16 °C Stjørdal, NO
23/05/2019

Bygger hus til uglene

Atle Krogstad sikrer kattuglekassen i treet med solid tråd. Han liker lyden av ugla gjennom ­vårnettene. Tilfør tørr trespon i bunnen, sier Atle etter som uglene ikke bygger reder.

Kattugla hører kulturlandskapet til og er en halvstor ugle og en effektiv renovasjonsarbeider. Det er ugla ettersom mus og rotter er favorittkosten. Har du et uglepar i nærheten, så lever musa farlige dager og helst netter. Den nattaktive kattugla er nært knyttet til storvokst edelløvskog, hager og parker, og hekker helst i hule trær. På grunn av omlegging av jordbruket med mindre beitende husdyr og moderne skogbruk med hogst av gammel skog og tette plantefelt, med færre gamle råtne trær har imidlertid tilgjengelige hekke- og jaktområder blitt redusert kraftig.

Hjelper ugla med ­kasser
Heldigvis er kattugla en art som gjerne tar imot en håndstrekning av menneskene. Før påske var Morten Welde, Nina og Atle Krogstad ute og hengte opp en kattuglekasse på Vestre Stokkan, der de bor.

– Kassen bygget jeg i 1991, men nå var det på tide å gi den litt service og flytte litt på den. Det viser at en god fuglekasse kan holde godt i flere tiår, sier Welde. Ekteparet Krogstad er fuglevenner som forer småfuglene hele vinteren, og har kasser til meis og fluesnapper hengende på og rundt tomta. De sier de tidligere har både hørt og sett kattugle i nabolaget, men at det har vært stille de siste par årene. De håper at ugla finner seg til rette i kassen de nå har hengt opp. I og med at ugla kan legge egg så tidlig som februar-mars, er det sannsynligvis litt for sent for hekking i år, men til neste år satser de på at husets katt får konkurranse om musa. Morten Welde har en rekke uglekasser hengende ute.
 – Jeg har vel en fem-seks kasser hengende i ulike deler av dalføret. Det er vanligvis hekking i minst en av dem hvert år, litt avhengig av tallet på smågnagere.

En mellomstor vanlig forekommende ugle   
Kattugla er en mellomstor ugle som er 37-40 cm lang og har et vingespenn på 81-95 cm. Vekten er ca 340-620 gram. Hvis du er interessert i å bygge en bolig til den anbefales en høyde på 60 cm, innvendig mål på 30 cm og et innflygingshull på 12 cm. Kassen bør plasseres 3-4 meter opp i et kraftig tre, gjerne i hagen hvis du bor landlig til. Husk imidlertid en ting. I hekkeperioden er kattugla i likhet med haukugla svært aggressiv og angriper fiender med sine skarpe klør. Dens lyder og spill byr på artige opplevelser og ungene tåler et besøk i kassen for en titt på våren.

 

Coop Storlien artikkelnivå

 

Les forrige sak:
Vårtegn

  Den tidlige påsken i år gjør nok sitt til at […]

Close