12 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Brorens favorittlåter ble spilt under minnemarkeringen

– Det er både fint og koselig å se at folk bryr seg

De synes det var en fin 10-årsmarkering av 22. juli, og hadde selv med roser som de la ned ved minnesmerket i etterkant. Sandra Aas Eriksen (t.v.) og Renate Aas Eriksen med sønnen René Eriksen-Lundemo. Foto: Anette Fossmo De synes det var en fin 10-årsmarkering av 22. juli, og hadde selv med roser som de la ned ved minnesmerket i etterkant. Sandra Aas Eriksen (t.v.) og Renate Aas Eriksen med sønnen René Eriksen-Lundemo. Foto: Anette Fossmo

Det ble en fin og verdig minnemarkering av 22. juli torsdag ettermiddag i Stjørdal.

Av Anette Fossmo og Frank Skaufel

– Det var veldig fint, og vi er glade for at de gjorde noe ut av det og arrangerte noe ordentlig, sier Sandra og Renate Aas Eriksen om torsdagens markering av 22. juli. Tvillingsøstrene mistet selv sin bror Aleksander Aas Eriksen i terrorangrepet på Utøya i 2011.

Se bilder fra minnemarkeringen:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Markeringen som ble holdt ved Ole Vig videregående skole var balansert og fin, med talere, appeller og musikkinnslag. Det var Stjørdal kommune i samarbeid med Støttegruppen etter 22. juli i Nord-Trøndelag og Stjørdal Arbeiderparti som var arrangører, med Ann-Inger Leirtrø i spissen.

– Det er både fint og koselig å se at folk bryr seg, og at så mange tar seg tid til å komme.

Les også: Vi glemmer aldri 22. juli 2011

Tvillingene roser alle som talte, men satte spesielt pris på sanginnslagene av Birgith Kolstad og Sander Andaas som fremførte henholdsvis «Nothing else matters» av Metallica og «Purple Rain» av Prince. Sanger som var valgt ut fordi de var to av Aleksanders favoritter.

– Det var hans sanger. Han spilte dem selv og var veldig glad i dem, smiler tvillingene, som selv hadde med seg roser for å legge ned ved minnesmerket.

– Rørende og sterkt

– Det var rørende og sterkt. Det var en verdig markering og det kom mange folk. Jeg tror aldri det har vært så mange på en markering av 22. juli før, sier Ann-Inger Leirtrø.

Hun forteller at det er en dag preget av sorg, og at hun har fulgt med på dagens tv-sendinger. Leirtrø presiserer at budskapet om å stå imot og tørre å snakke om hva som virkelig skjedde og hva som var årsaken til angrepet, har kommet godt frem.

– Nå håper jeg vi begynner å nærme oss et oppgjør. Vi har alle et ansvar, og vi ser jo fortsatt tendenser til det på nett og mer til, fortsetter Leirtrø.

- Det var rørende og sterkt, og en verdig markering, sier Ann-Inger Leirtrø. Foto: Frank Skaufel
– Det var rørende og sterkt, og en verdig markering, sier Ann-Inger Leirtrø. Foto: Frank Skaufel
– Satt spor

Varaordfører Ole Hermod Sandvik minnes at han var Daghavende offiser i Værnes garnison, og hadde ansvaret for vakthold i leiren. Derfor gikk han noen runder med beredskapsheving i det bomben smalt i regjeringskvartalet.

– Det er klart at det er en hendelse som har satt spor i vår generasjon, på samme måte som de som opplevde andre verdenskrig, sier han.

Sandvik er glad for at minnesmerke endte ved å stå ved Ole Vig vgs., i og med at det er der ungdommen ferdes. Han peker på at de som ikke levde da det skjedde, vil få en påminnelse om hva minnesmerket står for.

– Vi har et ansvar der også. Ellers vil jeg si at det ble en veldig fin seremoni ledet av Ann-Inger, det var flott å se at Meråker kom og deltok. Det hele fikk en ramme som hendelsen og markeringen fortjener, sier Sandvik.

Les forrige sak:
- Hvorfor ble det bygd slik? spurte Geir Falck Anderssen i Utvalg plan og miljø. (Foto fra: Møteprotokoll 23. juni 2021, Utvalg plan og miljø, Stjørdal kommune).
Reagerer på nybygg i sentrum: – Hvorfor ble det bygd slik?

- De som går langs fortauet kan gå opp på kanten og se rett inn i stuen

Close