1 °C Stjørdal, NO
24/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

Bygger ut for økt bokvalitet

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel 15. juli 2020

Selbus ordfører Ole Morten Balstad.

Digital infrastruktur har blitt viktigere og viktigere. Det har blitt grundig dokumentert i 2020. Gode, digitale løsninger for å gjøre sin jobb fra alle steder i verden, har eksistert i mange år, men det var 13. mars i år at det ble virkelig allemannseie. Fra samme dato forsto alle at hastighet og kapasitet på internettet er avgjørende for hvordan man kan takle en stadig mer digital hverdag.

I mange år har Selbu-ordfører Ole Morten Balstad «messet» om fiberutbygging. Han har stått i bresjen for dette i en kommune som har ganske så spredt bosetting, men samtidig mange nok innbyggere til å få til god og fornuftig utbygging. Samtidig har kommunen sørget for at egenandelen som hver husstand må betale for å få fiber i hus skal være overkommelig for alle.

Begrunnelsen til Balstad har hele tiden vært bolyst og bokvalitet. Han «messer» om fiber, – han «messer» enda mer om de unike kvalitetene i hjembygda. Sentralt, men landlig, store tomter, frisk luft, flott natur og gode oppvekstvilkår, gjentas ofte fra ordførerens munn.

Selbu har mange åpenbare kvaliteter, men i likhet med mange små kommuner er det en stor utfordring å ha mange nok, og mange nok interessante og utfordrende, arbeidsplasser i bygda. Det gjør at det nødvendigvis blir en god del pendlere. I og med at arbeidsmarkedet både i Stjørdal og Trondheim ligger innenfor akseptabel dagpendleravstand, er det mange som ønsker å bo landlig i «Lykkelandet», men jobbe i større fagmiljø utenfor kommunen. De store endringene i arbeidslivet som mange har snakket om, men som slo ut i full blomst samtidig med koronaen, gjør at mange kan komme til å tenke litt annerledes om hvor de bosetter seg i framtiden. Den fysiske nærheten til kontoret og arbeidsplassen er ikke nødvendigvis alfa-omega for alle framover.

Balstad ser, helt i tråd med samfunnsutviklingen, at stadig flere selbygger jobber hjemmefra stadig oftere. Slik er det overalt, og slik kan mindre kommuner bli mer attraktive bokommuner. Men da må ting være på stell. Og noe av det aller viktigste for en familie i dag er hastighet og kapasitet på datalinjene. Selv om det kommer stadig nye og forbedrede løsninger som kan bygges ut i distriktene har Selbu vært temmelig så dyktige de siste årene med å få fiber ut til sine. I år satser de at flere hundre husstander skal få koble seg på fiber, og det er plan om mer.

Og selvsagt har fiberutbyggingen også en annen oppside for de små kommunene. Mange hytteinnbyggere gjør sine ovale helger enda mer ovale ettersom de kan jobbe både raskt, effektivt og fleksibelt fra hyttekontoret.

Det kommer ikke til å bli en kø av flyttebiler til bygdene som en følge av koronapandemien og gode hjemmekontorløsninger, men det blir garantert noen som tenker seg om en ekstra gang før de bestemmer sin neste adresse. For når den digitale infrastrukturen er på plass kan de aller fleste små kommuner matche de større på de aller viktigste tjenestene, nemlig oppvekstvilkår og omsorgstjenester.

Les forrige sak:
Her ved trimkassen tok vi vår rast og vår niste, før vi skrev våre navn i trimboka. Her var det en flott utsikt over Hammervatnet.
Faarahøgda – en naturperle

IL Aasguten har merket og tilrettelagt flotte turstier

Close