11 °C Stjørdal, NO
19/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 24

Byttet fly mellom seksti tusen juletrær

Fikk tak i veteranflyet som i mange år hang i avgangshallen på Værnes

Jobber inni granskauen:  Vinger må demonteres for transport på stor biltilhenger. Fra venstre Per Semeleng, Per Arve Halstengård og Marius Steigen, kollega med Semeleng i Norwegian.

Vanligvis oppleves flybytter inne på flyplasser og ikke mellom seksti tusen juletrær. Det skjedde imidlertid på gården til Brage Røkke.

Av Arne Brunes

Flyet, en Piper Tri Pacer LN HAF fra rundt 1960, skal nå få nytt liv på Golsfjellet i Valdres. Per Semeleng byttet til seg flyet ved å sette en Asso VI junior inne mellom granplantene. Det som kommer på plass er sertifisert så sent som 2018 og med motor, mens det Semeleng returnerer til Valdres er bare skroget, altså uten motor.

Semeleng har planer om å få flyet i luften om noen år.

– Jeg regner med å bruke et par tusen timer på restaurering. Hvor lang tid det vil ta er mer usikkert, men nå har jeg vært permittert og fått godt med tid. Etter jeg anskaffet meg dette ser det ut til at jeg må i luften igjen som pilot ganske snart, sier Semeleng, som har vært ansatt i Norwegian siden 2012.

Veteranfly

Røkke fikk tak i veteranflyet som i mange år hang i avgangshallen på Værnes. Ingen ønsket å ta imot det til tross for at det ble gitt bort gratis. Røkke slo derimot umiddelbart på tilbudet.

Forsiktig transport: Per Semelng styrer haleroret på plass på det han levere til Røkke. Propellen i forkant fra flyet Røkke leverer blir et minne tilbake til redningsaksjonen i 2020.

Ved hjelp av traktor og frontlesseapparat fikk han plassert det ved gapahuken der de bruker å ha sosial sammenkomst i sesongen hvor de leter etter juletrær. Flyet ble raskt en attraksjon via sosiale medier.

Juletreselgeren på Bjerken har hatt flyet som nå skifter adresse på gården i 7-8 måneder.

– Jeg er egentlig glad for å få det andre på plass. Det jeg leverer er i aluminium trekket med duk, så det er begrenset hvor lenge det kunne stått ubeskyttet ute i skogen, mener Røkke.

Fornøyd med flybytte

– Jeg mener Piper Tri Pacer er et mer stilig fly, og litt mer Indiana Jones’ stil. Det jeg får nå har vingene under. Uansett er jeg fornøyd med flybytte, sier Røkke.

Om noen år kan Semeleng være ferdig med jobben og på vingene. Mye arbeid ligger foran og ny motor og propell må komme på plass. En flyger sluntrer aldri med detaljene.

Flybytte: Brage Røkke, t.v., står ved sitt eget enn så lenge. Per Semeleng, t.h., synes han har gjort et godt bytte. Per Arve Halstengård, er med som hjelpesmann fra Hallingdal flyklubb.

– Jeg kan ha et ønske om du kommer og flyr over juletreplantasjen en gang, uttaler Røkke.

Ifølge piloten fra Fagernes kan det godt hende det vil være mulig en gang, men tidshorisonten er usikker.

Les forrige sak:
Ni kjøretøy fikk bruksforbud

En tredjedel av de kontrollerte vogntogene fikk ikke lov til å kjøre videre

Close