4 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

Buddy-pris til Raknes

Foto tatt av Anja Basma.


Prisen på 50.000 kroner ble overrakt henne av styrelederen i Norsk Jazzforum, Odd Erik Hansgaard, søndag ettermiddag i Selbu.

 

Eldbjørg Raknes kommer opprinnelig fra Otrøy utenfor Molde. Raknes får prisen for sin kritikerroste barneforestilling ”Hva kommer nå…?”

Forestillinga ble nylig om talt som «den mest fengslende og forbilledlige barneforestillingen jeg noen gang har opplevd» i Norsk kulturråds evaluering av Kunstløftet.

– Som musiker er Eldbjørg Raknes kompromissløs og letende, og prøver hele tiden å trenge inn i nye områder og finne ut av de smale sprekkene i improvisasjonens irrganger, står det  å lese i begrunnelsen.

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum. I sommer mottok Eldbjørg Raknes Radka Toneffs Minnespris.

 

Hele begrunnelsen:

«Som musiker er Eldbjørg Raknes kompromissløs og letende, og prøver hele tiden å trenge inn i nye områder og finne ut av de smale sprekkene i improvisasjonens irrganger. Kompromissløsheten får også utslag i form av total ignorering av krav til form og konvensjoner og hun er en stor inspirator for improvisatører, såvel som studenter og kolleger i vokalmiljøet og i jazzmiljøet generelt. Eldbjørg Raknes’ engasjement for formidling av all slags kunst, og til alle aldersgrupper, står også sterkt i hennes virke. Det brennende engasjementet er en drivkraft for at nye møter mellom kunstnere av alle slag oppstår. Raknes har en unik egenskap til å formidle videre det som måtte komme ut av møtene, både i form av egen musikk og formidling av andres prosjekter.

Når det gjelder musikk for barn står hun også i en særstilling med sine prosjekter som har bidratt til å få en hel oppvoksende slekt til å improvisere og ikke minst delta i musikk. Hennes engasjement og gjennomslagsevne i forhold til å ta barn på alvor og sikre gode rammer og formidlingssituasjoner, står også i en særstilling og har enormt mye å si for musikklivet i Norge i fremtiden.

Eldbjørg Raknes er et kraftsentrum, en musiker som slår ned vegger, og bygger fantastiske rom, både i hus og musikalsk, som hele tiden leter og formidler, som heller risikerer å tryne skikkelig i en eller annen utmark enn å gå den brede vei, som hogger ned skogen der den er for tett og som slipper solen til på en tilsynelatende nordvendt strand. Det er en Buddy verdig!»

 

Les forrige sak:
Nektes småkraftverk

Fjellkraft AS har søkt NVE om tillatelse ta i bruk et […]

Close