4 °C Stjørdal, NO
23/10/2020

Brynhild på veg heim

 

 

Inger Granby og Åge Sandvold har bygd opp flotte lokaler i låven på Granby gård og disse lokalene huser mye av Selbus utvandrerhistorie. Belle Gunness finnes det også mange opplysninger om her. Hun er kanskje den mest kjente utvandreren, og også den som selbyggene er minst stolte av. – Nå er det på tide at vi tar Brynhild heim til Selbu, sier Inger Granby. -Vi må se henne i øynene og gjøre oss ferdig med kollektiv skyld og skam. Da kan vi ta fram de andre utvandrerne med sine positive historier.

 

«Alias Belle Gunness»
Det var musikeren, soiologen og medieviteren Anne Lorentzen som skrev musikkteateret og framførte det i Oslo i 2009. Inger og Åge var i Oslo og så stykket. De likte det de opplevde og kjøpte rettighetene til å framføre det i Selbu. Nå er prosjektet på god veg. Det er et samarbeid med kulturskolen i Selbu og de har en avtale over 6 år.

 

Regissør Marit Selfjord (t.h.) instruerer barna.

 

Utfordring for kulturskolen
-Vi produserer kultur og dette samarbeidet er en utfordring, sier kulturskoleleder Frode Fredriksen. -Det er et musikkteater som skal spilles i unike og intime lokaler.  Fredriksen tror at det gir stykket en ekstra dimensjon og at det gir elever og ansatte ved kulturskolen en ekstra motivasjon. Regisør Marit Selfjord støtter opp om mulighetene lokalene gir. -Det er utfordrende, men gir oss unike muligheter, sier hun.

 

Belle-redd
Marit Selfjord er teaterpedagog ved kulturskolen i Trondheim og musikkonservatoriet ved NTNU. For henne er dette det største psykologiske dypdykket siden hun spilte rollen som Anne Franck.
– Det var litt ekkelt når jeg begynte å sette meg inn i historien til Belle Gunness, sier hun, -jeg ble litt Belle-redd, torde ikke gå ned i kjelleren hjemme. Det var jo i kjelleren hun gjorde de mørke handlingene. Så tok jeg kontroll over Belle og nå prøver vi å få til et stykket om mennesket Belle Gunness. Det er mange fine sanger og mye fin musikk. Det er ingen skrekkhistorie, men heller ingen barneforestilling, sier Marit Selfjord.

 

Evig historie
Kjernen i historien om Brynhild Paulsdatter Størseth er en historie som finnes i mange andre historier. Mennesker som av ulike grunner lar de mørke sidene av mennesket komme fram. – Hun må jo ha vært en ressursterk person, sier musikkteaterets Belle Gunness, Randi Bjerge-Skøld. – drive gård, ha barn, drive dette spillet med mennene. Randi sa først nei til å ta rollen, men etter å ha tenkt seg om våknet nysgjerrigheten og hun tok rollen. – Utfordrende rolle å tolke og et spennende prosjekt å være med på, sier hun.

 

Kaffepause for vertskap, musikere og skuespillere.

 

Åpnet døra på gløtt
Prøvene på «Alias belle Gunness» er i et utprøvingstadium. Både rekvisitter og kostymer prøves ut. Blir dette riktig? Inger Granby administrerer det hele sammen med Åge Sandvold. De gleder seg til dørene kan åpnes for publikum og er spente på mottakelsen. – Det er jo Torger Størseth som åpnet døra på gløtt for Belle Gunness i Selbu, sier Inger. – Uten hans skriving om henne vet jeg ikke om vi har vært modne for å sette opp dette stykket ennå.

 

Mange myter
Uansett hva man mener om Belle Gunness så har hun satt spor etter seg. Noe vites med sikkerhet, andre opplysninger kan godt være rykter, løgner eller myter. Døde hun i brannen i 28. april 1908 i La Porte Indiana? Hvor mange drepte hun? Hun er en av kriminalhistoriens mest kjente kvinnelige seriemordere. Hun kunne vært fra hvor som helst, men hun var fra Selbu.
Om noen uker kan vi se henne komme hjem til Selbu. Kanskje kan stykket «Alias Belle Gunness» lære oss  om mennesket og oss selv? Det som er sikkert er at det gir oss mange fine musikkopplevelser og setter oss inn i mennesket Brynhild Paulsdatter Størseth.

Les forrige sak:
Grunnsteinen er lagt

  Torsdag 10. februar var det felles grunnsteinsnedleggelse til Stjørdalshallen fra […]

Close