5 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

– Bruk fotkrem og bruk gode sko

Torsdag er årets viktigste dag for føttene

PÅ GO´FOT MED STADIG FLERE: Guri Følke merker at flere og flere tar bedre vare på føttene sine. Det gleder fotterapeuten som ser fram til verdens fothelsedag 8. oktober.

Stadig flere får bedre føtter å gå på. Det mener iallfall fotterapeut Guri Følke som driver Fotklinikken i Torgkvartalet. 8. oktober markerer alle i hennes bransjen verdens fothelsedag.

– Målet med denne dagen er å fremheve viktigheten av å ta vare på føttene, øke bevisstheten om fotens helse og fotterapeutens arbeid, sier Guri Følke. Hun er en av fire fotterapeuter i Stjørdal som alle driver sin egen fotklinikk.

Anbefales av stadig flere leger

Føttene er kroppens grunnmur, og Følke er glad for at stadig flere ser ut til å være opptatt av å ta vare på fundamentet.
– Mange av mine kunder har regelmessige timer. I tillegg har legene blitt mye flinkere til å be pasienter ta kontakt med oss fotterapeuter, sier Følke.
Nettopp det at annet helsepersonell vet om tilbudet og ekspertisen som fotterapeutene innehar er viktig.
– Det er mye fokus rundt arbeidet opp mot offentlige myndigheter og det å få til en dialog med annet helsepersonell slik at de vet når de skal henvise en pasient til fotterapeut, sier Guri Følke.

Refusjon til diabetes-medlemmer

Det er mye hard hud og vonde negler som kommer gående til Fotklinikken i Torgkvartalet.
– De fleste som kommer hit har hard hud under føttene, eller gjengrodde negler, vorter og negltrang. Mange går altfor lenge før de tar kontakt, mener Følke, som også oppfordrer en gruppe spesielt til å være oppmerksomme.
– Diabetespasienter. Jeg har også inngått et samarbeid med Diabetesforbundet der medlemmer får redusert pris og refundert 100 kroner pr behandling for inntil to behandlinger i året. Totalt sparer de 400 kroner i året, sier fotterapeuten.

En amputasjon daglig

Følke har alarmerende tall å vise til angående mennesker med diabetes. Hun forteller at det i Norge finnes mellom 20 000 og 30 000 diabetespasienter med fotsår i Norge.
– Hver dag må minst en person med diabetes amputere benet. Benamputasjoner hos diabetespasienter koster 500 millioner kroner pr år. Undersøkelser viser at man sparer samfunnet for en million kroner ved å forebygge én amputasjon, opplyser Følke.
Hun viser fram hvordan hun undersøker om pasienter har utviklet neuropati, som gjør at førligheten forsvinner.
– Det er gjort på fem minutter, og kan avsløre om du er i ferd med å miste førligheten, sier Følke.

To gode råd

Med årelang erfaring som fotterapeut har hun først og fremst to gode råd til alle som er opptatt av å ta vare på føttene.
– Bruk fotkrem og bruk gode sko. Får du problemer med føtter og tær bør du prøve andre sko, sier Guri Følke, som tilbyr onlinebooking på sin nettside.

 

Les forrige sak:
E14 var stengt natt til mandag

Enda et tre veltet ved Flora

Close