15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Bryter med verdens sterkeste!

EUROPAS STERKESTE I HÅNDBAK: Frode Rønning fra Stjørdal er blant europas sterkeste i håndbak i sin vektklasse pluss 110 kilo. Han vil doping innen sporten til livs, og er tilsluttet Norges Håndbakforbund som er underlagt Norges Bryteforbund.

Han bryter ned de fleste hender i håndbakkonkurranser. Frode Rønning sikter seg inn mot VM i håndbak og Master-klassene. Han kan vise til mange gode plasseringer i både Nordisk NM og EM i håndbak.

Styrke i kropp og ikke minst hender er en selvfølge om titler innen håndbak skal vinnes. Frode Rønning fra Stjørdal tilhører eliten i Norden når det gjelder prestasjoner i denne formen for armsport i sin vektklasse.
– Det holder ikke bare å være sterk i armene og i kroppen ellers. Håndbak er like mye en reaksjonssport sier Frode, som kan vise til flere sterke plasseringer innen denne sporten. Han startet i det små med litt bryting i ungdomsskolen på Halsen u. skole for å teste ut egen styrke. Noen mindre lokale konkurranser ble arrangert, og Frode bestemte seg for å fortsette treningen av kropp og armer. Tilbake i 1995 dro han hjem med sølv etter en NM – konkurranse i Fredrikstad. Året 2002 ble det er tredjeplass i et internasjonalt stevne i Belgia. I de fleste norgesmesterskap har han kvalifisert seg til finale. Flere ganger vært i toppen i sin vektklasse.
– Jeg har lenge ligget i det du gjerne kan kalle det øverste sjiktet i vektklasser tett under og over 100 kilo. I 2006 ble jeg nordisk mester i høyre hånd, forteller Frode mellom treningsøkter på Spenst i Stjørdal. Han terner også på Hell Treningssenter.

Kjemper med begge hender
35-åringen fra Bergskleiva i Stjørdal har i flere år vært råsterk i armene. Det er han fortsatt, men konkurranser har også satt spor. Frode deltok i en prestisjetung håndbakkonkurranse i Springfield USA året 2002. Under bryting knakk armen i et komplisert brudd.

– Det var en skikkelig nedtur med brudd i venstrearma, og det ble spjelking med skinner og skruer. Vi snakker om press på melom 150- 180 kilo på en arm. Comebacket kom i 2010 med sølv i venstre arm etter skaden.  Ryggen er heller ikke med for tiden etter en prolaps i en ryggvirvel. Jeg må likevel trene mye for å holde formen vedlike, sier mannen som gjerne er fryktet blant mange av sine konkurrenter. Etter andre og tredjeplass i nordisk ble han tatt ut til VM i Las Vegas USA. Det ble ingen reise, men nå sikter han seg inn på EM i Tyrkia 8. – 15. mai i år. Hos Frode er selvtilliten på topp etter gode plasseringer i Eskilstuna i februar. Han  vant sin klasse over 110 kilo venstre arm og greide en 6.plass med høyre arm. På landsbasis driver rundt 140 armbrytere nærmest profesjonelt i Norge. Under et VM deltar 400-450 brytere med grovt fordelt et 40-talls deltakere i hver vektklasse.

– Det langsiktige målet nå er opprykk fra senior til Master-klassen. Verdensmester i denne klassen i min vektklasse hadde vært det ultimate Peak. Da ville toppen være nådd, fastslår den råsterke mannen fra Stjørdal.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Les forrige sak:
Lars Andreas Bjørngård spilte en meget god kamp i forsvaret for Fram og gleder seg til kommende oppgaver.
– Vi kan bedre!

  Et spent lag fra Skatval løp ut på kunstgressbanen på […]

Close