sammen med gullgutten og hans foreldre Astrid McDonald Hembre og Anders Ringstad Larsen.||

– Det var utrolig stort å ta i mot sitt eget barnebarn. Det ble masse tårer – etterpå, sier Berit Hembre og Jill Ringstad. Begge er jordmødre og begge er nybakte bestemødre til hjerteknuseren Leon.

Lille Leon kom til verden hjemme i Beistadgrenda i Stjørdal 2. august. Hjemmefødselsen ble så perfekt som den var planlagt da jordmødrene mormor Berit og farmor Jill fikk ta i mot sitt eget barnebarn.

Naturlig valg

Lille Leon sover, spiser og får kos. Mamma Astrid Hembre McDonald og pappa Anders Ringstad Larsen er fullstendig avslappet. De unge foreldrene har gitt sin lille sjarmør en svært så rolig start på livet.

– Det var helt naturlig for meg å føde hjemme hos mamma, forteller mamma Astrid, som selv også er født hjemme. Den gangen bodde familien i Australia.

Mormora til Leon, Berit Hembre, har tidligere vært med på omtrent 200 hjemmefødsler. Leon ble barn nummer 96 i Norge, de øvrige fødslene har skjedd i Australia.

Coop Storlien artikkelnivå

Flott fødsel

Astrid Hembre McDonald og Anders Ringstad Larsen ventet sitt første barn. Ultralydbildene hadde avslørt at det var en liten gutt på vei. Fødselsterminen var passert med noen dager da hun klokka 3 natt til onsdag 2. august ringte sin mamma Berit og varslet at noe var på gang. Da var det bare for Astrid og samboer Anders Larsen å ta turen til Beistadgrenda der fødselen til Leon var godt planlagt. Jordmor og mormor Berit var godt forberedt. Et par timer senere kom farmor og jordmor Jill og fødselshjelper Heide Thorsen til «fødestua». Da var det bare å sørge for en flottest mulig velkomst til verden for den lille gutten.

– Det ble så normalt og så flott som det bare kan bli, i følge bestemødrene og jordmødrene.

Tøft for pappa

Lille Leon kom til verden i et fødebasseng hjemme hos mormor klokka 11.40 den 2. august. 3.800 gram og 52 centimeter, og en skikkelig spenstig gutt i følge farmor Jill.

– Da jeg så spensten i gutten da han kom opp fra fødebassenget og til foreldrene og oss, ja, det var et enormt øyeblikk, sier Jill Ringstad. Mens Astrid og bestejordmødrene hadde mer enn nok å holde på med under fødselen og var fullstendig klare over sine «arbeidsoppgaver» var ventetiden kanskje aller lengst for pappa Anders.

– Huff, det var tøft ja, men det var veldig flott, sier pappa´n til Leon, som tok seg noen små turer ut i frisk Beistadgrend-luft i de timene som fødselen sto på.

Trygt valg

Mamma Astrid løfter lille Leon opp i fanget og sørger for nok et måltid. Begge to tydelig godt fornøyd med både fødsel og barsel.

– Selvsagt var det litt vondt, men det gikk kjempebra. Ikke noe smertestillende, bare massasje, varme og vann, forteller Astrid Hembre McDonald om fødselen. Hun er veldig fornøyd med valget hun tok om å føde Leon hjemme sammen med sine aller nærmeste.

– Så neste lille McDonald skal også fødes her?

– Å ja, sier den nybakte mammaen bestemt.

– Valget om hjemmefødsel tok Astrid og Anders selv. De spurte om ulike ting og fant ut av det, forteller Berit Hembre.

– Det er jo sånn at man blir trygg på det foreldrene er trygge på, supplerer Jill Ringstad.

Nå blir de «bare» bestemødre

De to jordmødrene har tatt i mot hundrevis og tusenvis av barn siden de ble ferdig utdannet jordmødre, som selvsagt begge mener er verdens beste jobb, i henholdsvis 1990 og 2002. Kolleger har de også så vidt vært ved St. Olavs Hospital, men så tett samarbeid som den 2. august i 2017 har de aldri hatt.

– Det var en helt utrolig og flott opplevelse, sier Jill Ringstad. Hun jobber fortsatt som jordmor ved St. Olavs, i tillegg til en stilling ved følgetjenesten i Røros kommune. Hjemmefødsler har hun også vært med på, men ikke av samme art som i Beistadgrenda da barnebarnet Leon kom til verden.

– Det har vært mange hjemmefødsler, fødsler i biler og ambulanser, men aldri planlagte hjemmefødsler. Vi forsøker å gjøre alle fødsler i så rolige former som mulig, men det er klart at dette ble spesielt, sier Jill Ringstad som er veldig glad i fødsler i vann.

– Jeg har nok påvirket noen opp gjennom årene til å føde i vann. Det har det blitt veldig mange fine fødsler av.

– Var dere mest bestemødre eller jordmødre under fødselen til Leon?

– Vi vet jo selvsagt hva vi må og skal gjøre under en fødsel, så det må vi ta hånd om. Etterpå blir vi bare bestemødre, men vi svarer jo på det vi kan svare på. Så håper jeg Astrid og Anders sier fra når det blir for mye mas fra oss, sier Berit Hembre og smiler.

– Veldig heldige

Absolutt alt gikk som det skulle da Leon kom til verden. Meget godt hjulpet av doula (fødselshjelper) Heide Thorsen, ble det en helt perfekt august-onsdag for mormor og farmor og mamma og pappa.

– Det var en flott fødsel der det ble født en frisk baby av en frisk mamma. Vi er veldig heldige, sier de to bestejordmødrene.

– Hva betyr det for lille Leon at han ble født hjemme?

– Erfaringene med hjemmefødsler er at både barn og foreldre blir mer rolige. Det er ikke masse folk rundt omkring, og alle har all oppmerksomhet rundt den ene fødselen som foregår. Dette ble veldig koselig og hele familien kunne legge seg på sofaen her etter fødselen, sier Berit Hembre, som har lagt den profesjonelle hjemmefødselkarrieren litt på hylla. I dag jobber hun full stilling som miljøterapeut for enslige mindreårige flyktninger.

Huset blir i familien

Hos besteforeldrene i Beistadgrenda er alt idyllisk og rolig. Lille Leon sover, spiser, skriker bittelitt og gjør ellers det alle små babyer gjør. I huset til mormor er det født flere barn, men Leons ankomst gjør noe spesielt med både familie og heim.

– Jeg har sagt at jeg aldri skal selge noe hus der noen i familien har blitt født, så nå blir vi her helt til noen av arvingene overtar, sier mormor og jordmor Berit Hembre, mens farmor og jordmor Jill Ringstad skifter bleie på familiens nye midtpunkt. 

Les forrige sak:
||
Fotgjenger påkjørt i Stjørdal

Klokka 14.14 fikk politiet en melding om at en fotgjenger var […]

Close