15 °C Stjørdal, NO
24/05/2019

Da folkehøgskolen var i Stjørdal

Utstilling på Stjørdal museum Værnes

Unge jenter som fikk gå på folkehøgskole i Stjørdal hadde nok lært om og hørt om folkeopplyseren Ole Vig fra Vikanlandet i Stjørdal. Bilde fra museets arkiv. Unge jenter som fikk gå på folkehøgskole i Stjørdal hadde nok lært om og hørt om folkeopplyseren Ole Vig fra Vikanlandet i Stjørdal. Bilde fra museets arkiv.

En utstilling om folkehøgskolen er åpen på museet søndag 5. august. Dette er en utstilling om folkehøgskolebevegelsens start i Norge.

I år er det 150 år siden landets første folkehøgskole nordafjells ble etablert i Stjørdal. Skolen ble flyttet fra Stjørdal ni år senere til Sund, og den lever fortsatt i beste velgående. Siden 1900 har den holdt til på Inderøy som Sund folkehøyskole. En av grunnene til at folkehøgskolen ble etablert akkurat i Stjørdal kan ha årsak i at dette var hjembygda til Ole Vig. Han ble også kalt folkehøgskolens far.

Ole Vig var fra Vikanlandet i Stjørdal og døde så altfor tidlig. Derfor fikk han ikke selv oppleve at folkehøgskolen ble etablert i sin egen kommune. Skolen ble åpenbart drevet i Ole Vigs ånd de ni årene den var i Stjørdal. Museets Unni Raaen Nysæther synes det er fint at denne skolen nå belyses og gjøres mer kjent.

– Den gang betydde folkehøgskolen mye for kulturlivet på Stjørdal. Den var utgangspunkt for den frilynte ungdomslagsbevegelsen med alt den frembragte av kulturelle uttrykk. Eksempler på dette er korbevegelsen, korpsene, lokale teater for å nevne noe av aktivitetene. Nå kan du få et nytt innblikk i denne skolens liv og betydning på Stjørdal Museum Værnes, sier Raaen Nysæther. Utstillingen er åpen mellom klokka 13.-16. den 5. august på museet.

Les forrige sak:
Her er Grete Sørebø og Stein Sakshaug fra Ersgard i sving på matfestivalen i fjor.
Setter smak på matfestival

Auk – Smaker fra Stjørdalsføret stiller sterkt til Trøndersk Matfestival

Close