-9 °C Stjørdal, NO
18/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

– Cider er kos og skal nytes sammen med god mat

May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes satser på produksjon av eplecider

LOKALPRODUSERT: - Vi er opptatt av lokalproduserte varer, sier May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes på Storflor Nordre i Flora. Nå vil de krydre antikkbutikken med lokal drikke og mat. LOKALPRODUSERT: – Vi er opptatt av lokalproduserte varer, sier May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes på Storflor Nordre i Flora. Nå vil de krydre antikkbutikken med lokal drikke og mat.

– Cider er kos og skal nytes sammen med god mat, sier May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes på Storflor Nordre i Flora der de har drevet egen antikkbutikk på gården i de siste ti årene.

Nå satser de på drikke og mat med egenprodusert cider basert på gårdens egenproduserte røde epler. May Anita arbeidet tidligere på barneskolen i Flora mens Einar Sigurd drev med okser inntil i vinter.

– Vi kaller det Stjørdals-cider fordi alle råstoffer er lokale. Det var mye cider i Norge i gamle dager fram til 1922. Men da kom polet og endret betingelsene. I dag har vi en åker med 125 trær og har prøvd i fem år, men satser på en kraftig utvidelse. Neste år planter vi 2000 trær og det blir 2000 nye trær i 2022. Da blir det mye cider.

God offentlig støtte

– Hvor sterk er cideren?

– 6-8 % er styrken på den rette matcideren som er vårt hjertebarn. Cideren er med alkohol; du kan ikke lage cider uten alkohol. Vi har laget den første Stjørdal cider i musserende variant eller helt enkel basert på røde epler fra bredden av Stjo’ri på Storflor Nordre. Det er en fuktig og god cider. Vi håper på salg av noe cideren til jul og har fått støtte fra Innovasjon Norge for blant annet å utvikle cider. Vi skryter av støtten fra næringsavdelingen i Stjørdal kommune som har vært helt fantastisk, sier May Anita og Einar Sigurd.

DRIKKE OG MAT: Framover blir Antikk & Brukt i Flora krydret med drikke og mat.
DRIKKE OG MAT: Framover blir Antikk & Brukt i Flora krydret med drikke og mat.
Flere produkter

– Vi har også utviklet noen andre produkter som fruktvinen «Bjørkesus 2020» basert på bjørk, aronia og eple. Vi har også Storflor Nordre Friskus som er kaldpresset ren pasteurisert Aronia. I tillegg kommer vår egen Aronia Saft som også er pasteurisert og rik på antioksidanter. Og så vil vi nevne Storflor Nordre ur norsk bjørkesirup som har litt maltsmak på slutten. Tappesesongen er kun tre uker. Bjørkesirup er et utmerket innslag i salater. Det er moro å skape ting når du blir møtt med positive holdninger over alt, sier May Anita og Einar Sigurd som understreker:

Den store drivkraften

– Det er cider som er interessant og den store drivkraften i vår satsing; et veldig spennende produkt der sommerens forløp bestemmer eplenes kvalitet. Det er enkelt å lage bringebærsaft. Men å produsere cider er noe helt annet der vi er opptatt av å skape en rund og god smak. Vi traff andre produsenter på Cider-kurs på Steinkjer; de kom fra hele landet. Det var nyttig og lærerikt.

– Hvorfor cider?

– Det er utfordringen! For du vet aldri hvilket produkt du får; det er spennende med testing. Vi bestemte oss i fjor høst for å gå fullt inn for denne produksjonen. Vi har god erfaring med handel fra butikken, og kunder etterspør lokale produkter. Nå har vi ti mål med frukt og bær som gir god produksjon fra i år.

Cider er håndverk

– Cider er håndverk. Du kan få to forskjellige smaker av epler fra ulike deler av plantefeltet. Rent klimatisk er det på grensen å produsere epler i Stjørdal. Men vi er heldige som holder til i frodige Flora; en varm lunge om sommeren. Epler fra Trondheim eller Levanger kommer litt tidligere, men der kan frostnettene om våren skape problemer. Vi bruker viltgjerde for å avvise ubudne gjester. Ellers hjelper elgen til med klippingen. Nå er det er fokus på lokalmat. Vi vil gi folk gleden av å sprette ei lokalprodusert flaske med cider på nyttårsaften. Det handler om å få til noe selv. Den norske cideren står ikke noe tilbake for utenlandsk cider. De norske storprodusentene i Hardanger sliter med å dekke etterspørselen.

