3 °C Stjørdal, NO
15/10/2019

Boligmegler ble traktormann

– På fritida hender det ofte jeg koser meg med å kjøre traktor

MODERNE TRAKTORER: - Det er et økende behov for gode maskiner i landbruket i kampen mot tidsmarginer ved innhøsting. Det er kostbart med avlinger som bonden ikke rekker å høste, sier Erik Bjørgum som er selger av helvare på Eiksenteret i Stjørdal. MODERNE TRAKTORER: – Det er et økende behov for gode maskiner i landbruket i kampen mot tidsmarginer ved innhøsting. Det er kostbart med avlinger som bonden ikke rekker å høste, sier Erik Bjørgum som er selger av helvare på Eiksenteret i Stjørdal.

1. november i fjor byttet han ut eiendomsmeglerkontoret med førerhuset på en traktor. Erik Bjørgum er en traktormann og har virkelig fått opp farten hos Eiksenteret i Stjørdal.

De er en del av Eiksenteret Midt-Norge som har ti butikker og selger landbruksutstyr i 64 kommuner.

– På den måten er vi en ledende leverandør av traktorer og maskiner i Midt-Norge som selger og yter service på traktormerkene Fendt, Massey Ferguson og Valtra, sier Bjørgum.

Eiksenteret Midt-Norge er en gigant i markedet og omsatte for 460 millioner i fjor. Av totalt 487 nyregistrerte traktorer i deres distrikt sto Eiksenteret for nøyaktig en tredel.

– Dette er en trygg posisjon som skaper god motivasjon blant medarbeiderne, mener Bjørgum.

Lidenskapelig forhold

Selv har den forholdsvis ferske traktorselgeren hatt et langvarig og lidenskapelig forhold til traktor.

Høstkupp

– Jeg vokste opp i Gevingfeltet uten rom for egen traktor, men ved hjelp av en onkel i Tydal fikk jeg møte traktoren. Der ble interessen tent både for traktorer spesielt og landbruk generelt, sier Bjørgum som nå har salgsansvar i Værnesregionen-kommunene. Og når han har fri?

– På fritida hender det ofte jeg koser meg med å kjøre traktor. Jeg har siden unge år vært opptatt av landbruk. Kompiser med behov for hjelp vet at de kan ringe dersom de trenger en håndsrekning. Da stiller jeg opp med glede.

Den gode traktorhandelen

– Hvordan foregår en handel av traktor?

– Det handler om god kontakt med mange utøvere. Ingen næringer har vært utsatt for så store krav til effektivisering som landbruket. Det krever sikkert og godt utstyr med gode serviceavtaler som er en viktig del av handelen.

– Hvordan opplever du stemningen i landbruket om dagen?

– Jeg opplever en stemning preget av veldig stor optimisme med vilje til å satse på framtidsrettede løsninger. Landbruket har en økende effektivisering som krever mer utstyr. På den ene siden blir tid frigjort. Men på den andre siden er det alltid krav om styring.

Presisjonslandbruk

Den generelle samfunnsutviklingen spiller en stor rolle for stemningen i landbruket.

– Vi ser en stadig økende interesse for kortreist mat. Denne holdningen er en god stimulans for næringen. Folk er opptatt av trygg mat og de vil også vite hvor maten kommer fra, sier Erik Bjørgum.

Det blir mer og mer teknologi i landbruket og nå leveres de aller fleste traktorer med gps.

– Det blir mer og mer aktuelt å drive såkalt presisjonslandbruk. Det er utviklet utstyr for styring av forskjellige redskaper som kunstgjødselspredere, såmaskiner, sprøyter og maskiner for radkultur. Vi ser at dagens teknologiske løsninger gir oss ubegrensede muligheter for styring av maskiner og registrering av data, sier Bjørgum.

– Hva ligger i begrepet presisjonslandbruk?

– Kort sagt handler det om å organisere arbeidshverdagen best mulig. Det handler om å gjøre det rette til rett tid og sørge for at arbeidsoppgavene blir utført på en mest effektiv måte. Dette er krav i dagens landbruk. Generelt har landbruket fått mer og mer spesialisert utstyr for forskjellige landbruk. Det er oppgaver som jordbearbeiding, såmaskiner, gjødsling, grasutstyr, fôrhåndtering, landskapspleie, plantevern, skog og ved, vei og anlegg og lessevogner.

 

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Løshund er tatt vare på

Beagle ute på egen hånd

Close