12 °C Stjørdal, NO
22/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 25

Bygde trapp på gammelmåten

På Romma heimbygdsgård i Elvran ble det holdt kurs i tørrmuring av steintrapp

GAMMELMÅTEN: En gammel byggemetode i stein er tørrmuring. Romma gård fikk nylig anlagt steintrapp foran stabburet fra 1700-tallet. Ole Martin Skotnes og John Elverum bistår instruktør Emil Solvold Beitland i midten. GAMMELMÅTEN: En gammel byggemetode i stein er tørrmuring. Romma gård fikk nylig anlagt steintrapp foran stabburet fra 1700-tallet. Ole Martin Skotnes og John Elverum bistår instruktør Emil Solvold Beitland i midten.

På Romma heimbygdsgård i Elvran arrangerte Emil Solvold Beitland kurs i tørrmuring av steintrapp. Håndverket er gammelt og ivaretar gamle byggeskikker.

Det er få i dag som behersker byggemetoder ved bruk av tørrmur. Støp og betong har i stor grad erstattet den gamle byggemetoden. Nylig ble det over to dager arrangert kurs i tørrmuring av en stabburstrapp på Romma gård i Elvran. Instruktør på kurset var Emil Solvold Beitland, opprinnelig fra Forradal og bosatt i Trondheim. Det er Rommautvalget som drifter heimbygdsgården, og utvalget initierte kurset under kategorien gamle byggeskikker. Odd Skei leder rommautvalget.

HÅNDVERK: Emil Solvold Beitland eier og driver Trondheim Tørrmur. Nå var han instruktør under et kurs i tørrmuring på Romma gård i Elvran. Her klargjøres topphella av solid skifer ved bruk av meisel og hammer.
HÅNDVERK: Emil Solvold Beitland eier og driver Trondheim Tørrmur. Nå var han instruktør under et kurs i tørrmuring på Romma gård i Elvran. Her klargjøres topphella av solid skifer ved bruk av meisel og hammer.
– Gamle byggeskikker bør ivaretas

– Som ansvarlige for drift og vedlikehold av heimbygdsgården Romma, synes vi at gamle byggeskikker bør ivaretas også for å videreføre metoder som tidligere ble benyttet. Ved å bruke eldre byggemetoder som tørrmuring og lokal naturstein, skapes et uttrykk som er i tråd med øvrig bygningsmasse på gården, sier Odd Skei.  Nå fikk flere deltakere på kurs tildelt kursbevis, og kanskje kan tørrmuring i større grad løftes frem i lyset igjen som byggemetode.

Emil Solvold Beitland har opparbeidet seg god erfaring med tørrmuring. Som tidligere ansatt i firmaet Bakken og Magnussen AS, har Beitland utført arbeid med gamle mureteknikker på Steinvikholm, Munkeby kloster, Tautra mariakloster, Rein kloster og ved Kristian Birkelands nordlys-observatorium i Alta. Beitland har også utført til dels avanserte oppdrag innen tørrmuring i Valdres og Vågå.

PRESISJON: Topphella av skifer er under nivellering på tørrmurt steintrapp. Kursdeltaker Ole Martin Skotnes assisterer instruktør Emil Solvold Beitland.
PRESISJON: Topphella av skifer er under nivellering på tørrmurt steintrapp. Kursdeltaker Ole Martin Skotnes assisterer instruktør Emil Solvold Beitland.
Sement og mørtel er «forbudt»

– Bakgrunnen min er også knyttet til vedlikehold av kirkemurer og gårdsmurer. Vi benytter ikke sement eller mørtel, men sand og leire er fremtredende i fugearbeidene. Med andre ord er det helt naturlige bestanddeler i en tørrmur. Steiner i variert størrelse både av skifer og naturstein blir benyttet. Det kan mures også i teknikker som kistemur, sier Emil Solvold Beitland.  Denne gang var oppdraget å bygge en stabburstrapp fra grunnen av med trinn i stein og en solid topphelle av skifer.

Bruker kortreist stein

– Hvordan starter prosessen med oppføring av en slik steintrapp?

– Det gjelder å finne passende evner blant lokale steinforekomster. Kortreist stein gjerne fra åkerkanter, eller lokalitet med skifer og bruddstein skaper et grunnlag for oppføring av trappa. Ulik form og størrelse på stein aksepteres. Slik har dette blitt gjort i generasjoner, men metoden er i dag sjelden benyttet. Derfor er det fint at Rommautvalget initierer kurs i denne teknikken, sier Emil Solvold Beitland som eier og driver firmaet Trondheim Tørrmur.

Etter at trappa i stein fremsto bruksvennlig, gjensto fuging ved bruk av sand og leire. Fugene ble pusset rene og gir en spesiell struktur på byggverket. Kursdeltakere som nå fikk deltakerbevis var: Ole Martin Skotnes, Odd Skei, Ivar Jan Øfsti, John Elverum og Erling Arnfinn Kvål. Eva Korsveien Tanem besørget mat og drikke under kurset.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Brannøvelse på Værnes – passasjerer måtte vente i flyet

- En årlig seanse, sier lufthavnsjefen

Close