Rene lokale produkter

Men det handler også om mat på Storflor Nordre: – I utgangspunktet produserer vi lefser og tre sorter flatbrød. Det er lokale produkter. For å lage flatbrød foretrekker vi lokalt urkorn hentet fra Skjelstadmark; ingen ingredienser utenfor kommunegrensa, hvis det lar seg gjøre.

– Vi må bruke hvetemel i et heimlaga flatbrød som ikke er tilsatt sukker. Det inneholder hvete, havre, bygg, rug, salt og ikke minst bjørkesirup. Det er moro å kunne sukre med vår egenproduserte bjørkesirup.

– Til sommeren bygger vi eget produksjonslokale med plass i 2. etasje for lokale arrangement. Her får vi plass til å ta imot endel gjester. – Men jeg er mest oppsatt av ta meg av alle gjestene istedenfor at det skal være så mange som mulig. Det handler om å gi god service, sier May Anita som forteller om rundt 7000 besøkende på gården i fjor:

– Mange tar seg en tur fra Trondheim for å se på vårt utvalg. Vi har også med stolthet opplevd flypassasjerer som besøker vår brukthandel i Flora.

– Dere trenger mer hjelp?

– Ja, det gjør vi. Målet og håpet er at vi kan skape en arbeidsplass eller to her i Flora der vi har verdens beste plass å dyrke på kun 40 meter over havet; varmt om sommeren og kort veg til markedet. Vi ligger kjempesentralt og kan ikke komme nærmere E14.

Antikk butikken

– Siste helg kunne vi åpne butikken igjen for sesongen. Om sommeren er det åpent 7 dager i uka; tussig og artig. Helgene og søndag er aller best. Folk har slappet av gjennom helga. Men nå blir antikvitetene krydret med lokal mat. Vi skal ha et lite utsalg av drikke, flatbrød, egenprodusert bringebær og rabarbra, eller hylleblomst og egen produksjon av bjørnebær. Alt må være selvprodusert for å være lokalt, sier May Anita og Einar Sigurd som tar meg med på en runde i den velfylte butikken:

– Vi har lært oss å kjøpe det vi har bruk for i butikken. Det er bedre å kjøpe det vi skal ha i butikken og betale for det istedenfor å motta store mengder som vi ikke har bruk for. Mange er opptatt av varene skal være i god stand. Vi plukker ut det vi vet det er marked for. På den måten sparer vi arbeid.

Rekoringen

– Rekoringen er et fint tilskudd for markedsføring av lokale produkter. Vi deltok sist torsdag. Bynære strøk har flere kunder. Det er praktisk med forhåndsbestilling på nettet.

Både May Anita og Einar Sigurd har solide mattradisjoner i familien: – Jeg er vokst opp med en bestefar som var god på mat. Pappa tok turen ned i elva i 4-tida om morgenen for å hente fisk. Vi vil servere mat i arrangementslokalet, sier Einar Sigurd mens May Anita har en sønn som har vært på kokkelandslaget: I dag driver han egen gourmetrestaurant i Harstad.

– Han er ærlig i sine tilbakemeldinger. Det er vi avhengige av og trenger ingen som bare jatter med. Dersom vi lykkes kan det bli en arbeidsplass for å ordne mat. Det handler om tilpassing. Vi vil satse på lokale produkter som laks og vilt med hjort, rådyr og elg. Når du selger et produkt som folk har lyst til å kjøpe og i tillegg kan tjene penger, er det verdt alt arbeidet. sier May Anita.

May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes vil satse. Men de kan allerede se tilbake på mange opplevelser fra sin hobby med å drive butikk. Mange er interesserte i gamle produkter:

– Vi har levert gjenstander som er brukt som rekvisitter i filmproduksjoner; bl. a. til TV-serien «Anno» og filmen «Birdcatcher» med handling fra 2. verdenskrig som leide mye. Det hjalp på omsetningen.

– Det er morsomt å få skryt fra drevne rekvisitører, sier May Anita Larsen og Einar Sigurd Kjelbergnes som er opptatt av sommersesongen for antikk butikken på gården:

– Og så ser vi fram til framtidig ciderproduksjon!

Les forrige sak:
Satser på å gjennomføre karusellen også i år

Planen er å arrangere det første løpet 1. juli

Close