15 °C Stjørdal, NO
19/09/2018

Bryter med verdens sterkeste!

EUROPAS STERKESTE I HÅNDBAK: Frode Rønning fra Stjørdal er blant europas sterkeste i håndbak i sin vektklasse pluss 110 kilo. Han vil doping innen sporten til livs, og er tilsluttet Norges Håndbakforbund som er underlagt Norges Bryteforbund.
Norfloor åpning sept 18

Sist oppdatert

Han bryter ned de fleste hender i håndbakkonkurranser. Frode Rønning sikter seg inn mot VM i håndbak og Master-klassene. Han kan vise til mange gode plasseringer i både Nordisk NM og EM i håndbak.

Styrke i kropp og ikke minst hender er en selvfølge om titler innen håndbak skal vinnes. Frode Rønning fra Stjørdal tilhører eliten i Norden når det gjelder prestasjoner i denne formen for armsport i sin vektklasse.
– Det holder ikke bare å være sterk i armene og i kroppen ellers. Håndbak er like mye en reaksjonssport sier Frode, som kan vise til flere sterke plasseringer innen denne sporten. Han startet i det små med litt bryting i ungdomsskolen på Halsen u. skole for å teste ut egen styrke. Noen mindre lokale konkurranser ble arrangert, og Frode bestemte seg for å fortsette treningen av kropp og armer. Tilbake i 1995 dro han hjem med sølv etter en NM – konkurranse i Fredrikstad. Året 2002 ble det er tredjeplass i et internasjonalt stevne i Belgia. I de fleste norgesmesterskap har han kvalifisert seg til finale. Flere ganger vært i toppen i sin vektklasse.
– Jeg har lenge ligget i det du gjerne kan kalle det øverste sjiktet i vektklasser tett under og over 100 kilo. I 2006 ble jeg nordisk mester i høyre hånd, forteller Frode mellom treningsøkter på Spenst i Stjørdal. Han terner også på Hell Treningssenter.

Kjemper med begge hender
35-åringen fra Bergskleiva i Stjørdal har i flere år vært råsterk i armene. Det er han fortsatt, men konkurranser har også satt spor. Frode deltok i en prestisjetung håndbakkonkurranse i Springfield USA året 2002. Under bryting knakk armen i et komplisert brudd.

– Det var en skikkelig nedtur med brudd i venstrearma, og det ble spjelking med skinner og skruer. Vi snakker om press på melom 150- 180 kilo på en arm. Comebacket kom i 2010 med sølv i venstre arm etter skaden.  Ryggen er heller ikke med for tiden etter en prolaps i en ryggvirvel. Jeg må likevel trene mye for å holde formen vedlike, sier mannen som gjerne er fryktet blant mange av sine konkurrenter. Etter andre og tredjeplass i nordisk ble han tatt ut til VM i Las Vegas USA. Det ble ingen reise, men nå sikter han seg inn på EM i Tyrkia 8. – 15. mai i år. Hos Frode er selvtilliten på topp etter gode plasseringer i Eskilstuna i februar. Han  vant sin klasse over 110 kilo venstre arm og greide en 6.plass med høyre arm. På landsbasis driver rundt 140 armbrytere nærmest profesjonelt i Norge. Under et VM deltar 400-450 brytere med grovt fordelt et 40-talls deltakere i hver vektklasse.

– Det langsiktige målet nå er opprykk fra senior til Master-klassen. Verdensmester i denne klassen i min vektklasse hadde vært det ultimate Peak. Da ville toppen være nådd, fastslår den råsterke mannen fra Stjørdal.

 

Les forrige sak:
Lars Andreas Bjørngård spilte en meget god kamp i forsvaret for Fram og gleder seg til kommende oppgaver.
– Vi kan bedre!

  Et spent lag fra Skatval løp ut på kunstgressbanen på […]

Close