16 °C Stjørdal, NO
30/05/2020

Bokgale ungdommer med ny klubb

– Alle tror at ungdommene bare er på mobil og sosiale medier og sånn, men det er ikke sant

«BOKGALE»: De har stor og felles interesse for bøker, og nå er Stjørdals forening for litteratur og bokgalskap. Fra venstre: Bibliotekar Marit Rye Bjørnås, Lina Emilie Bakkemyr og Kaisa Tørum Amdam. «BOKGALE»: De har stor og felles interesse for bøker, og nå er Stjørdals forening for litteratur og bokgalskap. Fra venstre: Bibliotekar Marit Rye Bjørnås, Lina Emilie Bakkemyr og Kaisa Tørum Amdam.

– Ungdommer som leser kan ofte være litt innesluttet. Derfor har vi laget en klubb for alle oss.

Kaisa Tørum Amdam (15) og Lina Emilie Bakkemyr (14) sitter i et rom på biblioteket. Omgitt av bøker, oppslukt av bøker, – det var sånn de møttes og ble klar over sin felles interesse også.
– Vi var på et møte for trivselsledere i skolene. Da så jeg at vi satt og leste samme bok. Vi begynte å prate om boka. Sånn ble vi venner og sånn ble klubben vår til, sier Kaisa Tørum Amdam.
De to jentene og foreløpig bare noen få til, utgjør Stjørdals forening for litteratur og bokgalskap, som de har døpt klubben sin. Nå ønsker de å få med flere ungdommer mellom 12 og 16 år til klubbmøtene som foregår i biblioteket den første onsdagen i hver måned.

Finnes mange flere

Tørum Amdam og Bakkemyr snakker om mange ungdommer som leser mer enn de voksne gjerne tror.
– Alle tror at ungdommene bare er på mobil og sosiale medier og sånn, men det er ikke sant, sier de to klubbstifterne og får full støtte fra bibliotekar Marit Rye Bjørnås.
– Vi ser at det er en del ungdommer som sitter rundt om i biblioteket og leser også. Det er nok mange som tror at de er ganske alene om den interessen, sier Rye Bjørnås, som er bibliotekets kontaktperson for Stjørdals forening for litteratur og bokgalskap.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Diskuterer bøkene

Stifterne av klubben forteller at de leser ganske mye, men det er langt fra noe krav for å bli medlem at du er en skikkelig lesehest.
– Mest av alt ønsker vi noen å diskutere ulike bøker med. Det blir litt kjedelig å diskutere bare med foreldrene våre. Hele poenget er at vi synes det er dårlig tilbud til leseglade ungdommer i Stjørdal, sier Kaisa Tørum Amdam.
Første fellesbok i klubben har vært den første boken i Harry Potter-serien. Den har de diskutert gjennom etter at alle har lest den på nytt.
– Da diskuterer vi alt som faller oss inn om akkurat den boken vi alle har lest. Vi prater om karakterene i boken, om hvordan den er skrevet, historien, ja absolutt alt som faller oss inn, sier de to bokklubb-jentene.

Bøker for konfirmasjonsgaver

Bøker, bøker, bøker – det er en viktig del av livet til Kaisa Tørum Amdam og Lina Emilie Bakkemyr. Om ikke med morsmelka, så har de fått det inn fra tidlig barnealder.
– Vi er nok påvirket hjemmefra ja, sier Bakkemyr.
– Hos oss er nesten hele stua full av bøker. Foreldrene mine leser mye ja, bekrefter Kaisa Tørum Amdam, som i etterkant av sin egen konfirmasjon har fylt opp bokhylla litt ekstra.
– Jeg kjøpte meg fem bøker og en prydutgave av «De elendige». Nå skal jeg kjøpe meg pc for konfirmasjonspengene, men det blir kanskje noen flere bøker også, sier Tørum Amdam.
Nå håper de å få med seg flere i klubben som foreløpig består av noen få i tillegg til de to.
– Det er bare å ta kontakt på Facebook, eller spørre i biblioteket. Og dette er ikke bare for nerder, – det er for alle ungdommer som liker å lese litt eller mye.

 

Les forrige sak:
) En blidspent Haakon Skjervold gledet seg over fremmøtet under åpningen av Framnes 2.0.
– Det er her folk treffes

Hundrevis møtte for å feire "Nye" Framnes

Close