17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Bjørn er alltid klar for å reise til krig og katastrofe

– Det er meningsfullt å hjelpe mennesker i akutt krise, sier Bjørn Støwer

I løpet av 22 år har Bjørn Støwer vært på oppdrag i 30 land. Her på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Foto: Privat. I løpet av 22 år har Bjørn Støwer vært på oppdrag i 30 land. Her på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Foto: Privat.

Bjørn Støwer er klar til å dra. For å få i gang nødforsyning av vann eller annen nødhjelp. 30 oppdrag i mange land har det blitt i løpet av 22 år.

På listene til både Røde Kors og Kirkens Nødhjelp med personer i beredskap, har den daglige lederen i Frosta Vassverk sitt navn stått i mange år. Plutselig kan han få spørsmål om å dra et sted i verden. For å bistå der krig eller katastrofe har rammet og verden skal hjelpe.

Han sa nylig nei til å dra til Palestina da han måtte prioritere vannutbygging på heimebane. I løpet av de 22 årene han har rykket ut har oppgavene vært å få fram vann til mat, drikke, do og dusj, etablere feltsykehus eller annen hjelp.

– Utfordringene har vært store, og krevende, men det er meningsfullt å hjelpe mennesker i akutt krise, sier Bjørn Støwer.

Livsnerven

Vann har det blitt dit han har rykket ut. Det er selve livsnerven som alle må ha. Å få fram det er en av utfordringene til beredskapslaget til Kirkens Nødhjelp. Røde Kors sitt beredskapslag skal spesielt etablere feltsykehus, og sørge for vann, do og dusj der hjelpepersonell skal bo.

Irak er et annet land Bjørn Støwer har jobbet i. Foto: Privat
Irak er et annet land Bjørn Støwer har jobbet i. Foto: Privat

Etter jordskjelvet i Nepal i 2015 sto et feltsykehus med 60 senger klart til bruk 100 kilometer fra Katmandu på 1600 meter høyde, åtte dager etter skjelvet.

I Bangladesh i 2018 var 46.000 personer behandlet og 2400 kirurgiske inngrep utført ved et feltsykehus etter 15 måneder.

Fra Angola til Nicaragua

I 1996 og 1997 var Bjørn Støwer i Angola i tre måneder i to perioder. Så var han i Kosovo i 1998, deretter i Albania, Makedonia og i Peru.

Etter tsunamien i Asia var han i Indonesia og Sumatra Banda Aceh i 2003. Samme år var han også i Irak. Så i Sumatra i 2004, to turer til Algerie, Den dominikanske republikk, og på Haiti i to perioder etter jordskjelvet i 2010, Filippinene i 2013 og 2014, Nepal og Serbia i 2015, Bangladesh i 2018, og i tillegg i Guatemala og Nicaragua.

– Det har vært utfordrende, spennende og interessant. Jeg kan fram i tid tenke meg å dra ut til nye bistandsprosjekter, sier Støwer. Det han har opplevd har gitt mange og sterke inntrykk, og en forståelse av å skille mellom viktig og ikke viktig.

Bjørn Støwer har ledet utbyggingen av Frosta Vassverk, innimellom stadig nye oppdrag for å bistå i mange land.
Bjørn Støwer har ledet utbyggingen av Frosta Vassverk, innimellom stadig nye oppdrag for å bistå i mange land.
240 000 døde på Haiti

En dag i 2010 ble han oppringt i 8-tida om morgenen. En time senere sa han ja til å dra til Haiti. Klokka 14 tok han fly fra Værnes. Et voldsomt jordskjelv hadde lagt hovedstaden Port-au-Prince i ruiner. 240.000 barn og voksne var døde, 300.000 var skadet og en million mennesker var brått uten et sted å bo.

Første etappe var til Paris. Der møtte han to til på veg til Haiti. I to timers venting på fly til Den dominikanske republikk satte de tre opp liste over utstyr de ønsket til innsatsen i jordskjelvområdet.

Listen ble sendt til Norge. Utstyr ble lastet på et vogntog, og kjørt til Stockholm. Der ventet en jumbojet som fraktet alt til nærmest mulige flyplass på Haiti.

I bil til katastrofen

– Fra flyplassen kjørte vil leiebil i fem timer til Port-au-Prince. Ødeleggelsene var enorme. Inntrykkene voldsomme, forteller Bjørn Støwer.

– Utstyret vi hadde bedt om kom raskt fram. Vi gikk i gang med vår innsats. Rutinerte FN-ansatte koordinerte. Vi fikk tildelt områder og oppgaver, forteller han.

Behovene var enorme.

– Med utstyr og mange med erfaring og kompetanse kom effektiv og veldig omfattende nødhjelp i gang. Med så store ødeleggelser som på Haiti kan oppgavene virke uoverkommelige. Sammen kan vi få gjort noe for mange, legger Bjørn Støwer til.

Stor kontrast

Kontrasten er stor. Fra fredelige Frosta hvor den daglige oppgaven er drikkevatn til innbyggerne, og matproduksjonen. 23.100 kubikkmeter vann kan anlegget i Kvamdalen rense i løpet av ett døgn.

Drikkevann til vanning har blitt selve kvalitetsstempelet på urter, salat, gulrot, løk, blomkål, kinakål, poteter, agurk og mye mer fra Frosta.

Det velfungerende vassverket kan alltid levere nok.

Også når den daglige lederen har rykket ut for å bistå ute i verden. Han vil oppfordre andre med fagkunnskap til å engasjere seg.

– Etter krig og katastrofer er det viktig og nødvendig å bistå de som er rammet. Sammen kan vi redde liv, og hjelpe mange i nød, sier Bjørn Støwer.

Fakta: To beredskapsgrupper

Bjørn Støwer er med i to grupper som er klare til å rykke ut for å bistå når ulykken er ute:

• Kirkens Nødhjelp

Personer med kompetanse innen vann og sanitær, hygiene, økonomi, logistikk, sikkerhet med mer klare til å dra. De på beredskapslisten en viktig del av Kirkens Nødhjelps innsats i kriserammede områder.

• Røde Kors

Røde Kors skal sikre rask, effektiv og relevant nødhjelp over hele verden i naturkatastrofer, væpnet konflikt eller andre kriser. Spesialisert på å gi helsetjenester og medisinsk nødhjelp.

Viktigste verktøy forskjellige feltsykehus (Emergency Response Units). Sendes i løpet av to til tre dager. Bemannes av personer i beredskap. Beredskapslagre i Oslo, Malaysia, Dubai, Kenya og Panama. Klart til bruk er feltsykehus, helsemateriell, mobile vannbehandlingsanlegg, generatorer, pumper og mye annet.

Les forrige sak:
Tor Helge Forbord Slind er bekymret for at sjåførene som har forsvunnet ut av drosjenæringen ikke kommer tilbake igjen. – Det er tapt kompetanse, og det er synd, sier han. (Arkivfoto)
Næringen er kraftig redusert: – Mange er tvunget til å finne seg noe annet

Tor Helge Forbord Slind er bekymret for at sjåfører ikke kommer tilbake igjen

Close